Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 октября 2023, вопрос №94913 250₴

Виїзд закордон опікуну

Доброго дня,які документи потрібні для виїзду за кордон опікуну і особі над якою опікуюся(інвалід 2 групи недієздатна).Чи можемо ми перетнути кордон,я залишуся закордон а опікуюча особа повернутися назад?

Ответы юристов (11)

    Богун Сергій Павлович

    Згідно законодавства Ви зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких Ви супроводжували.

    Корнійчук Євген Іванович
    24%

    Доброго дня, Ви маєте право на перетин кордону для супроводу матері з інвалідністю 2 групи, ви повинні повернутися разом з мамою, але на даний момент, будь яка відповідальність за повернення пізніше особи з інвалідністю відсутня!

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи:

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про отримання допомоги у зв'язку з інвалідністю матері

    Закордонні паспорти

    Одне місце проживання або Акт про встановлення факту догляду ( його ви можете отримати у виконкомі міської ради за місцем реєстрації матері)

    Будь яка відповідальність за повернення матері раніше вас відстуня! відповідальність не передбачена жодним законом!!!

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України Ви можете виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-1:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, - один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій);

    Для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) Закордонні паспорти

    2) Рішення суду про недієздатність та призначення опікуна

    АБО

    1) Закордонні паспорти

    2) Рішення суду про недієздатність

    3) Ваше свідоцтво про народження;

    4) Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю;

    Проте, як показує практика, краще в будь-якому випадку мати належний документ про інвалідність Вашої мами. Довідка МСЕК на кордоні не приймається.

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які супроводжували осіб з інвалідністю для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

    Проте, на даний час, якщо Ви повернетесь до України пізніше від мами - відповідальність не передбачена, але в майбутньому можуть заборонити виїзд.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12%

    Доброго дня.

    Відповідно до п. 2-1 Правил перетинання державного кордону України, право не перетин мають опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою.

    Таким чином, Вам для виїзду необхідно пред'явити закордонні паспорти та рішення суду про визнання особи недієздатною та призначення Вас опікуном.

    Ви повинні повернутися в Україну разом з опікаємою особою, але якщо Ви цього не зробити до Вас може бути застосована адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22%

    Вітаю, Ростиславе!

    Доброго дня,які документи потрібні для виїзду за кордон опікуну і особі над якою опікуюся(інвалід 2 групи недієздатна).

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, - один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій).

    ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ВАМ ПОТРІБНО МАТИ:

    1. ЗАКОРДОННІ ПАСПОРТИ.

    2. РІШЕННЯ СУДУ ПРО ВИЗНАННЯ ОСОБИ НЕДІЄЗДАТНОЮ ТА ПРИЗНАЧЕННЯ ЇЙ ОПІКУНА.

    3. ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ІНВАЛІДНІСТЬ (БАЖАНО МАТИ).

    Чи можемо ми перетнути кордон,я залишуся закордон а опікуюча особа повернутися назад?

    ЦЕ БУДЕ ПОРУШЕННЯМ ПРИПИСІВ ЗАЗНАЧЕНОЇ ВИЩЕ ПОСТАНОВИ, АЛЕ НАРАЗІ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ТАКІ ДІЇ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА. ЛИШЕ В ПОДАЛЬШОМУ, ЯКЩО ВИ ПРИЇДЕТЕ В УКРАЇНУ, У ПОВТОРНОМУ ВИЇЗДІ МОЖЕ БУТИ ВІДМОВЛЕНО. ТОМУ ЯКЩО ПЛАНУЄТЕ ПОВЕРТАТИСЬ В НАЙБЛИЖЧІЙ ПЕРСПЕКТИВІ, ЗВАЖАЙТЕ НА ЦЕ.

    Успіхів. Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ростиславе!

    Виїзд у Вашому випадку цілком можливий.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, ⸻ один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що

    підтверджують родинні зв’язки,

    інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій),

    як також

    рішення суду про недієздатність "

    Ви повинні також знати, що повернення особи, яку Ви супроводжували за кордон, в Україну раніше за Вас - є порушенням закону. Проте відповідальність за це жодною нормою українського законодавства не передбачена. Не існує також досі механізму примусового повернення осіб Вашої категорії до України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богачевська Ольга Дмитрівна

    Вітаю. Відповідно до Правил перетину кордону громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ЯК ОСОБА ЯКА СУПРОВОДЖУЄ ІНВАЛІДА ДРУГОЇ ГРУПИ.

    АЛЕ, ЯК НЕДІЄЗДАТНА ОСОБА САМА БУДЕ ПОВЕРТАТИСЯ?

    Залишення в небезпеці - це завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан (частина перша статті 135 КК України).

    Законодавство України покладає відповідні обов'язки на опікунів і піклувальників - піклуватися про осіб, які перебувають під їх опікою чи піклуванням, доглядати за ними.

    злочин характеризується прямим умислом: винний усвідомлює суспільне небезпечний характер своєї бездіяльності, а саме те, що він залишає без допомоги особу, яка перебуває у небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження, те, що він зобов'язаний піклуватися про особу і має реальну можливість надати їй допомогу, або що він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан і бажає чинити саме так.

    Відповідальність
    • Завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан, -

    карається обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

    • Ті самі дії, вчинені матір'ю стосовно новонародженої дитини, якщо матір не перебувала в обумовленому пологами стані, -

    караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

    • Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 6 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Супровід осіб з інвалідністю 1 або 2 групи можуть здійснювати:

    Чоловік.

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про шлюб

    Батько, на утриманні якого перебуває повнолітня дитина з інвалідністю

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про народження особи з інвалідністю

    Син або зять

    Документи: документ про інвалідність, свідоцтво про народження (для сина) або свідоцтво про народження доньки особи з інвалідністю та свідоцтва про її шлюб (для зятя) та ОДИН з таких документів:

    Довідка про реєстрацію місця проживання за однією адресою (на гарячій лінії ДПСУ кажуть, що довідка ВПО також підходить, але ця інформація ще не перевірена на практиці)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду

    Особа, яка здійснює постійний догляд за особою з інвалідністю 1 чи 2 групи

    Документи: документ про інвалідність та один з таких документів:

    Довідка про отримання компенсації за здійснення догляду (департамент соц захисту місцевої ради/аадміністрації)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду виконавчого комытету місцевої ради

    відповідальність поки не встановлена , можливий штраф за порушення правил обліку ст. 210 Купап - 510-1700 грн , але протокол без вас не випишуть , там потрібна ваш підпис , або запис про незгоду та оскарження.

    і неможливо буде знову супроводжувати цю саму особу з інвалідністю.

    Та виникнуть надзвичайно багато питань , чому повністю недієздатна особа змогла повернутися без опікуна та ще й самостійно , бо саме опікун має забезпечувати транспортування підопічного та нести відповідальність за нього.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    22%
    Крикун Сергій Павлович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    " 2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:...

    опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, - один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій); (абз. десятий - прим. авт.)...

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували...".

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "Стаття 336. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

    Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.".

    ---

    Доброго дня, пане Ростиславе! Для супроводу опікуном недієздатної особи за кордон необхідними документами будуть рішення суду про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, який супроводжує особу за кордон; зрозуміло паспорти громадян України та паспорти для виїзду за кордон. Щодо повернення в Україну недієздатної особи без опікуна, останньому може бути інкриміновано наведену ст.336 КК - ухилення від призову на військову службу. Я вже не пишу про можливість недієздатної особи самостійно повернутись в Україну, а також про зобов'язання опікуна піклуватись недієздатною особою.

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Ростислав!

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    {Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 27 січня 1995 р. № 57(у редакції постанови Кабінету Міністрів Українивід 25 серпня 2010 р. № 724)

    ПРАВИЛАперетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:...

    опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, - один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій);...

    Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували...

    ДОКУМЕНТИ

    - рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, - один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій)+ПО МІРІ МОЖЛИВОСТІ: на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю,...на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій).

    НА ДАНИЙ ЧАС БУДЬ-ЯКА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЦЕ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА:

    - НЕ АДМІНІСТРАТИВНА:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    - НЕ КРИМІНАЛЬНА:

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

    1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

    5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

    Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

    1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

    2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

    3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України