Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 20 октября 2023, вопрос №95205

При заяві на спадок,виявилось що є спадкова справа. Що це означає?

При заяві на спадок на будинок,виявилось,що є спадкова справа. Після смерті чоловіка ,дзвон ли з банків,виявилось що у нього є кредити. Я банкам направила свідоцтво про смерть і згодилась виплачувати,але маленькоми частками,так як одна.Але чи зможу я вступити в спадок на будинок ? І питання - борги для мене великі. Якщо я буду виплачувати суму,то це по моїм підрахункам 2 роки. Це без процентів.Чи можуть банки заставити мене платити і проценти. Дякую!

Ответы юристов (11)

    Богун Сергій Павлович

    Спадокову справу заводить нотаріус.

    До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

    Спадкоємець відповідає за боргами спадкодавця в межах реальної вартості успадкованого ним майна. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.

    • Наталія Клиент 6 месяцев назад

      Дякую за відповідь!

      • Богун Сергій Павлович

        Будь -ласка. Звертайтесь.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталія!

    Допоки Ви не отримаєте від нотаріусу посвідення на спадщину, ніхто не зможе стгнути з Вас борги небіжчика.

    Після отримання спадщини борг прийдеться повертати. Проценнти, на жаль, теж прийдеться сплачувати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Наталія Клиент 6 месяцев назад

      Дякую за відповідь.Тобто я правильно зрозуміла,що заяву на спадок я пишу,виплачую борг(без процентіа).Тільки я зможу виплатити його за 2 роки.А потім беру свідоцтво на спадок.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Статтею 1216 Цивільного Кодексу України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

        Згідно зі ст. 1282 Цивільного Кодексу України у разі смерті боржника за кредитним договором за наявності спадкоємців відбувається заміна боржника в зобов’язанні, який несе відповідальність у межах вартості майна, одержаного у спадщину. Спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині. Вимоги кредитора спадкоємці зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено. У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора звертає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

        Тобто, зі смертю боржника зобов’язання по поверненню кредиту включаються до складу спадщини, а тому умови кредитного договору щодо строків повернення кредиту чи сплати його частинами не застосовуються, а підлягають застосуванню норми статті 1282 ЦК України щодо обов’язку спадкоємців задовольнити вимоги кредитора шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено.

        У разі смерті позичальника банк припиняє нарахування відсотків за кредитом. Спадкоємці зобов’язані погасити лише відсотки та неустойку, які були нараховані за життя позичальника.

        Протягом 6 місяців банк визначає, хто з спадкоємців прийме спадщину та відповідатиме за борг позичальника. На цей час позика залишається замороженою.

        • Наталія Клиент 6 месяцев назад

          Дякую! Все зрозуміла..На жаль все зрозуміла.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу! Був радий допомогти.

    Наталія Клиент 6 месяцев назад
    Дякую! Все зрозуміла..На жаль все зрозуміла.
    Наталія Клиент 6 месяцев назад

    А підскажіть будь-ласка, хто оцінює будинок?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Будинок оцінюють експерти оцінщики.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України