Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 21 октября 2023, вопрос №95309

Наследство земельного пая

У матери есть дочка и сын. По наследству они получают по паю от матери. Но сын умирает и пай мать забирает себе. Наследнику сына на тот момент не было 18 лет. Как забрать теперь наследнику пай? И какие могут быть сложности если не станет матери сына.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Неповнолітся дитина стає правонаступником спадщини свого померлого батька.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 Цивільного кодексу України.

    Неповнолітня особа віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років може відмовитися від прийняття спадщини за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника і органу опіки та піклування. Батьки (усиновлювачі), опікун можуть відмовитися від прийняття спадщини, належної малолітній, недієздатній особі, лише з дозволу органу опіки та піклування.

    Отже, малолітні та неповнолітні спадкоємці приймають спадщину автоматично, навіть не подавши до нотаріуса заяву про прийняття спадщини, якщо вони не відмовились від спадщини. Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України