Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Адвокатура, 22 октября 2023, вопрос №95356

Може адвокат забрать документы без клиента

Если заключить договор адвокат стать клиентом адвоката Може адвокат забрать права из мрео без хозяина прав?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Права Ви можете отримати або особисто, або замовити їх доставку Укрпоштою. На жаль, адвокат не може зробити це замість Вас.

    Згідно пункту 23 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами:

    "Посвідчення водія, виготовлене на бланку, отримується особисто під підпис після пред’явлення паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон, або тимчасового посвідчення громадянина України, або посвідки на постійне проживання, або посвідки на тимчасове проживання, або посвідчення біженця, або посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, або посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, чи пред’явлення одного із зазначених документів в електронній формі засобами Порталу Дія".

    Таке посвідчення також може бути отримано кур’єром або з використанням засобів національного оператора поштового зв’язку. У відповідності із пунктом 29-1 згаданого вище Положення:

    "Посвідчення водія, виготовлене на бланку, оформлене засобами електронного кабінету водія або Порталу Дія через адміністратора єдиної інформаційної системи МВС, за бажанням особи та за додаткову плату також може бути отримано кур’єром або з використанням засобів національного оператора поштового зв’язку в порядку, встановленому МВС та Мініфраструктури".

    Для цього останнього варіанту Ви можете також звернутись по допомогу до українського консульства, яке могло б стати посередником у вирішенні цього питання. Тобто СЦ МВС переслав Ваше водійське посвідчення за умови оплати послуг безпосередньо в консульство. Далі Ви могли б отримати документ вже в консульстві під особистий підпис.

    14 березня 2023 року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій надало з цього приводу такі роз'яснення:

    "У зв’язку з воєнним станом держава розширила перелік документів, які українці можуть надіслати за кордон поштою. Дозволено пересилати внутрішній паспорт, паспорт для виїзду за кордон і посвідчення особи щодо повернення в Україну.".

    В той самий час, як повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ, українські кермувальники можуть онлайн замовити обмін посвідчення водія з доставкою за межі країни.

    "Цей зручний сервіс стане доступним для осіб, які проживають у Польщі. Адже саме там перебуває чи не найбільше громадян України, які з певних причин не можуть поки що повернутись на Батьківщину", – йдеться у повідомленні.

    Зазначається, що замовити документ з доставкою "Укрпошти" за кордон можна в електронному кабінеті водія. Цей сервіс стане корисним для тих осіб, які хочуть обміняти своє посвідчення отримане вперше на 2 роки, загубили чи пошкодили, або змінили персональні дані.

    Нова послуга замовляється у кілька кліків. Для цього необхідно авторизуватись в електронному кабінеті водія, обрати причину обміну посвідчення водія, обрати міжнародну доставку та здійснити оплату. Після оброблення заявки сервісним центром МВС, готовий документ направляється на обране відділення.

    Термін міжнародної доставки – близько 15 днів. Орієнтовна вартість посвідчення водія – 311 грн за бланк та адмінпослугу. Логістичні витрати поштовим перевізником за кордон складатимуть – 960 грн.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але ні. Вам потрібно замовити доставку водійського посвідчення на Укрпошту, наприклад.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України