Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 23 октября 2023, вопрос №95390 240₴

Чи передбачене покарання за назву послуги, що не відповідає назві відповідної у кведі?

Добрий день!

Я фоп 3 групи, навчаю мові та навичкам спілкування, квед 85.59.

Цей клас включає:

освіту, не обумовлену будь-якими рівнями
академічне навчання
діяльність навчальних центрів, які пропонують курси з корекції (додаткової підготовки з певної дисципліни)
діяльність курсів з підвищення професійної кваліфікації
навчання мовам і навичкам спілкування
навчання комп'ютерній грамоті
релігійне навчання

Проте в договорах формулювання найменування послуги таке: "послуга занять з англійської мови в дистанційному режимі".

Чи є це порушенням законодавства і чи може бути за це штраф при податковій перевірці?

Ответы юристов (9)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    КВЕД дає узагальнене поняття діяльності, в договорі Ви конкретизуєте його, тому вказівка в договорі в зазначеному формулюванні не буде порушенням законодавства

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    ПОСЛУГА, ЯКУ ВИ НАДАЄТЕ ПО ДОГОВОРУ, ВІДПОВІДАЄ ВАШОМУ КВЕД.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Олена!

    Звичайно, якогось спеціального покарання за це не буде, проте я би рекомендував Вам все ж вказувати в договорах по наданню згаданої Вами послуги клієнтам той вид господарської діяльності, який вказаний у Вашому КВЕДі 85.59. а саме - "навчання мовам і навичкам спілкування".

    Правильно сформулювати предмет договору є важливим елементом його укладання. Предмет договору повинен відповідати тому, що вказаний у Вашому КВЕДу. Так у податкової буде менше шансів до Вас причепитись. Бо їм тільки дай щонайменшу можливість!

    Втім, мені не зовсім зрозуміло, чому при Вашій групі ФОП Ви використовуєте індівідуальні договори при роботі з клієнтами та тим самим додаєте собі зайвої роботи.

    В таких випадках правильніше мати один публічний договір (оферту) й виставляти клієнтам, які використовують Ваші послуги, лише рахунки-фактури на їх оплату. При запропонованій мною схемі роботи укладати кожного разу окремі договори не прийдеться!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Не хвилюйтесь, Ви дієте в межах законодавства та нічого не порушуєте, адже надаєте свої послуги в межах КВЕДу 85.59

    Крім того , відповідно до абз. 8 п. 1 КВЕД-2010 КВЕД - це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Водночас Класифікація є механізмом спільної мови, що має використання в багатьох інших, нестатистичних сферах (соціальному та податковому регулюванні, ліцензуванні, системі тарифів тощо), проте, не завжди адаптована до цього повною мірою. Отже, Класифікація не завжди відповідає всім потребам користувачів за межами статистичної системи, у зв'язку з чим можуть виникнути суперечності стосовно юридичного використання коду КВЕД. Слід мати на увазі, що код виду діяльності не створює прав чи обов'язків для підприємств і організацій, не спричинює жодних правових наслідків.Код виду діяльності не обов'язково достатній критерій для виконання умов, передбачених нормативними актами. У застосуванні нормативних актів чи контрактів код виду діяльності - це припущення, а не доказ.

    Якщо ж у Вас виникне необхідність здійснювати іншу діяльність, то потрібно додати відповідний КВЕД до ЄДР, адже вихід за межі «своїх» видів діяльності для спрощенців означає зміну системи оподаткування, адже в разі здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників єдиного податку), вони зобов’язані перейти на загальну систему з 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Успіхів!

    Герасименко Ірина Сергіївна
    25%
    Герасименко Ірина Сергіївна 6 месяцев назад

    Юрист, г. Одесса, 5 лет опыта

    Доброго дня, Олено!Зазначений Вами КВЄД є загальною назвою діяльності. Ви можете не хвилюватися, цей КВЄД вже охоплює "послуги занять з англійської мови в дистанційному режимі". Тим паче у Податковому й Адміністративному кодексах не прописано відповідальність за ведення діяльності за КВЕДами, не зазначеними в облікових даних у реєстрі платників ЄП. Але на практиці якщо ФОП отримує доходи за видами діяльності, які не вніс до реєстраційних даних, це визнають його доходом як фізособи (п. 177.6 ПКУ). І обкладається він 18% ПДФО й 1,5% військового збору (3% на період військового стану або НС згідно із законопроектом №7432).

    Може бути так: ФОП зареєстрував КВЕД у держреєстратора, але не вніс його до реєстру єдинників і отримує за ним дохід. Це порушення умов роботи на спрощеній системі, підприємець має самостійно сплатити з такого доходу єдиний податок за ставкою 15% і перейти на загальну систему (пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ).Але можете не хвилюватися, у Вас все добре!

    Винограденко Антон Анатолійович
    12.5%

    Доброго дня!

    Як зазначили колеги - хвилюватися вам абсолютно не потрібно. Відповідальності жодної не буде, тому що ви дієте в рамках діючого законодавства.

    Але я б все ж таки рекомендував вам, на всяк випадок, добавити додатковий КВЕД 63.99 - "Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у." Так як цей клас включає інші види діяльності інформаційних служб, не віднесених до інших угруповань в тому числі інформаційне обслуговування по телефону з використанням комп'ютерної техніки і т.п.

    А предмет договору я би перефразував наступним чином: "надання навчальних послуг Замовнику, спрямованих на підвищення його рівня володіння англійською мовою, використовуючи комп'ютерні та інші телекомунікаційні технології, які забезпечують інтерактивну взаємодію Виконаця та Замовника на різних етапах навчання"

    Турчин Ярослав Александрович
    12.5%

    ВІтаю Вас, пані Олена! Ні. Жодної відповідальності за це не буде... І взагалі, Класифікатор видів економічної діяльності - це державний статистичний довідник, основним завданням якого є саме визначення та кодування основного та другорядних видів економічної діяльності юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та самозайнятих осіб для цілей державної статистики та відслідковування статистичних параметрів розвитку економіки держави, підприємництва, виробничої сфери, сфери послуг та ін.

    Код КВЕД - це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Код КВЕД не створює прав чи обов"язків для підприємств і організацій і не спричинює жодних правових наслідків.

    Головне, щоб КВЕД за своєю суттю відповідав та не потребуав отримання додаткових дозволів, ліцензій тощо.

    Робота не за своїм КВЕДом, наприклад з КВЕДом діяльність у сфері права - робота по виробництву цегли та побудові будівель - може бути підставою для позбавлення права на спрощену систему оподаткування збоку ДПС.

    Податкова на підставі підпункту 7 пункту 298.2.3. статті 298 Податкового кодексу України вимагає від єдиноподатників усіх груп здійснювати діяльність, лише ту, яка зазначена у Реєстрі платників єдиного податку.

    Крім того, договір може розглядатися в рамках таких відносин як вдаваний.. що при значних обсягах обороту, може бути підставою для додаткової уваги контролюючих органів, бо як правило так працюють "конвертаційні центри" та інші установи по відмиванню та легалізації грошей. Але певен, що Вас це теж не стосується.

    Нагадаю, що відповідно до ч. 1 ст. 19, ст. 43 і 44 Господарського кодексу України, суб"єкт господарювання може здійснювати будь-які види підприємницької діяльності, окрім заборонених законом.

    Аналогічне положення міститься і в статті 3 Цивільного кодексу України. Але як я вже писав, якщо окремий вид діяльності потребує дозволу (ліцензії), то юридична особа має право здійснювати такий вид діяьності тільки після отримання дозволу (ліцензії), що передбачає стаття 91 Цивільного кодексу України.

    Буває, що нормативно-правові акти вимагають наявності КВЕД для визнання статусу... наприклад для закладів вищої освіти, для закладів загальної середньої освіти.

    Для Вас такого не передбачено. Але, часто люди перестраховуються та вказують кілька видів економічної діяльності, які охоплюють усі можливі види діяльності за відповідним профілем.

    З повагою, практикуючий юрист, викладач Ярослав Турчин

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 6 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Ви нічого не порушуєте, ваша діяльність відповідає КВЕДу економічної діяльності освітнього напрямку 85.59

    Жодних порушеннь.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гретченко Павло  Євгенович
    Гретченко Павло Євгенович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    ні відповідальності не наступае! якщо ви постійно будите здійснювати діяльність пов"язану з сертифікацією так ! Ви можите вивчати ринок послуг!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України