Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 24 октября 2023, вопрос №95458 550₴

Вимоги до освіти для отримання ліцензії на роботу косметичного кабінету

Доброго дня!
Питання наступне: які існують вимоги до освіти ФОП (або найманого працівника ФОП), для отримання ліцензії для відкриття косметологічного кабінету, в якому будуть проводитись ін'єкційні процедури (біоревіталізація, ботокс і т.д.) та апаратні процедури (апаратний масаж, лазер)? Чи достатньо тільки диплому про вищу медичну освіту (яка кваліфікація, спеціальність), чи потрібен сертификат лікаря і т.д.?

Ответы юристов (8)

    Герасименко Ірина Сергіївна
    7.3%
    Герасименко Ірина Сергіївна 6 месяцев назад

    Юрист, г. Одесса, 5 лет опыта

    Доброго дня, Ігор!Щоб отримати ліцензію на заняття медичною практикою – а саме таку діяльність косметологічного кабінету як процедури з глибокого інвазивного проникнення віднесено до лікарської практики – необхідно розпочинати за відповідної заяви до Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України.До заяви необхідно додати всі необхідні документи, визначені Постановою Кабінету міністрів України від 02 березня 2016 року № 285 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики».Щодо відповідності організаційних вимог, то тут необхідно керуватися Наказом МОЗ України від 23.11.2007 р. № 742 «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» та Номенклатурою лікарських спеціальностей, затверджена МОЗ від 19.12.97 р. №359 (в редакції від 22.03.2006 року).Для косметологічного кабінету головним працівником повинен бути лікар-дерматовенеролог, який у своїй роботі повинен використовувати лише методи діагностики, профілактики та лікування. Хірургічні втручання та застосування знеболювального суворо заборонені.Щодо матеріально-технічного оснащення, слід звернути увагу на Наказ МОЗ №739 від 31.10.2011 р. «Про затвердження табелів оснащення медичною технікою та виробами медичного призначення структурних підрозділів консультативно-діагностичного центру». А також застосування засобів вимірювальної техніки повинно бути обов’язково пройти метрологічну повірку. Здійснення діяльності з порушеннями метрологічних стандартів тягне за собою притягнення до відповідальності. Таким чином, з цього питання необхідно керуватись: Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про затвердження міжповірочних інтервалів законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, за категоріями» від 13.10.2016 р. № 1747, Постановою КМУ «Про затвердження переліку категорій законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають періодичній повірці» від 04.06.2015 р. № 374 та Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 року № 314-VIIТакож дуже важливо підібрати для Вашого ФОП правильні КВЕДи.

    Гарного дня!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    До послуг, що підлягають обов’язковому ліцензуванню в салонах краси відносяться:

    Догляд за обличчям – уколи краси, ботокс, мезотерапія, підтяжка шкіри, кріодеструкція, мікродермабразія, комплексний догляд і відновлювальні процедури.

    Догляд за тілом – антицелюлітний і лімфодренажний масаж, інвазивні процедури, лікувальний масаж, апаратна терапія, видалення бородавок, папілом, родимок, пілінг.

    Педикюр – видалення врослих нігтів, мозолів.

    Усі процедури, які стосуються проникаючої дії на тіло або шкіру, такі як ін’єкції або хімічні впливи, а також маніпуляції, не сумісні з деякими захворюваннями, наприклад, масаж, заборонені до практики особам, які не мають медичної підготовки або ліцензії.

    Для отримання ліцензії на окрему медичну або косметологічну послугу або їх комплекс, підприємцю слід надати перелік документів до Міністерства Охорони Здоров’я.

    Тому, щоб отримати ліцензію на медичну практику, вам необхідно звернутися до МОЗ із відповідною заявою. До заяви обов’язково необхідно додати належним чином оформлені відомості та опис. Форма заяви, відомостей та опису наведена в додатках до Постанови КМУ від 02.03.2016 р. №285 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики».

    Згідно чинного законодавства, медична практика ліцензіатом провадиться за лікарськими спеціальностями та спеціальностями молодших спеціалістів з медичною освітою, перелік яких затверджений МОЗ.

    Відповідно до ліцензійних вимог, медичну допомогу повинні надавати особи, які відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам, затвердженим МОЗ. Така відповідність засвідчується документом про вищу освіту державного зразка, сертифікатом лікаря-спеціаліста, посвідченням про присвоєння (підтвердження) відповідної кваліфікаційної категорії (за наявності) та свідоцтвом про проходження підвищення кваліфікації (за наявності).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Питання наступне: які існують вимоги до освіти ФОП (або найманого працівника ФОП), для отримання ліцензії для відкриття косметологічного кабінету, в якому будуть проводитись ін'єкційні процедури (біоревіталізація, ботокс і т.д.) та апаратні процедури (апаратний масаж, лазер)?

    Для отримання ліцензії необхідно, щоб у штаті був лікар з вищою освітою та сертифікатом лікаря спеціаліста.

    Згідно пункту 25 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики відповідність спеціальним освітнім і кадровим вимогам медичних працівників із числа лікарів засвідчується:

    • документом про вищу освіту державного зразка;
    • сертифікатом лікаря-спеціаліста встановленого зразка, виданим вищим медичним навчальним закладом, закладом післядипломної освіти;
    • посвідченням про присвоєння (підтвердження) відповідної кваліфікаційної категорії з лікарських (провізорських) спеціальностей (за наявності);
    • свідоцтвом про проходження підвищення кваліфікації (за наявності).

    Щоб отримати ліцензію, подайте до МОЗ заяву про отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики.

    До заяви додайте:

    Чи достатньо тільки диплому про вищу медичну освіту (яка кваліфікація, спеціальність), чи потрібен сертификат лікаря і т.д.?

    Не достатньо, повинна бути повна вища освіта та серифікат лікаря.

    У Номенклатурі лікарських спеціальностей, яка затверджена Наказом МОЗ №446 від 22.02.2019 року відсутня така лікарська спеціальність як косметологія. Найбільш наближеною за видами медичної допомоги, методами, професійними завданнями є лікарська спеціальність «Дерматовенерологія».

    Вимоги до спеціаліста, який може займати посаду лікаря-дерматовенеролога ми можемо віднайти в Довіднику кваліфікаційних характеристик працівників (ДКХП), випуск 78, Охорона здоров’я. Відповідною, лікарем-дерматовенерологом може бути особа, яка, як мінімум, повинна мати повну вищу освіту (магістр, спеціаліст) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа», а також спеціалізація за фахом «Дерматовенерологія» (інтернатура, курси спеціалізації), наявність сертифіката лікаря-спеціаліста. Залежно від категорії (ІІ, І, вища) вимоги можуть дещо видозмінюватись.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Промський Євгеній Сергійович
    10%
    Промський Євгеній Сергійович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день!

    Рекомендую наступні КВЕДи

    Код КВЕД 96.02 Надання послуг перукарнями та салонами краси;

    КВЕД 96.04 Діяльність із забезпечення фізичного комфорту;

    КВЕД 86.90 Інша діяльність у сфері охорони здоров'я

    КВЕД 86.21 Загальна медична практика

    КВЕД 96.09 Надання інших індивідуальних послуг, н.в.і.у.

    КВЕД 47.99 Інші види роздрібної торгівлі поза магазинами

    КВЕД 47.91 Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет

    КВЕД 47.75 Роздрібна торгівля косметичними товарами та туалетними приналежностями в спеціалізованих магазинах

    КВЕД 46.45 Оптова торгівля парфумними та косметичними товарами

    Для КВЕДів 86.21 и 86.90 потрібна ліцензія на медичну практику.

    У вашому випадку отримання ліцензії потрібне за умови, що ви надаєте процедури з глибокого інвазивного проникнення, що віднесено до лікарської практики

    Оформлення ліцензії необхідно розпочинати за відповідної заяви до Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України.

    Ліцензію на медичну практику можуть отримати як юридичні особи (наприклад, ТОВ, ПП, АТ), так і фізичні особи – підприємці, які у свою чергу наймають працівників, що мають право надавати такі послуги.

    До заяви необхідно додати всі необхідні документи, визначені Постановою Кабінету міністрів України від 02 березня 2016 року № 285 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики».

    Щодо відповідності організаційних вимог, то тут необхідно керуватися Наказом МОЗ України від 23.11.2007 р. № 742 «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» та Номенклатурою лікарських спеціальностей, затверджена МОЗ від 19.12.97 р. №359 (в редакції від 22.03.2006 року).Для косметологічного кабінету головним працівником повинен бути лікар-дерматовенеролог, який у своїй роботі повинен використовувати лише методи діагностики, профілактики та лікування. Хірургічні втручання та застосування знеболювального суворо заборонені.

    Щодо матеріально-технічного оснащення, слід звернути увагу на Наказ МОЗ №739 від 31.10.2011 р. «Про затвердження табелів оснащення медичною технікою та виробами медичного призначення структурних підрозділів консультативно-діагностичного центру». А також застосування засобів вимірювальної техніки повинно бути обов’язково пройти метрологічну повірку. Здійснення діяльності з порушеннями метрологічних стандартів тягне за собою притягнення до відповідальності. Таким чином, з цього питання необхідно керуватись: Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про затвердження міжповірочних інтервалів законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, за категоріями» від 13.10.2016 р. № 1747, Постановою КМУ «Про затвердження переліку категорій законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають періодичній повірці» від 04.06.2015 р. № 374 та Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 року № 314-VII.

    Щодо кадрового питання, слід звернути окрему увагу на наступну обставину: згідно з ліцензійними вимогами, медичну допомогу повинні надавати особи, які відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам, затвердженим МОЗ.Лікар повинен мати вищу освіту та документ, що це підтверджує, державного зразка. Звертаю увагу, що сертифікати про проходження спеціальних курсів не дають право на проведення медичної практики у сфері косметології. У даному випадку слід керуватися наступними вимогами законодавства: Наказ МОЗ «Про атестацію професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я» від 12.08.2009 р. № 588, Наказ МОЗ «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 №742, Наказ МОЗ «Про внесення змін до Положення про порядок проведення атестації лікарів» від 02.10.2015 р. №650.

    Ліцензія на медичну практику видається на необмежений строк (ч. 12 ст. 13 ЗУ «Про ліцензування видів господарської діяльності»). При цьому вам слід розуміти, що у разі виявлення у вашій діяльності порушень – ваша ліцензія може бути зупиненою та анульованою в установленому законом порядку (ст. 16 ЗУ «Про ліцензування видів господарської діяльності»).

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Здравствуйте!

    1.

    Для исключения проблем с контролирующими органами РЕКОМЕНДУЮ Вам следующие КВЕД:

    КВЕД 96.02 Надання послуг перукарнями та салонами краси.

    Данный КВЕД является основным для сферы красоты.

    — Услуги парикмахера: стрижка, окраска, укладка, как для мужчин, так и для женщин;— Маникюр и педикюр;— Макияж и услуги визажиста;— Массаж лица;— Бритье и подравнивание бороды для мужчин;— Окрашивание бровей и ресниц;— Наращивание и ламинирование ресниц.

    КВЕД 96.04 Діяльність із забезпечення фізичного комфорту

    — Услуги турецких бань, саун и паровых бань;— Солярии;— Услуги салонов для похудения;— Массаж тела и услуги массажных салонов.

    КВЕД 86.22 Спеціалізована медична допомога

    КВЕД 86.90 Інша діяльність у сфері охорони здоров’я.

    Внимание! Для определенных деятельностей данных КВЕД нужна медицинская лицензия.

    — Косметологические процедуры;— Лечебный массаж;— Аппаратная косметология;— Мезотерапия, инъекции;— Услуги эпиляции.

    КВЕД 96.09 Надання інших індивідуальних послуг, н.в.і.у.

    — Деятельность салонов татуировок и пирсинга;— Перманентный макияж.

    КВЕД 47.75 Роздрібна торгівля косметичними товарами та туалетними приналежностями в спеціалізованих магазинах.

    — Торговля в розницу косметикой и духами

    КВЕД 47.91 Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет

    — Продажа косметики, парфюмерии, товаров салона в интернете.

    КВЕД 68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна

    — Аренда / субаренда рабочих мест в салоне.

    КВЕД 63.99 Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.

    КВЕД 85.59 Інші види освіти, н.в.і.у.

    — Проведение мастер-классов; — Обучение в сфере красоты, если такое обучение не требует лицензии.

    Важно помнить, если вы предоставляете определенные услуги и соответствующий КВЕД не указан в ваших документах регистрации ФЛП, то это чревато переводом ФЛП на общую систему налогообложения.

    2.

    Услуги по медицинской косметологии имеют право оказывать только врачи с соответствующим специальным образованием (базовая специальность «дерматовенерология», усовершенствование по косметологии), прошедшие аттестацию и получившие соответствующие квалификационные категории по специальности «дерматовенерология» (1 раз в 5 лет).

    Для оказания услуг по медицинской косметологии необходимо иметь лицензию на осуществление этого вида медицинской практики, выдаваемую Лицензионным отделом МЗ Украины на определенный срок при выполнении оговоренных законом условий (наличие врачебных кадров соответствующей квалификации и специализации, наличие помещения, соответствующего санитарно­гигиеническим нормам, использование только того оборудования и лекарственных средств, которые сертифицированы в Украине (подтверждается соответствующими сертификатами) и т.п.).

    Все медицинские вмешательства (методы диагностики, лечения и профилактики, связанные с влиянием на организм человека) должны осуществляться в соответствии со ст. 42–44 «Основ законодательства Украины о здравоохранении»: перед проведением манипуляции должно быть получено письменное информированное согласие пациента; врач обязан объяснить пациенту в доступной форме цель предложенных процедур, возможные результаты воздействия, в том числе риски осложнений.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2801-12#Text

    Все методы воздействия, влияющие на весь организм или нарушающие целостность кожи (химические и другие виды пилингов, мезотерапия, введение наполнителей или препаратов ботулинического токсина), специалист косметик­эстетист имеет право делать только под контролем врача-­специалиста. Оказание медицинских косметологических услуг без соответствующих разрешений или лицом, не имеющим надлежащего медицинского образования, может быть приравнено к незаконной лечебной деятельности (ст. 138 УК) и при возникновении последствий у пациента карается исправительными работами сроком до 2 лет или лишением свободы до 3 лет.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    «Закон Украины «Об обеспечении санитарного и эпидемического благополучия населения» определяет, что граждане имеют право на безопасные бытовые услуги, которые предоставляют салоны красоты.

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 6 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    пошаговый план получения документов в процессе открытия салона красоты с нуля (то есть, с самого начала):

    1. Регистрация физического лица-предпринимателя или юридического лица.(ОНЛАЙН(через сервис - Дия), или на сайте Министерства юстиции Украины , или подача документов регистратору ЦНАПа)
    2. Поход в БТИ: получение поэтажного плана помещения.
    3. Получение документов на право собственности или аренды.
    4. Проект салона.
    5. Утверждение проекта в пожарной инспекции и санитарно-эпидемиологической службе.
    6. После проведения ремонтных работ – получение разрешения на работу в пожарной инспекции и санитарно-эпидемиологической службе.
    7. Заключение договора с ЖЕКом и другими предприятиями на предоставление коммунальных услуг, водоснабжение и поставку электроэнергии.
    8. Если есть услуги вроде массажа и косметологических инъекций – получение разрешения у Министерства здравоохранения(лицензия)
    9. Получение патента на торговлю, заключение договоров с будущими поставщиками, прачечной.
    10. Формирование перечня документов при размещении вывески.(согласовать в органах МС)

    Требования к 2 группе (налоговый кодекс).

    "2) друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

    не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

    обсяг доходу не перевищує 5 421 000 гривень."

    Таким образом ФОП 2 группы может предоставлять услуги только "платникам єдиного податку" и населению.

    Конкретно по Вашей деятельности необходимо приобрести РРО (реєстратор розрахункових операцій), зарегистрировать его в налоговой по месту регистрации ФОП (ЗАПОЛНИТЬ ЗАЯВЛЕНИЕ ПО УКАЗАНОЙ ФОРМЕ) и выдавать покупателям чеки на продукцию

    Относительно группы налогообложения ФОП:

    Разница между 2-й и 3-й группой:

    2 группа доход не более 1,5 млн.грн. в год, единый налог - 20% от минимальной зарплаты; 3 группа доход не более 7 млн.грн., налог за себя и налог 5% от дохода с учетом ПДВ И 3% без ПДВ на время военного положения 2% (ОГРАНИЧЕНИЙ ПО РАБОТНИКАМ НЕТ)

    Чтобы идти по упрощённой системе налогообложения, подать заявление в налоговую нужно в течении 10 дней с момента регистрации, если выбрали 3 группу, и до конца месяца, если выбрали 2.

    Помимо этого вам нужно будет вести Книгу доходов, в которой обязательно нужно указывать даты и суммы поступлений денег на ваш счёт. Эту книгу также нужно будет зарегистрировать в налоговой.( СЕЙЧАС КНИГУ ОТМЕНИЛИ И ВЕСТИ ЕЕ МОЖНО ПО ЖЕЛАНИЮ ФОП), но учет поступлений быть должен.

    Отчётность в налоговую нужно подавать ежеквартально и за год.

    В Пенсионный фонд нужно будет платить ЕСВ - единый социальный взнос ( будет идти стаж), размер взноса на сегодня – 1 474 грн. (22% от минимальной зарплаты).

    Так же ПДФО - 18%(ЗА НАЕМНЫХ РАБОТНИКОВ) и ВЗ -1,5%

    КВЭД 96.02,(ОСНОВНИЙ)68.20, 77.39

    Засновник та директор може не мати медичної освіти , проте у штатному розписі кабінету має бути лікар- спеціаліст з відповідним дипломом та завершеною інтернатурою, вищою освітою та сертифікатом лікаря спеціаліста.

    Згідно пункту 25 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики відповідність спеціальним освітнім і кадровим вимогам медичних працівників із числа лікарів засвідчується:

    • документом про вищу освіту державного зразка;
    • сертифікатом лікаря-спеціаліста встановленого зразка, виданим вищим медичним навчальним закладом, закладом післядипломної освіти;
    • посвідченням про присвоєння (підтвердження) відповідної кваліфікаційної категорії з лікарських (провізорських) спеціальностей (за наявності);
    • свідоцтвом про проходження підвищення кваліфікації (за наявності).

    Щоб отримати ліцензію, подайте до МОЗ заяву про отримання ліцензії

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю, Ігоре!

    Питання наступне: які існують вимоги до освіти ФОП (або найманого працівника ФОП), для отримання ліцензії для відкриття косметологічного кабінету, в якому будуть проводитись ін'єкційні процедури (біоревіталізація, ботокс і т.д.) та апаратні процедури (апаратний масаж, лазер)? Чи достатньо тільки диплому про вищу медичну освіту (яка кваліфікація, спеціальність), чи потрібен сертификат лікаря і т.д.?

    Так, потрібно хоча б одна посада лікаря, який має відповідний сертифікат.

    Якщо Ваш косметологічний кабінет або салон надаватиме послуги з наступного переліку, Вам знадобиться ліцензія:

    • ін'єкції ботокса, мезотерапія, підтяжка шкіри, мікредермабразія та багато інших косметологічних процедур по догляду за обличчям;
    • лікувальний масаж, інвазивні процедури по догляду за тілом, видалення бородавок або папілом, видалення родимок, пілінг;
    • послуги подології - видалення врослих нігтів, лікування грибка, тощо.

    Для того, щоб отримати ліцензію на косметологічний кабінет, доведеться подбати про такі аспекти:

    • готовність документів для подачі на отримання ліцензії;
    • наявність відповідного приміщення, яке буде повністю відповідати вимогам ліцензійного органу;
    • наявність обладнання, що відповідає не тільки Вашим вимогам, як професіонала-косметолога, а й вимогами ліцензійних правил для того чи іншого лікаря-фахівця;
    • наявність персоналу, який буде відповідати ліцензійним вимогам.

    Чіткий перелік для ліцензії конкретно під Ваш випадок наші юристи зможуть оформити як тільки дізнаються більше про Ваші послуги та плани. Зараз же ми можемо дати тільки основні рекомендації для кабінету косметологічних послуг:

    • Для оформлення ліцензії Вам знадобиться як мінімум одна людина з дипломом лікаря. У ситуації з косметологічним кабінетом, оптимальним вибором може бути диплом "Медицина" за спеціальністю "Демратоневрологія".
    • Приміщення кабінету лікарів-дерматовенерологів має бути не менше 18 кв.м., до інших приміщень клініки також існують вимоги, які можна буде сформулювати в залежності від остаточного переліку Ваших послуг;
    • Акт СЕС обов'язковий для отримання медичної ліцензії. Наші юристи можуть отримати його для Вас при підготовці документів для отримання ліцензії.

    Успіхів. Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович
    32.7%

    Доброго дня. Косметологічний кабінет - це прекрасна стартова площадка для перспективного бізнесу. Косметологічні процедури різноманітні, а косметологічні салони можуть надавати, при бажанні, також послуги масажу, СПА-процедури і багато інших послуг.

    На жаль, мало знайти висококваліфікований персонал і продумати бізнес-модель, потрібно ще й забезпечити своєму косметологічному кабінету юридичну можливість легально працювати. Як це зробити?Якщо вам потрібна не теорія, а допомога на практиці – звертайтесь до нас!

    • Понад 15 років досвіду у сфері медицини. Кожен другий клієнт повертається до нас знову за додатковими послугами чи розширенням бізнесу.
    • Лише за останні 3 роки ми отримали понад 80 ліцензій.
    • З нами цікаво, бо ми знаємо усі відповіді. І точно знаємо, що робити навіть якщо на старті не всі ваші документи в ідеальному стані.
    Які дозвільні документи знадобляться для косметологічного кабінету?

    Робота косметологічних кабінетів, а також послуги, які надаються в таких установах, завжди межують з медичними, що може викликати безліч питань з боку перевіряючих органів.

    Якщо Ваш косметологічний кабінет або салон надаватиме послуги з наступного переліку, Вам знадобиться ліцензія:

    • ін'єкції ботокса, мезотерапія, підтяжка шкіри, мікредермабразія та багато інших косметологічних процедур по догляду за обличчям;
    • лікувальний масаж, інвазивні процедури по догляду за тілом, видалення бородавок або папілом, видалення родимок, пілінг;
    • послуги подології - видалення врослих нігтів, лікування грибка, тощо.

    За загальним правилом, всі процедури, які передбачають проникаючу в тіло дію (уколи, хімічний вплив, розтин запалення, тощо), вимагають наявності ліцензії. Те ж саме стосується і масажу, який може називатися "лікувальним". Більше про законне обгрунтуванні необхідності ліцензії ми писали тут.

    Така ліцензія називається ліцензією на медичну практику, і може бути отримана на медичну (в даному випадку косметологічну) установу з урахуванням всіх спеціалізацій, за якими Ви хочете надавати послуги.

    Наші юристи отримують медичні ліцензії самих різних видів вже понад 10 років, в тому числі і для косметології. Надавши нам повний перелік своїх передбачуваних послуг, Ви отримаєте чітку відповідь, які з них підпадають під ліцензування, і як саме медична ліцензія буде виглядати для Вас.

    Як отримати ліцензію для косметологічного кабінету?

    Для того, щоб отримати ліцензію на косметологічний кабінет, доведеться подбати про такі аспекти:

    • готовність документів для подачі на отримання ліцензії;
    • наявність відповідного приміщення, яке буде повністю відповідати вимогам ліцензійного органу;
    • наявність Акта СЕС на приміщення;
    • наявність обладнання, що відповідає не тільки Вашим вимогам, як професіонала-косметолога, а й вимогами ліцензійних правил для того чи іншого лікаря-фахівця;
    • наявність персоналу, який буде відповідати ліцензійним вимогам.

    Чіткий перелік для ліцензії конкретно під Ваш випадок наші юристи зможуть оформити як тільки дізнаються більше про Ваші послуги та плани. Зараз же ми можемо дати тільки основні рекомендації для кабінету косметологічних послуг:

    • Для оформлення ліцензії Вам знадобиться як мінімум одна людина з дипломом лікаря. У ситуації з косметологічним кабінетом, оптимальним вибором може бути диплом "Медицина" за спеціальністю "Дерматовенерологія";
    • Приміщення кабінету лікарів-дерматовенерологів має бути не менше 18 кв.м., до інших приміщень клініки також існують вимоги, які можна буде сформулювати в залежності від остаточного переліку Ваших послуг;
    • Устаткування Вашого кабінету повинно відповідати, в першу чергу, Табелю оснащення, а знайти перелік можна в Постанові МОЗ від №739 від 31.10.2011. Устаткування має не просто бути в наявності, а ще й пройти метрологічну повірку;
    • Акт СЕС обов'язковий для отримання медичної ліцензії. Наші юристи можуть отримати його для Вас при підготовці документів для отримання ліцензії.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України