Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 25 октября 2023, вопрос №95536

Чи можливо отримати громадянство України, не відмовляючись від громадянства іншої країни

Доброго дня! Пишу з питання, чи можливо отримати громадянство України, не відмовляючись від громадянства іншої країни. Чи не буде після закінчення процедури відстежуватись, чи полишила людина громадянство іншої країни

Ответы юристов (3)

    Гранкіна Olga Володимирівна
    Гранкіна Olga Володимирівна 6 месяцев назад

    Юрист, г. Харьков, 6 лет опыта

    Доброго дня, Володимир!

    Відповідно до статті 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом. Статтею 2 Закону України «Про громадянство України» передбачено, якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

    Коли іноземець набуває громадянства України, то зазвичай отримує "тимчасове посвідчення громадянина України" (ТПГУ). По суті, це аналог паспорта, проте ще не паспорт. Документ виконує 2 завдання: посвідчує особу і підтверджує українське громадянство, допоки особа не вийшла із попереднього. Тобто власник ТПГУ - це вже громадянин України.

    За загальним правилом, припинення іноземного громадянства - це підстава для видачі особі паспорта громадянина України замість тимчасового посвідчення.

    При набутті громадянства України іноземець зазвичай подає зобов'язання припинити іноземне громадянство протягом 2 років з моменту набуття українського громадянства.

    Припинення іноземного громадянства - це підстава для видачі особі паспорта громадянина України замість тимчасового посвідчення. Якщо ж особа не виконує зобов'язання припинити іноземне громадянство у встановлений строк, для нього/неї можуть цілком законно скасувати рішення про оформлення громадянства України.

    Зобов’язання припинити іноземне громадянство - письмово оформлена заява іноземця про те, що в разі набуття громадянства України він припинить громадянство (підданство) іншої держави або громадянства (підданства) інших держав і протягом двох років з моменту набуття ним громадянства України подасть документ про припинення громадянства (підданства) іншої держави або громадянств (підданств) інших держав до органу, що видав йому тимчасове посвідчення громадянина України.

    Особа, яка взяла зобов’язання припинити громадянство України, має надати протягом 2 років з моменту реєстрації відповідний документ про припинення іноземного громадянства. У разі ненадання документа протягом визначеного строку, рішення про оформлення набуття громадянства України скасовується.

    На практиці у наших депутатів існує подвійне громадянство, але, механізм відстеження - це Ваша дія, яку ви повинні зробити і у разі не подання по закінченні 2 років скасують Ваше набуття громадянства.

    Якщо громадянство рф, то тоді можна застосувати декларативний спосіб виходу із іноземного громадянства, але є ньюанси і набуття громадянства трохи ускладнюється.

    Декларація про відмову від іноземного громадянства - це документ, у якому іноземець, що зобов'язався припинити іноземне громадянство і має незалежні від нього причини неотримання документа про припинення іноземного громадянства, засвідчує свою відмову від громадянства іншої держави.

    З повагою. Ольга

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    Ні, для отримання громадянства України Ви повинні відмовитись від громадянства іншої країни.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    На вихід з іноземного громадянства є 2 роки з дня прийняття рішення про надання громадянства України. У разі, якщо протягом цих двох років не надати до Міграційної служби документів, що підтверджують вихід - громадянство України буде анульовано.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України