Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 26 октября 2023, вопрос №95644

Законність оформлення позики онлайн

Хочу позичити гроші від іншої фізичної особи.
Чи можливо законно і вигідно для обох сторін оформити позику онлайн?
Хто може це зробити ?

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Василю!

    Про яку суму позики йде мова?

    • Василь Клиент 6 месяцев назад

      Позика на 250 000грн

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Василю!

        Сума не маленька, а тому я раджу Вам діяти наступним чином (незалежно від того, чи позичальник Ви чи позикодавець):

        Розробити договір позики, роздрукувати та підписати обома сторонами за допомогою Нової пошти. Також треба мати розписку про отримання грошових коштів.

        Успіхів.

    Богун Сергій Павлович

    Законодавство України не забороняє надання позики фізичними особами один одному. А от щодо оформлення онлайн - трішки не зрозуміло що Ви маєте на увазі.

    • Василь Клиент 6 месяцев назад
      1. Маю на увазі ситуацію коли позичальник і позикодавець в різних містах
      • Богун Сергій Павлович

        Договір необхідно укласти в письмовій формі. Оформити передачу грошей розпискою. Краще їх посвідчити нотаріально.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Василю!

    Це можливо, але є обмеження по сумі.

    Договір позики укладається як в усній так, і в письмовій формі. В Цивільному кодексі України зазначено, що договір позики укладається в письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми (ч.1 ст. 1047 ЦК України).

    Якщо сума коштів є не досить значною та не перевищує у десять разів встановлений законом розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян ( ця сума становить 170 грн.), а договір укладається між фізичними особами, то договір можна укласти в усній формі, а факт укладення підтвердити розпискою позичальника, яка посвідчує передання позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей. (стаття 1047 Цивільног Кодексу України)

    Якщо сума, яка надається в борг є значною, та перевищує у десять разів встановлений законом розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян договір позики доцільно укладати у письмовій формі. Відповідно до частини 2 статті 1047 Цивільного Кодексу України: «на підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей»

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України