Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 27 октября 2023, вопрос №95705

Обвинение в краже в военное время

Расскажу коротко: в ноябре 2022 года я был в ночном клубе с подругами и друзьями и никуда от них не отходил весь вечер. Перед выходом я отлучился в уборную, где нашел телефон. Я находился в нетрезвом состоянии и потому не додумался обратиться к администрации клуба + торопился успеть домой из-за комендантского часа, потому положил телефон в карман и ушел домой. Утром обнаружил телефон и решил не обращаться в полицию (не доверяю им, как оказалось, не зря). Я вставил в него сим-карту, чтобы создать хоть какую-либо возможность связи со мной и ходил с ним две недели, после чего меня задержали в метро оперативники, и доставили в отделение в наручниках, предварительно забрав телефон. На все мои просьбы адвоката было сказано, что он мне не поможет, бо я вор. В отделении меня жестко прессовали, били, унижали всей опергруппой, хотели заставить подписать признание, на что я ответил отказом. Позже меня отпустили и спустя пол года со мной связался следователь и сказал, что меня хочет видеть прокурор. Оказалось, что на меня завели дело, не уведомив меня об этом, прокурор же сказал, что заявительница сказала, что я домогался до нее, угощал напитками и позже украл телефон, воспользовавшись ее состоянием. На все мои высказывания по поводу записей с камер, алиби и тд мне отвечали, чтобы я не умничал, мягко говоря, и тд. Позже я покинул Украину и вернулся на родину (я иностранный студент) в связи с утратой близкого человека. После этого со мной никто не связывался и я хочу знать, что может быть по возвращению в Украину и можно ли оправдать своё честное имя?

Ответы юристов (3)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Якщо у Вас знайшли тільки один чужий мобільний телефон, який Ви, за Вашими словами, знайшли, то правоохоронці не мали права так жорстко спілкуватись з Вами. Ви можете разом з Вашим адвокатом подати скаргу чи заяву про перевищення влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу до Державного бюро розслідувань України.

    Стаття 365 (Кримінального кодексу України). Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу

    1. Перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам, інтересам юридичних осіб, -

    карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, -

    караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    За статтею 216 Кримінального процесуального кодексу України, слідчі органів державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівником правоохоронного органу.

    Законодавством України передбачені окремі злочин та адміністративне правопорушення присвоєння знахідки, яка має особливу культурну чи іншу подібну цінність. Окремої статті про присвоєння звичайної знахідки законодавство України не містить.

    Непогано Вам також обережно звернутись разом з Вашим адвокатом до правоохоронного органу Вашої держави проживання зі скаргами на безпідставні побої та приниження з боку поліцейських та для захисту Вас від них. Ви можете заявити їм, що злочинів Ви не вчиняли, а тільки знайшли мобільний телефон, тобто малоцінну річ.

    Вам обов’язково потрібно ініціювати прийняття мір для захисту Ваших прав та законних інтересів, бо якщо проти Вас порушено кримінальну справу, то правоохоронці мали б Вас турбувати.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    В Україні в умовах нинішнього воєнного стану боротьба зі злочинністю здійснюється на практиці нерідко суперечливими методами. Тому Вам є небезпечно мало ініціювати прийняття мір для Вашого захисту від перевищення влади та службових повноважень правоохоронцем. До Вас в Україні можуть через порушення кримінальної справи проти Вас причепитись сторонні. Вам потрібно разом з Вашим українським адвокатом тощо швидко, грамотно та енергійно поскаржитись до правоохоронних органів України та Вашої країни проживання. В Україні Ви мали право не тільки на адвокатських захист, а й на звернення до посольства Вашої держави в Києві та Україні для захисту Ваших прав. Правоохоронні органи Вашої країни проживання зобов'язані захищати Вас як громадянина Вашої держави.

    У випадку повернення Вас до України Вас можуть не випустити після того закордон. В Україні Вас можуть у випадку повернення Вас до України в рамках відкритого проти Вас кримінального провадження помістити до слідчого ізолятора. Крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років (частина 4 статті 185 Кримінального кодексу України). Тому Вам потрібно добитись якомога швидшого законного та прийнятного для Вас вирішення цієї проблеми.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    Нужно видеть Ваши документы.

    Всего доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України