Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ДТП, транспортное право, 29 октября 2023, вопрос №95814 240₴

Нужна ли доверенность на управление авто родителей при пересечении границы, если я (их сын) не указан в техпаспорте?

Здравствуйте, мне предстоит долгое путешествие через несколько стран Европы, включая те страны, которые не входят в зону Шенгена. Возникнут ли проблемы при пересечении границе на авто родителей без доверенности?

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    Здравствуйте, мне предстоит долгое путешествие через несколько стран Европы, включая те страны, которые не входят в зону Шенгена. Возникнут ли проблемы при пересечении границе на авто родителей без доверенности?

    Незважаючи на те, що Ви є родичами першого ступеня спорідненості, Вам бажано мати довіреність від власника автомобіля на перетин кордону. Але в цілому, Вас повинні пропустити.

    Держмитслужба повідомляє, що "...громадянам-резидентам, які перетинають митний кордон України у напрямку виїзду на транспортних засобах особистого користування, та не є їх власниками, не потрібна довіреність на такий транспортний засіб від безпосереднього власника. Про це повідомила прес-служба ДМС.

    Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу є документом, що підтверджує, зокрема, право тимчасового користування ним.

    "Це правило застосовується до транспортних засобів особистого користування, зокрема, до наземних транспортних засобів товарних позицій 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепів до них (код 8716 згідно з УКТ ЗЕД)", - зазначили в Держмитслужбі...".

    Правила допуску транспортних засобів до поїздки за кордон передбачено пунктами 50-55 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року №1388.

    Зокрема, частиною 1 пунктом 51 Постанови КМУ №1388 встановлено, що власник транспортного засобу може передавати цей транспортний засіб у користування іншій особі, яка має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй свідоцтво про реєстрацію.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго вечора, Олександре!

    Довіренність на керування авто батьків при виїзді за кордон Вам треба мати обов'язково! Інакше можуть виникнути проблеми з прикордонниками. Знаю це по власному досвіду.

    Крім того для виїзду з України потрібно мати при собі:

    свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу ;

    водійські права;

    міжнародний страховий сертифікат (Зелена карта).

    Крім того, прийміть до уваги наступне:

    Згідно правил ЄС загальний термін перебування в Шенгенській зоні на авто з українськими номерами не може перевищувати 6 місяців. Після того треба або переєструвати авто в тій країні, де Ви перебуваєте, або виїхати з ЄС, а потім знову повернутись.

    Водійські посвідчення, видані в Україні, дійсні у всіх країнах Віденської конвенції (а це більшість європейських держав). Тільки будьте уважні: раніше в Україні видавали права без строку дії, які зараз не є водійським посвідченням у країнах Європи. В такому випадку, вам просто потрібно буде замінити ваші права на права нового зразка.

    Для переміщення на авто по території Мальти, Нідерландів та інших країн, які підписали тільки Женевську конвенцію, формально необхідно міжнародне водійське посвідчення (МВУ) в доповнення до національного. На практиці рідко перевіряють, але краще оформити, щоб уникнути неприємностей.

    Обов'язково придбайте страховий поліс на машину («зелену карту»). Він діє на території всіх країн Європи і стане в нагоді в разі ДТП для компенсації збитку постраждалій стороні. Придбати страховку можна в більшості провідних компаній України, її вартість на 15 днів становить близько €25.

    Також пам'ятайте, що на період воєнного стану Зелена карта перестала бути обов’язковою для українців. Про це від 28 лютого 2022 року домовились Національний банк України, як головний регуляторний орган страхового ринку, Міністерство закордонних справ України та Міністерства державних органів Польщі, Словаччини, Молдови та Угорщини.

    Наразі у ряді країн діють свої правила у разі відсутності страхового поліса в українців на авто.

    Складаючи маршрут поїздки, звіртеся з картою платних магістралей. В Австрії, Угорщині, Німеччині, Італії, Іспанії, Польщі, Португалії, Сербії, Словаччини, Словенії, Хорватії, Франції, Чехії та Швейцарії доведеться платити за використання ряду автобанів. У Бельгії, Данії, Латвії, Литві, Нідерландах, Норвегії, Швеції та Естонії плата стягується тільки за проїзд по певних дільницях доріг, мостів і тунелів.

    У Румунії наявність віньєтки (Roviniete) вимагається незалежно від типу доріг, її вартість — близько €3 на тиждень. Проїзд по деяких мостах, наприклад, Giurgiu-Rousse на кордоні з Болгарією, оплачується додатково.

    Для проїзду по платних дорогах Австрії, Німеччини, Болгарії, Молдови, Румунії, Словаччини, Словенії, Чехії та Швейцарії потрібна так звана віньєтка. Найчастіше вона являє собою наклейку, яка кріпиться на лобове скло з внутрішньої сторони. В деяких випадках потрібно вказати номер автомобіля. Придбати віньєтку можна в пунктах перетину кордону (цілодобово) або на АЗС. Вартість залежить від країни (в середньому €10-15 за тиждень), а от штраф за відсутність або неправильне використання (наприклад, якщо ви не приклеїли її у відповідності з інструкцією, а поклали на приладову панель) набагато більше — від €100.

    В Угорщині та Румунії діють «електронні віньєтки» — інформація про оплату вноситься в базу, а ви отримуєте чек. В цьому випадку нічого кріпити на скло не доведеться.

    Контролюють оплату співробітники транспортної інспекції та встановлені вздовж доріг камери відеоспостереження.

    У Польщі система відрізняється. Перед в'їздом на платну магістраль потрібно отримати талон і зберігати його до кінця поїздки. Покидаючи цю ділянку дороги, ви заплатите суму, яка залежить від типу транспортного засобу і пройденої відстані.

    Важлива інформація про штрафи в ЄС за порушення ПДР. Вона Вам знадобиться.

    В Чехії, наприклад, нульова толерантність до алкоголю в крові водія його бути не повинно (штраф €100-750). В Угорщині, Румунії і Словаччини ситуація аналогічна. У Норвегії, Польщі, Швеції та Естонії допускається 0.2 проміле, в Литві — 0.4, в Австрії, Бельгії, Німеччини, Греції, Данії, Ісландії, Іспанії, Італії, Латвії, Нідерландах, Португалії, Словенії, Фінляндії, Хорватії, Франції, Швейцарії і на Кіпрі — 0.5. Найбільш лояльними в цьому плані є Ліхтенштейн і Мальта з показником 0.8 проміле. До водіїв, стаж яких менше двох років, часто застосовуються більш жорсткі вимоги.

    Ще одне поширене правопорушення — перевищення швидкості. На автобанах більшості країн дозволено розганятися до 120-130 км/год, у населених пунктах дозволена швидкість 50 км/год, за їх межами — 80-100 км/ч. Важливо пам'ятати, що іноді обмежується не тільки гранична, але і мінімальна швидкість — на деяких магістралях рухатися повільніше 60-70 км/год заборонено. Суми штрафів коливаються в широких межах: у Чехії це €40-400, у Польщі — €10-120, в Норвегії — від €80.

    Пам'ятайте, що платити штраф в більшості країн Європи доведеться і тим, хто розмовляє по телефону за кермом або не пристібається (це стосується і пасажирів), а також тим, хто перевозить дитину без спеціального автокрісла.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    Водитель, не являющийся владельцем авто, должен иметь свидетельство о регистрации транспортного средства для выезда за границу. Его можно получить в сервисных центрах МВД на основании заявления владельца транспортного средства или на основании доверенности, договора аренды (найма, ссуды).

    В доверенность нужно вписать право выезжать заграницу. У нотариуса.

    Также можно назначить належного користувача через Дію поделившись техпаспортом на авто с водителем.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    Здравствуйте, Александр! НЕТ. Никакие доверенности не нужны. Мало того, они несмотря на блеяние сервисного центра МВД Украины - ничтожны, т.к. не апостилированы для других стран и не переведены на языки стран ЕС и т.д. Это прошлый век и анахронизм, который не используют в Европе и уже не должны использовать в Украине.

    Громадянам-резидентам, які перетинають митний кордон України у напрямку виїзду на транспортних засобах особистого користування, та не є їх власниками, НЕ ПОТРІБНА ДОВІРЕНІСТЬ на такий транспортний засіб від безпосереднього власника. Про це повідомила прес-служба Державної митної служби.

    Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу є документом, що підтверджує, зокрема, право тимчасового користування ним.

    "Це правило застосовується до транспортних засобів особистого користування, зокрема, до наземних транспортних засобів товарних позицій 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепів до них (код 8716 згідно з УКТ ЗЕД)", - зазначили в Держмитслужбі.

    Правила допуску транспортних засобів до поїздки за кордон передбачено пунктами 50-55 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року №1388.

    "Зокрема, частиною 1 пунктом 51 Постанови КМУ №1388 встановлено, що власник транспортного засобу може передавати цей транспортний засіб у користування іншій особі, яка має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй свідоцтво про реєстрацію".

    Частиною 2 пункту 51 Постанови КМУ №1388 передбачено, що особа яка здійснює поїздку за кордон на чужому авто, за її бажанням, може отримати так зване тимчасове свідоцтво про реєстрацію на її ім’я. Таке посвідчення видається людині, яка здійснює поїздку за кордон, на підставі заяви власника транспортного засобу.

    "В той час свідоцтво про реєстрацію, видане на ім’я власника транспортного засобу, зберігається у відповідному сервісному центрі МВС. Тимчасове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу необхідно повернути у відповідний сервісний центр МВС не пізніше ніж протягом 10 днів після повернення з-за кордону", – додає юрист.

    Водночас у головному сервісному центрі МВС кажуть, що для перетину кордону на транспортному засобі особі, яка не є власником авто, необхідно отримати тимчасове свідоцтво про реєстрацію для виїзду за кордон або нотаріальне доручення власника авто з такою відміткою.

    "До слова, при цьому немає значення чи авто належить родичу чи сторонній особі. Для отримання тимчасового свідоцтва про реєстрацію для виїзду за кордон необхідно власнику та особі, яка має перетинати кордон, звернутися до сервісного центру МВС. Із собою обоє повинні мати паспорт громадянина України, РНОКПП, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу" - зазначають у ГСЦ МВС.

    У Держмитслужбі щодо такого перетину кордону зазначають, що свідоцтво про реєстрацію авто, подане людиною під час перетину кордону, вважається документом, що підтверджує право власності громадянина на машину для особистого користування або право тимчасового користування ним.

    – Відповідно, на підставі свідоцтва про реєстрацію (яке надає особі власник авто) здійснюється пропуск такого транспортного засобу через митний кордон України.

    Кому верить решать Вам - Таможне, которая выпускает автомобили заграницу или Главному сервисному центру МВД, которое "рубит бабки на своих сервисах" и что только не придумывает, чтоб "увеличить продажи" (при этом будучи не способным обучить своих новых-старых работничков, что в военное время не действуют сроки регистрации автомобилей по нотариальным сделкам).

    За границей Ваши доверенности и прочая украинская махровая бюрократия - вообще никого не интересуют.

    Зато грин-карта на авто - это да. Без него могут быть проблемы.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Як повідомляє Державна прикордонна служби України питання щодо порядку виїзду автомобілів належить до компетенції Державної митної служби України.

    Держмитслужба України в своєму листі 08-6/17-01-04/7/3471, роз’яснила, що достатнім для перетину кордону на чужому авто є відповідне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

    Як варіант Ви можете звернутися до сервісного центру МВС та оформити свідоцтво про реєстрацію автомобіля для виїзду за кордон.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України