Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 жовтня 2023, питання №95844

Звільнення з лав ЗСУ

Доброго дня!
Дозвольте консультацію

Фабула :
Я строковик у лавах ЗСУ з 2021 року, мобілізуватися і звільнитися не можу, так як введений військовий стан. Задля покращення свого стану, пропонують підписати контракт до демобілізації.
Маю батька , що воював з 2015 року, зараз проходить процедуру звільнення з лав ЗСУ по стану здоров'я, здоров'я погане, тягне на 1,2 групу. Будемо зазначати у висновку ВЛК, МСЕК ''що потребує догляду''. Додам, я в сім'ї один син, дітей більше немає, батьки розлучені. Спробую звільнитися по сімейним обставинам по догляду за батьком.

Питання:

Як буду ефективніше звільнитися зі служби? , як строковик, норми актів на якого не поширюються, таке враження.... Або ж, як контрактник розірвати контракт, на підставі відповідної статті 26 що дозволено і у час військового стану?? Можливо є якась судова практика з цього питання?

Підскажіть будь ласка)

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Краще спробувати отримати статус мобілізованого, там більше підстав для звільнення. До того ж, контракт - це ще один обов'язок. Маю на увазі строк його дії.

    Як мобілізований Ви можете звільнитись на підставі інвалідності І чи ІІ групи батька. Як контрактник Вам прийдеться доводити необхідність постійного догляду і той факт, що саме Ви доглядаєте за батьком.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Наразі отримати статус мобілізованого буде ДУЖЕ СКЛАДНО, АДЖЕ НЕ ВНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ПОЛОЖЕНЬ ПРО ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    Якщо укладете контракт, зможете звільнитись у зв'язку із потребою в здійсненні постійного догляду за батьком, але потрібно пересвідчитись, що він дійсно зможе отримати такий висновок. І бажано, аби такий висновок було зазначено в МСЕК.

    Загалом є нюанси, треба обговорювати.

    Успіхів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України