Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 31 октября 2023, вопрос №95900

Нелегальное использование моего ФОПа в бизнесе

Я ФОП. Пока временно не работаю.Но от моего лица работает нелегально человек.Как по законодательству я могу это прекратить и наказать?Предупреждения не делать этого ему были.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Світлана!

    Очевидно Вам треба звернутись до податкової та поставити їх до відома про такі протизаконні дії. Хоча мені важко зрозуміти, в який сосіб це можливо.

    Або як варіант Ви можете закрити ФОП та подати в податкову ліквідаційний звіт. Потім ФОП завжди і швидко можна відкрити через застосунок Дія.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пані СВІТЛАНО!

    Якщо Ви не надали людині доступ до своїх банківських рахунків ФОПа, а так само в цієї людини немає доступу до Вашого Електронного цифрового підпису - то підписання договорів та прийняття грошей за послуги / товари від Вашого імені (дякуємо законодавцю, який долібералізувався до того, що печатки для договорів ФОП не обов"язкові) - є кримінально караним злочином, відповідальність за який передбачена щонайменше статтею 358 Кримінального кодексу України (підробка документів).

    Тож рекомендую зробити особині, яка працює від Вашого імені - останнє китайське попередження із посиланням саме на те. що Ваш адвокат буде ініціювати відкриття проти цієї особи кримінальне провадження за фактом такої діяльності. А там приєднається і податкова з - незаконною підприємницькою діяльністю та несплатою податків... штрафами за відсутність ПРРО/РРО та таке інше.

    Якщо що, питанням ухилення від сплати податків на досудовому розслідуванні займається Бюро економічної безпеки (БЕБ, аналог раніше існувавшої податкової міліції).

    Харківська область територіально під оперативно-розшуковою юрисдикцією Територіального управління Бюро економічної безпеки у Полтавській області https://esbu.gov.ua/terytorialni-upravlinnia/uprav...

    Звернутись в електронному вигляді до БЕБ можна за формою, яка розміщена на сайті БЕБ за посиланням нижче.

    https://esbu.gov.ua/dlia-hromadskosti/zvernennya-g...

    У Бюро економічної безпеки України працює телефонна “гаряча лінія” для отримання повідомлень від громадян. Залишити звернення можна за телефоном +38 (044) 236 13 97, з понеділка по п’ятницю з 14:00 до 16:00.

    Під час проведення телефонної “гарячої лінії”, фахівці Бюро надають консультації на питання довідкового характеру, а також на звернення, які не потребують додаткового вивчення.

    Письмова відповідь надається на вимогу заявника.

    Звернення, в якому не викладено суть питання не розглядаються, про що заявник повідомляється в телефонному режимі.

    У разі, коли заявник не називає прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) або не надає інші відомості (адресу електронної пошти, поштову адресу або відомості про інші засоби зв’язку для надсилання відповіді), звернення реєструється як анонімне і розгляду не підлягає.

    Механізм організації роботи телефонної “гарячої лінії”, прийому, розгляду, та надання відповідей на звернення, що надходять, передбачений Порядком проведення телефонної “гарячої лінії” в Бюро економічної безпеки України, який затверджений наказом БЕБ від 07 червня 2023 року № 180.

    Нагадаємо, повідомлення можна надіслати на адресу е-пошти esbu@esbu.gov.ua або поштою на адресу вул. Шолуденка, 31, м. Київ, 04116.

    Якщо для БЕБ це дрібний рівень злочину, то вони повідомлять Вас до якого органу звернутися за належною підслідністю.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України