Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 01 ноября 2023, вопрос №95980

Померла бабуся на окупованій території. Краще зараз через суди займатись вступом у спадок чи перечекати кращої ситуації з окупованою територією ?

Померла бабуся на окупованій території. Всі документи оригінали там. На руках тільки фото свідоцтва про смерть видане органами окупантів. Вартує зараз витрачати купу сил, часу та нервів, щоб через суди вступати в спадщину ? Чи краще перечекати кращих часів з окупованою територією (наприклад якщо буде деокупація цих територій) і тоді подавати до суду заяву про поновлення строків для прийняття спадщини ? І на які підстави можна буде послатись , щоб потім поновити строки ?

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Дарія!

    Ви можете і зараз розпочинати процес спадкування, і я раджу Вам це зробити. Але для початку потрібно подати до суду заяву про встановлення факту смерті особи, оскільки свідоцтво про смерть окупантів не може бути легалізованим в Україні.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дар'я.

    Вам потрібно подати заяву до суду про встановлення факту смерті особи, так як свідоцтво про смерть видане на ТОТ немає юридичної сили на іншій території України.

    Краще зайнятися вступом у спадок зараз та не чекати, коли буде деокупована територія, на якій померла бабуся.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України