Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 03 ноября 2023, вопрос №96117

Як правильно оформити свою діяльність?

Доброго дня. Маю основну педагогічну роботу, наразі дистанційну, але хочу оформитись і працювати ще репетитором. Підкажіть, будь ласка, як це правильно зробити? Завчасно дякую за відповідь.

Ответы юристов (2)

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІтаю Вас, Тетяно!

    Працюйте як працювали усі часи вчителі - репетитори! Неофіційно.

    Щиро кажу Вам, Ви не витягните стабільно платити щоквартально 4422 грн. Єдиного соціального внеску + Єдиний податок І групи - 268,4 грн. тобто 10 % від прожиткового мінімуму. Податкова так взагалі вважає, що це має бути 2 або 3 група єдиного податку... а це ще більші гроші.

    Офіційна позиція податкової така.

    ЦИТУЮ: "Дохід, отриманий педагогом-репетитором за навчання, підлягає обов’язковому декларуванню.

    Вчителям, викладачам та особам, які надають репетиторські послуги, варто враховувати наступне:

    відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України дохід з джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України. Якщо викладач-репетитор не є фізичною особою – підприємцем, але постійно надає репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загальногорічного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПК України).

    Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2023 рік викладач-репетитор подає до 1 травня 2024 року за місцем податкової адреси (реєстрації) чи онлайн з використанням електронного підпису. Суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового збору, зазначену в річній податковій декларації такий викладач-репетитор самостійно сплачує до 1 серпня 2024 року.

    Доходи від репетиторства відповідно до п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 %. Тобто податок - 19,5 % від отриманого доходу.

    Репетиторські послуги це,зокрема підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконанняк онтрольних, курсових, дипломних робіт тощо.

    За бажанням, викладач – репетитор може здійснити державну реєстрацію та проводити діяльність як фізична особа-підприємець. Переваги ФОП: трудовий стаж, офіційна довідка про доходи, та ін. Зареєструвати ФОП може кожен громадянин, який досягнув 16 років і має офіційно зареєстроване місце проживання" - пише Державна податкова.

    Крім цього, державу не хвилює є у Вас дохід чи його немає... в очах податкової так взагалі всі ФОПи злодії, які гребуть гроші лопатою і приховують гроші від держави... але ЄСВ щоквартально у сумі 4422 грн. Ви будете зобов"язані сплатити.. А якщо ні - то податкові повідомлення, борги, примусове стягнення через виконавчу службу та блокування рахунків.

    Я вже мовчу за необхідність найняти бухгалтера, який буде за Вас подавати звіти до податкової і слідкувати за вчасністю подання... і не кожен бухгалтер якісно при цьому робить роботу, а потім розводе руками і ні за що не відповідає... Самостійно ж не кожна людина здатна вести звітність. Навіть серед юристів і адвокатів такі трапляються дуже рідко.

    А якщо Ви не будете отримувати дохід і захочете закрити ФОП - тут теж не все так просто.. наступні три роки можете чекати чи не подумає прийти до Вас податкова з вимогою про перевірку - касового апарату, первинної документації - договорів з клієнтами, актів виконаних робіт, розрахункових документів... Приймати гроші готівкою без касового апарата не можна.. Програми автоматичного формування - платні. Приймати платежі на банківський рахунок - саме на реквізити рахунка, а не на № пластикової картки - Ви не зможете скоріш за все. І за кожне порушення на кожному кроці - штраф, штраф, пеня, штраф, санкції! Така нажаль у нас держава.

    Тож відверто не рекомендую. Бо хоч одна помилка в цьому процесі і Ви набудете собі проблем на пів життя.

    Довести, що Ви займаєтесь платним репетиторством практично неможливо... Це має бути лише підставний учень з відповідною фіксацією на спецтехнічні засоби "контрольної закупівлі"... Це вже із галузі фантастики, оскільки податкову позбавили оперативних підрозділів, які займались оперативно-слідчою діяльністю. Крім того, як бачите, Ви взагалі можете сказати, що планували включити цей дохід до щорічного... тобто податковій, щоб довести Ваше порушення слід буде чекати більше року, поки Ви не подасте декларацію про доходи фізичної особи до травня наступного року.

    Тож працюйте собі вчителем. Займайтесь підробітками, якщо є така змога. І не зв"язуйтесь з офіційністю, бо нажаль це поки що не для України. Саме тому через рекетирсько-шахрайські методи роботи держава і втрачає мільярди податків від громадян України... через свою жадібність та нездатність адекватно деференціювати податкове навантаження, розказуючи казочки, що якщо полегшити життя ФОП, то завтра заводи Ахметова, Коломойського, Ярославського і Пінчука будуть оформлені 30-ма ФОПами.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Оформіть ФОП ц3 групи по спрощеній системі оподаткування та спокіной займайтесь репетиторством. В такому випадку Ви будете платити лише 5%; від свого доходу. Це абсолютно терпимо. В той самий час Ваша підприємницька діяльність буде легалізована, і до Вас не буде зайвих питань з боку податкової.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України