Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 04 ноября 2023, вопрос №96137 250₴

Регресні виплати під час воєнного стану

Військовослужбовцю з 1.01.2023року перестали виплачувати регресні виплати посилаючись на те що він не пройшов вчасно МСЄК,але він на той час коли потрібно було проходити МСЕК перебував на службі .Законо це чи ні?

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Романе!

    Скасування Вам регресних виплат було незаконним, оскільки Ви, перебуваючи на військовій службі в лавах ЗСУ, фізично не могли отримати направлення ЛКК на проходження МСЕК. В таких випадках Закон дозволяє МСЕК не проходити, а попереднє рішення вважається чинним і його поновлення переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування.

    Згідно Постанови КМУ від 30 березня 2022 р. № 390 "Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану":

    "3. Постанову Кабінету Міністрів України від 8 березня 2022 р. № 225 “Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України” доповнити пунктом 3 такого змісту:

    “3. Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;

    дітей з інвалідністю лікарем до лікарсько-консультативної комісії відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 917 (Офіційний вісник України, 2013 р., № 100, ст. 3666).

    При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

    У разі коли в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в особи з інвалідністю відсутня можливість пройти медико-соціальну експертну комісію, а в дитини з інвалідністю - лікарсько-консультативну комісію закладу охорони здоров’я, їх індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.”."

    Отже рішення органу, який скасував регресні виплати можна й треба оскаржити в адмінистративному або в судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович
    16.8%
    Карпенко Андрей Владимирович 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    З нового року повноваження Фонду соціального страхування України (далі — ФССУ) щодо проведення страхових виплат, в тому числі допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (далі — регресні виплати), були передані до Пенсійного фонду України (Далі — ПФУ).

    30 грудня 2022 року Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову № 1467 “Про затвердження Порядку здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, якою мав бути врегульований механізм проведення таких виплат органами ПФУ після ліквідації ФССУ. Проте, на даний час вказана Постанова містить лише окремі питання проведення страхових виплат. Зокрема, нею передбачається, що Порядок призначення та перерахування страхових виплат визначає правління Пенсійного фонду України.

    На даний час позиція ПФУ полягає у відмові поновлювати раніше припинені виплати без особистої явки застрахованої особи — це зазвичай вказується в офіційних відповідях ПФУ на звернення громадян.

    Постановою № 1467 передбачається, що страхові виплати, призначені, але своєчасно не одержані потерпілим або особою, яка має на це право, здійснюються за весь минулий час, але не більше ніж за три роки з дня звернення за їх одержанням. Нарахована сума страхової виплати включається в документи для виплати протягом не пізніше ніж одного місяця з дня прийняття рішення про призначення, перерахування, продовження чи поновлення її виплати. При цьому, строк прийняття такого рішення Порядком не регламентовано.

    Також передбачається, що розподіл та спрямування коштів на фінансування страхових виплат здійснюється Пенсійним фондом України.

    Необхідно звертатися письмово або електронною поштою як до управління ПФУ, в якому ви перебуваєте на обліку, так і до Пенсійного фонду України зі скаргою на тривалу відсутність виплат і відмову їх поновлювати. Бажано додавати до скарг офіційні відповіді, яки ви отримали раніше. Якщо протягом місяця ситуація не вирішується — бажано направити скаргу повторно, щоб мати відповідь з актуальною інформацією.

    Також, окрім звернень до органів ПФУ необхідно звертатися до інших органів з описом вашої проблеми:

    • Голові правління Пенсійного фонду

    України

    Капінусу Є.В.

    м.Київ, вул. Бастіонна, 9, 01601

    E-mail: info@pfu.gov.ua

    • Урядовій уповноваженій з прав осіб

    з інвалідністю

    Баранцовій Тетяні Вікторівна

    barantsova@kmu.gov.ua

    044 256 7177

    • Уповноваженому Верховної Ради

    України з прав людини

    Дмитру Валерійовичу Лубінцю

    01008, м. Київ-08, вул. Інститутська,

    21/8

    hotline@ombudsman.gov.ua

    В подальшому можливий варіант судового оскарження такої бездіяльності органу ПФУ, якщо всі перелічені заходи не допоможуть.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Романе! На доповнення моєї відповіді...

    Відповідно до статті 41 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування":

    6. Страхові виплати здійснюються протягом строку, встановленого МСЕК або ЛКК. Строк здійснення страхових виплат продовжується з дня їх припинення і до часу, встановленого під час наступного огляду МСЕК або ЛКК, незалежно від часу звернення потерпілого або заінтересованих осіб до уповноваженого органу управління. При цьому сума страхових виплат за минулий час виплачується за умови підтвердження МСЕК втрати працездатності та причинного зв’язку між настанням непрацездатності та ушкодженням здоров’я.

    7. Якщо потерпілому або особам, які мають право на одержання страхових виплат, з вини уповноваженого органу управління або його територіальних органів своєчасно не призначено або не виплачено суму страхової виплати, ця сума виплачується без обмеження протягом будь-якого строку та підлягає коригуванню у зв’язку з підвищенням цін на споживчі товари та послуги в порядку, встановленому статтею 34 Закону України "Про оплату праці".

    Проте, як я і зазначив у своїй першій відповіді повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

    осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу.

    При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

    Отже, за умови того, що Ви не мали змоги отримати направлення ЛКК на проходження МСЕК так як знаходились на військовій службі, Ваша інвалідність або ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) повинні були бути продовжені, а відповідно до цього повинні були бути продовжені й регресійні виплати.

    Турчин Ярослав Александрович
    16.8%

    ВІтаю Вас, Романе!

    Формально - законно. Бо ж Пенсійний фонд України як уповноважена організація щодо виплат зазначе, що вони не отримали від такої особи підтвердження МСЕК, яке є підставою продовження виплат. Відповідь буде, що така особа в належний строк не повідомила про наявність поважних причин, які дають підстави для продовження дії раніше прийнятого рішення МСЕК на час воєнного стану.

    Он навіть пенсії людям, які їх не знімають - перестають нараховувати та виплачувати... в надії, що людина померла...

    Наразі слід звернутись до ПФУ з офіційним листом-зверненням (найбільш ефективно в електронному вигляді) через Портал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua/sidebar/Templates/SetupP... щодо поновлення виплат внаслідок непроходження чергового огляду МСЕК з поважних причин, пославшись на відповідні приписи Постанови Кабінету Міністрів України від 8 березня 2022 р. № 225 "Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України" (в редакції від 31.03.2022), додавши фото / скановану копію відповідного доказу (доказів) перебування у лавах ЗСУ. Для підписання заяви можливо знадобиться Електронний цифровий підпис або ДІЯ.Підпис.

    Загальний строк розгляду звернень громадян будь-яким органом державної влади, якщо не встановлено скорочений термін, має становити не більше строку, передбаченого Законом України "Про звернення громадян". Тобто 1 місяць... + 15 днів, у разі продовження строку розгляду з відповідним завчасним повідомленням заявника.

    У разі відмови у поновленні виплат - Ви маєте право оскаржити таку відмову до суду. При цьому, особи з інвалідністю користуються пільгами зі сплати судового збору при зверненні до суду.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Гончаренко Константин
    16.8%
    Гончаренко Константин 5 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вам необхідно звернутися до ПФУ для вирішення цих питань це визначено у їх повноваженнях.

    З 1 січня 2023 року уповноваженим органом в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування є Пенсійний фонд України

    Попри війну, держава продовжує виконувати свої соціальні зобов’язання перед українцями, у тому числі, – із забезпечення державного соціального страхування. Зокрема, Уряд швидко та ефективно реалізував вимоги ухваленого у вересні Закону №2620 щодо запровадження нової організаційної моделі соціального страхування в Україні. Згідно із Законом, з 1 січня виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме не Фонд соціального страхування України, а Пенсійний фонд України.

    Звертаємо увагу, що попри зміну органу, який здійснює страхові виплати, розмір цих виплат для громадян зберігається а розмір деяких – навіть збільшується.

    Єдине що змінюється – орган, що буде забезпечувати такі виплати. Отже, відтепер Пенсійний фонд України виплачуватиме: допомогу по тимчасовій втраті працездатності; допомогу по вагітності і пологах; допомогу на поховання застрахованим особам в т. ч. потерпілим на виробництві; одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

    Змінюється лише джерело фінансування цих видатків. Фінансування реабілітації постраждалих відбуватиметься за рахунок Національної служби здоров'я України (НСЗУ), забезпечення допоміжними засобами реабілітації – за рахунок державного Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (ФСЗІ).

    Якщо раптом у вас виникли проблеми зі страховими виплатами, за консультацією рекомендуємо звертатись до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України (перелік діючих сервісних центрів за посиланням: https://www.pfu.gov.ua/2152993-servisni-tsentry-gu-pfu) або до Контакт-центру Пенсійного фонду України за телефоном: 0800 503 753.

    Нагадаємо, що з 1 січня 2023 р. набув чинності Закон про приєднання Фонду соціального страхування (ФССУ) до Пенсійного фонду України, згідно з яким Пенсійний фонд України (ПФУ) та його територіальні органи є правонаступниками ФССУ і виконують функції зі соціального страхування.

    Протягом листопада-грудня 2022 р. Уряд прийняв всі необхідні нормативні акти, аби забезпечити повну та ефективну передачу функцій соціального страхування.

    Як установа, що має найбільш розгалужену мережу територіальних органів та є держателем і адміністратором електронного реєстру листків непрацездатності (складової частини реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування), Пенсійний фонд України відтепер здійснює: призначення страхових виплат та надання соціальних послуг; відповідно до Закону; профілактику нещасних випадків; проведення перевірки обґрунтованості видачі, продовження листків непрацездатності і документів, що є підставою для їх формування, на базі інформації з електронних систем та реєстрів; контроль за використанням страхувальниками страхових коштів.

    27 грудня Уряд також ухвалив постанову, якою розпочав процедуру припинення ФССУ як окремої установи, що має завершитись не пізніше 1 травня 2023 року.

    ---

    Відповідно до Указу Президента від 26.07.2023 №451/2023 строк дії воєнного стану в Україні продовжено до 05 години 30 хвилин 16 листопада 2023 року. Таким чином, особам з інвалідністю, яким інвалідність було встановлено згідно довідок МСЕК на строк по 16.11.2023 або яким виплата пенсій продовжувалась по 18.02.2024, виплата пенсій продовжується по 16 травня 2024 року. Строк продовження виплати – до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом шести місяців після його припинення або скасування, якщо раніше не буде проведено повторний огляд. Якщо при повторному огляді МСЕК особі з інвалідністю буде встановлено іншу групу (підгрупу) інвалідності, розмір пенсії переглядається з місяця, наступного за місяцем надходження висновку медико-соціальної експертизи до територіального органу Пенсійного фонду України. Для осіб, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у період воєнного стану, виплата пенсії продовжується не менш як на весь строк їх військової служби.

    Згідно законодавства усі МСЕК здійснюють свої функції із забезпеченням принципу екстериторіальності, тобто проводять медико-соціальні експертизи за направленням лікарсько-консультативною комісією незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності. Крім того, якщо пацієнт не має змоги особисто прийти на огляд МСЕК, рішення приймається заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я. Із дійсними контактами МСЕК можна ознайомитися за посиланням. Якщо під час проходження МСЕК порушують ваші права, зокрема у вас вимагають гроші за проходження МСЕК, звертайтеся на гарячу лінію МОЗ 0800602019 (щоденно з 8:00 до 20:00). Також там можна дізнатися інформацію стосовно контактів і місця розташування усіх МСЕК в Україні.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 5 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    У разі коли в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в особи з інвалідністю відсутня можливість пройти медико-соціальну експертну комісію, а в дитини з інвалідністю - лікарсько-консультативну комісію закладу охорони здоров’я, їх індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.”.

    ПОСТАНОВА КМУ

    від 30. березня 2022 № 390

    "Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану"

    Гаряча лінія МОЗ – 0 800 505 201

    В умовах воєнного стану продовжує роботу гаряча лінія Міністерства охорони здоров’я України. Оператори дають відповіді на найпоширеніші питання зі сфери охорони здоров’я щоденно з 8.00 до 20.00.

    Інформаційно-довідкова служба НСЗУ – 16 77

    162 постанова от 26.02.2022 гласит виплата соціальної допомоги дітям з інвалідністю, яким виповнилося 18 років у лютому 2022 р. та в інших місяцях під час дії правового режиму воєнного стану і які не встигли пройти обстеження та отримати висновок медико-соціальної експертизи щодо встановлення статусу особи з інвалідністю, продовжується на період дії правового режиму воєнного стану та на один місяць після дати його скасування;

    Написати заяву на управління соціального захисту, вони не мали права призупинити виплати.

    Усі соціальні виплати та пільги зберігаються за вами до закінчення строку проходження повторного огляду.☎️ Питання регулювання соціальних виплат людям з інвалідністю належить до компетенції Міністерства соціальної політики України. Тож у разі питань ви можете звертатись на номер 15-39 або на «гарячу лінію» Національної соціальної сервісної служби України – (044) 289- 87-89.

    Людям з інвалідністю під час дії воєнного стану не потрібно повторно проходити медико-соціальну експертизу, щоб продовжити довідку про інвалідність. Якщо термін інвалідності закінчився під час дії воєнного стану, інвалідність продовжується автоматично без перекомісії до кінця дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення/скасування.

    Ці положення регламентуються постановою КМУ від 30.03.2022 № 390 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану». Відповідно до цих змін, продовжено строк дії інвалідності, відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю на весь термін дії воєнного стану на території України і 6 місяців після його припинення/скасування.

    Крім того, діти та дорослі з інвалідністю мають можливість отримувати, відповідно до індивідуальної програми реабілітації, без проходження повторного огляду лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) чи МСЕК:

    соціальні виплати,

    реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні),

    засоби інконтиненції, наприклад, памперси, катетери тощо,

    освітні послуги,

    відповідні пільги.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    16.8%
    Крикун Сергій Павлович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОЛОЖЕННЯ про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/154-2022-%D0%B...):

    " 9. Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відповідно до покладених на них завдань:...

    забезпечують згідно із законодавством організацію соціального і правового захисту військовослужбовців, військовозобов’язаних і резервістів, призваних на збори, ветеранів війни та військової служби, пенсіонерів та членів їх сімей;...

    розглядають звернення військовослужбовців, працівників та членів їх сімей, а також громадян з питань, що належать до компетенції територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також ведуть прийом громадян, які звертаються із зазначених питань, видають необхідні довідки та інші документи;..".

    ---

    Доброї ночі, пане Романе! Вважаю за належне, правомірне та необхідне подання (направлення) Вами рапорту на ім'я керівника Вашого РТЦК та СП з клопотанням про надання допомоги, сприяння у вирішенні питання поновлення виплати страхових виплат (регрсесу) шляхом звернення РТЦК та СП до Управління ПФУ, враховуючи, крім законодавчого права щодо продовження строку повторного огляду в період воєнного стану та 6 місяців після його скасування чи припинення, також обставину, факт перебування Вами на військовій службі по мобілізації (як вбачаєтся).

    Корнійчук Євген Іванович
    16%

    Доброго дня. Згідно із законом "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", є деякі випадки, коли можуть припинити виплату регресу.

    Ось основні підстави, на основі яких може ухвалюватися рішення про припинення виплати:

    1. Якщо отримувач страхової виплати оформив документи для виїзду за кордон на постійне проживання.
    2. Протягом перебування потерпілого на державному утриманні, за умови, що частка виплати перевищує вартість такого утримання, виплата надається особам, які перебувають на утриманні потерпілого.
    3. Якщо виявлено, що страхові виплати були призначені на підставі документів, що містять неправдиві відомості. Сума витрат на страхові виплати, отримані застрахованим, стягується в судовому порядку.
    4. Якщо страховий випадок стався внаслідок навмисного заподіяння собі травми.
    5. Якщо потерпілий уникає реабілітації у сфері охорони здоров'я чи професійної реабілітації, не виконує правила, пов'язані з встановленням чи переглядом обставин страхового випадку, або порушує правила поведінки та встановлений для нього режим, що заважає одужанню.
    6. У разі смерті отримувача страхових виплат.
    7. У разі добровільної відмови від страхової виплати потерпілим або особами, які мають право на страхові виплати у разі смерті потерпілого.
    8. В інших випадках, передбачених законом.
    Що робити, якщо регресні виплати припинили надходити?

    По-перше, потрібно офіційно звернутися до відповідних органів. Написати заяву, яку можна надіслати письмово або електронною поштою. Заяву треба відсканувати і направити органу, який відповідає за регресні виплати. Зразки заяв можна знайти у роз'ясненнях, які опубліковані на сайті громадської організації “Донбас SOS”.

    Також можна звернутися до інших державних органів, які займаються цим питанням — Міністерства реінтеграції окупованих територій, уповноваженої урядової особи з питань осіб з інвалідністю та інші. Якщо особа має інвалідність, можна звертатися до уповноваженої урядової особи з питань осіб з інвалідністю.

    Якщо звернення не дає результату і вам продовжують відмовляти у поновленні регресних виплат, можна подати скаргу до Пенсійного фонду України або звернутися до суду. Для цього потрібно написати заяву про визнання рішення незаконним або визнання бездіяльності органу. Залежно від ситуації, можуть знадобитися довіреність, договір з адвокатом або інші документи для подання до суду.

    Як швидко можна отримати регрес, після рішення суду або ПФУ про поновлення?

    Якщо ви отримали рішення суду — приблизно протягом місяця після набуття ним законної сили і його подачі до пенсійного фонду.

    Чи зможуть отримати заборгованість по регресу за весь період, якщо поновили виплати?

    Згідно з Постановою № 1467, передбачається, що страхові виплати, які були призначені, але не були своєчасно отримані особами, які мають право на такі виплати, можуть бути здійснені за весь період, проте не більше ніж за три роки з дня звернення за їх одержанням.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України