Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 08 ноября 2023, вопрос №96371

Як взяти під опіку дитину?

Добрий день,ми подружжя громадяни України, тимчасово проживаємо за кордоном, хочемо взяти під опіку дитину. Чи може бути перешкода в тому що ми проживаємо за кордоном?

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    З питань встановлення опіки та піклування потрібно звертатись до органу опіки та піклування за місцем проживання дитини або особи, яка виявила бажання стати опікуном, піклувальником. Рішення про встановлення опіки, піклування приймається у місячний строк після подання заяви і документів до служби у справах дітей.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Галина!

    Для усиновлення дитини Вам потрібно особисто звернутись до органу опіки і піклування. Детальніше можете ознайомитись за посиланням:

    https://legalaid.gov.ua/novyny/opika-ta-pikluvanny...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Звичайно, що може. Яким чином Ви зможете оформити опіку без приїзду в Україну?

    Я думаю шансів на таке мало, але краще зверніться до служби у справах дітей.

    Успіхів.

    Грунт Юлія Володимирівна
    Грунт Юлія Володимирівна 6 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 13 лет опыта

    Самої по собі прямої заборони на призначення опікуна з числа громадян України, які проживають за кордоном законодавством не передбачено.

    Але, це потенційно ускладнено, зважаючи на існування певної процедури встановлення опіки, оскільки для цього необхідно подати до органів опіки та піклування заяву особою, яка бажає здійснювати опіку щодо дитини, але як правило з числа родичів чи близьких підопічному осіб.

    Також ще одним процедурним етапом перевірки можливості особи бути опікуном, є перевірка органами опіки та піклування умов життя претендента на цю роль, а також можливість цієї особи взагалі бути опікуном.

    Окрім зазначеного вище, органами опіки та піклування, при призначенні опікуна також беруться до уваги стосунки між ним та підопічним.

    Переважне право серед кількох осіб, які бажають стати опікунами над однією і тією ж дитиною, надається:

    • родичам дитини незалежно від місця їх проживання;
    • особам, у сім'ї яких проживає дитина на час, коли стосовно неї виникли підстави щодо встановлення опіки чи піклування.

    При цьому за умови досягнення нею відповідного віку (10 років) враховуються побажання самої дитини.

    Принагідно звертаю Вашу увагу на те, хто не може бути призначений опікуном:

    • не досягли 18 років;
    • визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;
    • перебувають на обліку або лікуються в психоневрологічних та наркологічних закладах;
    • раніше були опікунами чи піклувальниками та з їх вини опіку чи піклування було припинено;
    • позбавлені батьківських прав;
    • інтереси яких суперечать інтересам осіб, що підлягають опіці чи піклуванню;
    • засуджені за скоєння тяжкого злочину.

    Контроль за діяльністю опікунів і піклувальників здійснюється органами опіки та піклування із залученням громадськості шляхом планових відвідувань осіб, які перебувають під опікою (піклуванням).

    Контроль за умовами проживання і виховання дітей у сім'ях опікунів (піклувальників) за кордоном здійснюється працівниками консульських установ України відповідно до законодавства України, міжнародних угод України з країною проживання опікуна (піклувальника), а також міжнародних норм у галузі захисту прав людини.

    Детальніше з переліком підстав, умов та документів, які є необхідними для призначення над особою опіки, можна ознайомитись за посиланням: https://ips.ligazakon.net/document/reg3680?an=209


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України