Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 11 ноября 2023, вопрос №96591

Посольство України в Австрії відмовляється приймати документи на вихід з громадянства України

Добрий день!

У мене наступне питання. Посольство України в Австрії відмовляється приймати документи на вихід з громадянства України, пояснюючи це війною. Наскільки це правомірно? Я отримала громадянство Австрії та стою на постійному консульскому обліку у посольстві. Дякую за відповідь!

Ответы юристов (9)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вам потрібно вимагати письмову відмову у послузі, а потім її оскаржити.

    Під час дії військового стану немає заборони на вихід з громадянства України, тому відмова приймати документисаме на цій підставі є неправомірною!

    Згідно статті 52 Указу Президента "Про консульський статут" На прохання особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальних дій, їй повинні бути викладені причини відмови і роз'яснено порядок її оскарження.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Вікторія Клиент 5 месяцев назад

    Доброго дня Владислав Олегович!

    Посольство надало офіційний лист для австрійських органів, у якому зазначається, що я зверталася до них з приводу виходу з громадянства України, але опрацювання цих документів через військовий стан з технічних причин неможливо. У цьому рішенні немає посилань на українські закони чи постанови. Яким чином я можу оскаржити це рішення? Дуже дякую за попередню відповідь!

    • Дерій Владислав Олегович

      Ви можете зачекати певний термін та повторно подати документи про вихід з громадянства та вимагати оформити належним чином саме відмову, а не лист для австрійських органів. Щоб у консульства не було технічної можливості направити документи - досить сумнівно, адже дипломатична пошта працює в умовах воєнного стану.

      Перед цим зверніться до МЗС зі скаргою на дії консульства та з вимогою надати пояснення щодо технічних можливостей консульства https://mfa.gov.ua/gromadskosti/zvernennya-gromady...

      Згідно статті 28 ЗУ "Про громадянство" особи, які постійно проживають за кордоном, оскаржують неправомірні дії чи бездіяльність посадових осіб посольств та консульських установ України у встановленому законом порядку до суду.

      • Вікторія Клиент 5 месяцев назад

        Дякую! Як я можу підтримати Вашу допомогу, маю на увазі фінансово?

        • Дерій Владислав Олегович

          Був радий допомогти! Якщо бажаєте - Ви можете використати функціонал сайту «Віддячити» під моєю консультацією або «Звернутися» біля фото.

          Правилами сайту заборонено вказувати особисті дані юристів в консультації.

          • Вікторія Клиент 5 месяцев назад

            Перехувала Вам невелику подяку! Дякую за консультацію!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    Вихід з українського громадянства шляхом подання заяви передбачений законом, до якого військовий стан в Україні ніякого відношення не має. Відмову консульства Ви можете оскаржити в МЗС або доалміністративного суду..

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Вікторія Клиент 5 месяцев назад

    Дякую! Як я можу підтримати Вашу допомогу, маю на увазі фінансово?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! Завжди готовий Вам допомогти! Звертаю також Вашу увагу на те, що це безоплатна консультація, і юрист чи адвокат, який її дає, робить це свідомо, ))


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України