Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 13 ноября 2023, вопрос №96693 250₴

Що робити , куда звертатись якщо не заплатили зарплати в сумі 10 863 грн.?

Що робити , куда звертатись якщо не заплатили зарплати в сумі 10 863 грн.?

Якщо я працював не офіційно, без договору.
Я вже там не працюю.
Тобто 2,5 місяці не скидає гроші.

Ответы юристов (13)

    Богун Сергій Павлович

    Єдиний варіант подати скаргу до державної інспекції з питань праці.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю.

    Насправді робота неофіційно тим і відрізняється від офіційної, що прав ніяких. Для того, щоб щось вимагати в роботодавця у вас мають бути договірні відносини - все інше добра воля обох сторін.

    Маєте додаткові запитання - звертайтесь.

    Корнійчук Євген Іванович
    33.2%

    Доброго дня, якщо ви працювали не офіційно, вас закон ні як не захищає. Нажаль у вашому випадку ви можете розраховувати тільки на добру волю роботодавця.

    Якщо він не виплатить вам за.

    Зверніться до державної служби з питань праці, повідомте про працю без офіційного працевлаштування. За це передбачено великі штрафи для роботодавця, але довести це складно.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Назаре!

    Ви можете звернутися до місцевого управління Держпраці, як також до податкової з відповідними скаргами щодо роботадавця про незаконність трудових стосунків, невиплату зарплати та несплату податків. Не факт при тому, що Вам виплатять зарплату, проте Ви будете мати можливість притягнути колишнього роботодавеця до відповідальності.

    Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою. Отже трудовий договір є основною, базовою формою виникнення трудових правовідносин.

    Якщо роботодавець допускає працівника до роботи без оформлення трудового договору, ці дії є порушенням законодавства про працю та підставою для накладення на нього штрафу.

    Відповідно до статті 265 КЗпП України:

    "Юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

    фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час або за трудовим договором з нефіксованим робочим часом у разі фактичного виконання роботи протягом усього робочого часу, установленого на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження;".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 5 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Ваша ситуация с работодателем не нова, но, к сожалению, не всегда просто доказать, что фактически были трудовые отношения с работодателем.

    Конечно для выплаты Вам вашей заработной платы без отработки до конца месяца Вам придётся разговаривать с работодателем в русле того, что, если Вы не достигнете консенсуса, то Вы будите вынуждены обратиться в 2 органа, которые рассматривает нарушения в сфере труда-, налоговая и Государственная инспекция труда.

    Для подтверждения фактического допуска работника к работе без оформления трудового договора (контракта) и выплаты заработной платы (вознаграждения) без начисления и уплаты единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование и налогов - на работодателя накладываются финансовые санкции в соответствии со статьей 265 КЗоТ в тридцатикратном размере минимальной заработной платы, установленной законом на момент выявления нарушения, за каждого работника, в отношении которого совершено нарушение.

    Во-первых, хотелось бы отметить, что само по себе обращение в Государственную инспекцию труда, прокуратуру или Государственной налоговой инспекции с сообщением о преступлении или иное нарушение закона работодателем, о котором известно рабочему является абсолютно законным деянием, - обращение с подобными заявлениями является гарантированным правом любого лица. То есть, если работодатель будет угрожать Вам неблагоприятными последствиями, в частности, привлечением Вас к любой ответственности за сам факт подобного обращения - это пустые угрозы с его стороны, не имеющие под собой реального основания.

    Если работодатель заявляет подобное, а Вас называет "человеком с улицы", ведь у Вас нет трудового договора, приказа о назначении записи в трудовой книжке, а потому у него вроде нет никаких обязательств перед вами, - апеллируйте ч.4 ст .24 Кодекса законов о труде Украины, согласно которой трудовой договор считается заключенным и тогда, когда приказ или распоряжение не были изданы, но работник фактически был допущен к работе. То есть, указывайте на то, что Вас было фактически допущен к работе, а в части неоформления должным образом трудовых отношений - это вина работодателя.

    Здесь очень важны доказательства Вашего допущение к работе - это могут быть копии любых документов, подтверждающих выполнение Вами трудовых обязанностей на предприятии (акты сдачи работ, Ваши подписи в журналах, правилах техники безопасности , расписки работодателя и т.д.). Также полезным будет сделать видео или фотозаписи с места Вашей работы для подтверждения того, что Вы фактически были допущены к работе.

    Также после проверок работодателя контролирующими органами, если работодатель так и не уплатил заработную плату, включая отпускные (иногда работодатель только начисляет эсв и налог, а зарплату не выдает), работник вынужден еще обращаться в суд для взыскания задолженности по зарплате.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 5 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Відповідно до статті 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

    Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

    Використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан.

    - Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

    - Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров'я роботах забороняється.

    - Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

    - Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

    Вам необхідно зібрати докази про власника компанії та подати скаргу до територіального органу Держпраці, органу ДФС , комісії з розгляду трудових спорів та поліції всім органам подати письмові заяви про порушення ваших прав та шахрайство з документами до поліції.

    У разі порушення права на працю, Ви можете звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, надіславши звернення на адресу 01008, м. Київ-08, вул. Інститутська, 21/8 або на електронну пошту hotline@ombudsman.gov.ua, чи звернувшись за телефоном 0800-50-17-20.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Не маючи трудового договору, найманим працівникам відстояти свої права досить складно.

    Основні недоліки і ризики незадекларованої праці для працівників:

    • у разі конфлікту з роботодавцем є ризик не отримати зарплату або отримати істотно менше без будь-якої причини;
    • незадекларований працівник втрачає соціальні гарантії, наприклад, у випадку скорочення;
    • у разі неофіційного працевлаштування роботодавець не оплатить листок непрацездатності (лікарняний);
    • відпустку відповідно до законодавства неоформлений працівник може не отримати (так звані «відпускні виплати»);
    • відсутні гарантії, пов’язані з навчанням, вагітністю, народженням дитини;
    • при неофіційному працевлаштуванні у разі нещасного випадку з працівником недобросовісний роботодавець уникає відповідальності.

    Відповідно до ст. 232 КЗпП безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються спори працівників про оформлення трудових відносин у разі виконання ними роботи без укладення трудового договору та встановлення періоду такої роботи. Якщо ви вважаєте свої права порушеними, для їх поновлення Ви маєте право звернутися до суду.

    У разі встановлення органом, що розглядає трудовий спір, трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи, приймається рішення про нарахування та виплату такому працівникові зарплати у розмірі не нижче середньої зарплати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді без урахування фактично виплаченої зарплати, та про нарахування і сплату відповідно до законодавства ПДФО та ЄСВ за встановлений період роботи.

    При підтвердженні фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ і податків – на роботодавця накладаються фінансові санкції відповідно до ст. 265 КЗпП у 30-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

    ПОПЕРЕДЬТЕ РОБОТОДАВЦЯ ЩО БУДЕТЕ СКАРЖИТИСЯ - ЯК ПРАВИЛО ДІЄ.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.2%

    Вітаю.

    Що робити , куда звертатись якщо не заплатили зарплати в сумі 10 863 грн.?

    Якщо я працював не офіційно, без договору.Я вже там не працюю.Тобто 2,5 місяці не скидає гроші.

    Дуже популярний запит, коли мова йде про неофіційне працевлаштування. Зворотнє питання до Вас: чи маєте Ви докази наявності трудових відносин з даним роботодавцем?

    Якщо безсумнівно так - тоді зробіть наступним чином:

    1. Подайте письмову заяву на роботодавця про термінове погашення заборгованості під погрозою звернення до Держпраці та податкової із відповідними заявами.

    2. Якщо не відреагують протягом 1-2 тижнів (а точну дату Ви самі встановите в заяві), тоді подавайте відповідні скарги до Держпраці та Державної податкової служби. За неофіційне працевлаштування роботодавець може отримати доволі чималий штраф.

    3. Якщо нічого з цього не допоможе, в чому я сумніваюся, треба буде подавати до суду.

    Скористайтест даним алгоритм та поверніть зароблені Вами кошти.

    Успіхів. Всього доброго!

    Яковлєв Едуард Володимирович
    Доброго дня. Можемо допомогти стягнути кошти. Хто роботодавець в особисті напишіть.
    Дерій Владислав Олегович
    33.6%

    Доброго дня!

    Скоріш за все Вам необхідно буде відстоювати свої права у судовому порядку.

    Але перед цим, спробуйте урегулювати питання шляхом переговорів. Якщо переговори з роботодавцем не закінчились успіхом, раджу звернутись до Державної інспекції праці та податкової інспекції. Адже за кожного неофіційного працівника роботодавцю загрожує штраф.

    Окрім цього представник інспекції праці може засвідчити у суді факт існування трудових відносин між працівником роботодавцем, що значно спростить судовий процес.

    Найчастіше суд приймає сторону працівника та присуджує виплату доходу з розрахунку середньоринкової оплати для працівників відповідної професії.

    Ключовим моментом є доведення наявності певної угоди між працівником та роботодавцем, якою погоджено розмір повної суми щомісячної заробітної плати працівника. Довести це можна за допомогою аудіозапису, показань свідків, відомостей з внутрішньої документації роботодавця, листування зокрема електронною поштою, тощо.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане НАЗАР!

    Трудовий договір - це угода між працівником і роботодавцем за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, дотримуючись внутрішнього трудового розпорядку, а роботодавець зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи. За трудовим договором працівника приймають на роботу (посаду), включену до штату підприємства, для виконання певної роботи (певних функцій) за конкретною кваліфікацією, професією, посадою. Працівникові гарантуються заробітна плата, встановлені трудовим законодавством гарантії, пільги, компенсації тощо.
    Підтвердження факту перебування в трудових правовідносинах в позасудовому порядку
    1. Шляхом переговорів з роботодавцем (якщо стоїть питання виплати зарплати за фактично відпрацьований період і після оплати особа припиняє відносини з роботодавцем). При цьому особа повинна пам'ятати, що офіційне працевлаштування гарантує працівнику сплату роботодавцем внеску на обов'язкове соціальне страхування, запис в трудовій книжці, який підтверджує трудовий стаж, перебування на конкретній посаді.
    2. Звернення одночасно із заявами до Управління держпраці України та Державної податкової служби України, в т.ч. через відкриті електронні реєстри даних органів за допомогою електронно-цифрового підпису, скориставшись доступом до мережі Інтернет.
    Особливості встановлення факту перебування в трудових правовідносинах у судовому порядку
    • Спори щодо встановлення факту трудових правовідносин або встановлення факту укладення трудового договору розглядаються у судовому порядку (ст. 315 ЦПК України)
    • Заява про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду фізичною особою за місцем її проживання (реєстрації місця проживання).
    • Підсудність справ за заявою громадянина України, який проживає за її межами, про встановлення факту, що має юридичне значення, визначається за його клопотанням ухвалою судді Верховного Суду України.
    Судовий збір

    Судовий збір за подання заяви до суду про встановлення факту перебування в трудових відносинах складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (стаття 4 Закону України «Про судовий збір»).

    ДОВІДКОВО: Відповідальність роботодавців за неофіційне працевлаштування працівників
    1. Відповідно до ст. 265 КЗпП України юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. ТОБТО - 201 тисяча гривень штраф на організацію - роботодавця.
    2. Відповідно до ст. 41 КУпАП за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), допуск до роботи іноземця або особи без громадянства та осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання статусу біженця, на умовах трудового договору (контракту) без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства встановлено накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. ТОБТО - 8500-17000 грн. штраф на керівника.
    3. Крім того, роботодавець буде нести відповідальність перед Податковою за несплату податків ним як податковим агентом, в тому числі за порушення нарахування та сплати ЄСВ, ПДФО, Військового збору.

    ___

    ТОЖ, якщо у Вас є докази отримання раніше заробітної плати від роботодавця на картку або інші докази, свідки, які зможуть довести факт Вашої роботи - Ви можете запропонувати роботодавцю вирішити питання "полюбовно", або у нього будуть дуже великі проблеми, які перевищать неотриману Вами заробітну платню... що врешті-решт не звільнить його від обов"язку виплатити Вам заробітну плату, але додатково він заплатить безліч штрафів державі.

    У разі "морозу" від роботодавця, пропоную розпочати офіційне претензійне листування з ним на його поштову адресу. Реакції та їх відсутність будуть додатковими доказами на суді та для державних органів.

    Вам слід встановити офіційну назву роботодавця, його код за ЄДРПОУ... подумати якими доказами Ви зможете підтвердити факт роботи. В ідеалі звісно якщо роботодавець слав Вам гроші на картку.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n263):

    " Стаття 24. Укладення трудового договору...

    Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. ..".

    КУпАП (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10):

    " Стаття 41. Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці...

    Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), допуск до роботи іноземця або особи без громадянства та осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання статусу біженця, на умовах трудового договору (контракту) без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства -

    тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян . (8500 - 17000 грн. - прим. авт.).

    КУпАП (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10#n368):

    "Стаття 221. Районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (судді)

    Судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів розглядають справи про адміністративні правопорушення, передбачені частинами першою - четвертою та сьомою статті 41,...".

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "Стаття 175. Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат

    1. Безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності, -

    карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років...".

    ---

    Доброго дня, пане Назаре! Подайте керівнику підприємства заяву (під реєстрацію її вручення на своєму приміринику, рекомендованимлистом з повідомленням про вручення, через нотаріуса) про виплату заробітної плати (з наведенням банківських реквізитів Вашої платіжної картки, коду РНОКПП) під страхом звернення до суду в порядку наведеної ст.41 КУпАП (сума штрафу буде більшою від суми до виплати) та до поліції за ознаками ст.175 КК.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Назар!

    Вы имеете право подать жалобы: в Государственную инспекцию труда и налоговую службу для проведения проверок и принятия мер реагирования к работодателю, а также заявление в полицию и в прокуратуру о внесении ведомостей в ЕРДР и открытии уголовного дела по ст.ст.172,175 УК Украины.

    Если это не даст результата, тогда необходимо подавать заявление в суд об установлении факта трудовых отношений и взыскании з работодателя задолженности по заработной плате.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України