Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 18 ноября 2023, вопрос №96979 550₴

Отримав лист від банку з перевіркою фінансової операції

Отримав лист від банку (прикріплений) у якому мене просять надати інформацію стосовно фінансової операції, на разі я неможу відвідати цей банк але ця операція була звичайним депозитом у букмекирську контору, банком я користуватись не збираюсь в подальшому, тому чи можу я просто ігнорувати лист і розраховувати на те що мій рахунок просто заблокують чи може бути щось серйозніше?
P.S Таких операцій які вказані у листі було більше тому сума підозрілих операцій трішки солідніша

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Ілля!

    Очевидно в даному випадку мова йде про фінмоніторинг.

    Законодавчою основою фінансового моніторингу є Закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361.

    Пороговими цифрами обсягу готівкових і безготівкових операцій у фінансовому моніторингу є 5 тис. грн, 30 тис. грн, 55 тис. грн, 400 тис. грн, а також значна сума при операції з готівкою. Вони впливають на обрання тих чи інших заходів фінансового моніторингу. Однак банк за своїми внутрішніми правилами визнати підозрілою будь-яку операцію незалежно від суми, а також визначати значимість суми тих чи інших операцій з готівкою.

    Під фінансовий моніторинг, у першу чергу, потрапляють видаткові операції (перекази коштів) у безготівковій формі, готівкою в залежності від суми платежу. Ідентифікація клієнта здійснюється зокрема за допомогою банківської картки чи кваліфікованого електронного підпису. Верифікація операції потребує додаткових підтверджень, зокрема можливий дзвінок з банку, сканування обличчя, перевірка даних платежу, підтвердження особи платника, чи дійсно саме власник картки її використовує, з’ясування мети операції та походження коштів тощо.

    Вартісні межі фінансового моніторингу 2023 такі:

    1. Для переказу безготівкових коштів для зарахування на рахунок отримувача в оплату вартості товарів, робіт, послуг, погашення зобов’язання за кредитом (пп «5» ч. 18 ст. 14 Закону № 361)

    Коли банки не зобов'язані реагувати - менше 5000 грн.

    Коли можлива перевірка - від 30 тис. грн до 400 тис. грн.

    Повідомлення до органу фінмоніторингу - більше 400 тис. грн.

    2. Для переказу готівкових коштів (пп. «8» ч. 18 ст. 14 Закону № 361) - 5 тис. грн та менше (можна без ідентифікації особи платника, у т.ч. при переказі без відкриття рахунка).

    Коли банки не зобов'язані реагувати - 5000 грн. та менше.*

    Коли можлива перевірка - більше 5 тис. грн до 400 тис. грн.

    Повідомлення до органу фінмоніторингу - більше 400 тис. грн.

    *(можна без ідентифікації особи платника, у т.ч. при переказі без відкриття рахунка).

    Тепер щодо можливих наслідків фінмоніторинга.

    Якщо Ви з якихось суб'єктивних причин не надасте банку пояснень з приводу джерел переказу/переказів на Ваш рахунок коштів, то банк, скорше за все, заблокує Ваш рахунок і відмовиться від подальшої співпраці з Вами. В такому випадку Ви зможете отримати свої кошти персонально або у вигляді переказу на Ваш рахунок в іншому банку. Проте користуватись послугами саме цього банку Ви надалі не зможете.

    Щось більше за вищезгадане Вам не загрожує. Так що за бажанням Ви цілком можете ігнорувати лист банку.

    В моїй адвокатські практиці подібних випадків у клієнтів чимало, і всі вони закінчились для них саме так, як я Вам описав, тобто практично без проблем. Хоча, якщо у Вас є готове пояснення та підтверджуючи його документи, краще, звичайно, цю можливість використати.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України