Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 21 ноября 2023, вопрос №97148

Як вирішити питання щодо спадкування житлового будинку, коли немає свідоцтва про право власності?

Чоловік написав заповіт. Спадкоємці-я, донька, син, онук. Свідоцтва про право власності на будинок, заповіданий мені, немає (в селі, "колгоспний двір" (на 1990 рік -4 мешканці). Донька на 1/4 не претендує. Син помер. Колишня дружина хоче компенсацію за 1/2 будинку. На сьогодні оцінка спірного будинку становить 267 тисяч. За технічним паспортом 2002 року - 32 тисячі. Яку компенсацію я маю виплатити колишній дружині чоловіка під час купівлі - продажу?

Ответы юристов (12)

    Богун Сергій Павлович

    Розмір компенсації повинен дорівнювати вартості частки іншого спадкоємця виходячи з Висновку про вартість майна.

    • Співак Людмила Станіславівна Клиент 5 месяцев назад

      Дякую. Але як визначити вартість майна. За технічним паспортом станом на 14.03.2002 року чи за новим технічним паспортом станом на сьогодні? Жоден із співвласників не проживав , не проживає у цьому будинку і ремонти , догляд за територією проводилися за рахунок коштів чоловіка й моїх власних, про що є документальні підтвердження (чеки на придбані товари).

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Людмила!

    Ви є дружиною померлого чоловіка?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Співак Людмила Станіславівна Клиент 5 месяцев назад

    Так. З 2006 року.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Я не зовсім розумію, до чого тут колишня дружина, і чому Ви вирішили, що вона має право на заповіданий Вам будинок. Проте, питання компенсації вирішується шляхом перемовин, і якихось обмежень чи правил в даному випадку не існує. Питати про наявність документів на право власності на нерухомість треба у старости чи в сільраді.

    Співак Людмила Станіславівна Клиент 5 месяцев назад

    Доброго дня, це так сказала нотаріус, оскільки в технічному паспорті за 14.03.2002 рік зазначено, що власниками є чоловік, його тодішня дружина та їхні 2 дітей. Право власності визначалося за нормативними документами, які застосовувалися до колгоспних дворів. У довідці сільської ради будинок числиться за чоловіком. Чоловік та його колишня дружина розлучилися 30.07.2002 року. Діти були вписані як співвласники , бо були неповнолітніми на 1990 рік ( син- 1973 року народження, донька - 1977 року народження). Після нашого одруження ніхто прав на частину будинку не заявляв, участі в утриманні будинку не брав. До відкриття спадщини всі знали, кому й що дістанеться. Після відкриття спадщини, колишня дружина та син покійного почали вимагати свою частину.

    З повагою, Співак Л.С.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Тепер, зрозуміло. Тоді Вам з ними треба домовлятись, бо вони є співвласниками будинку. Також виникає питання з приводу законності заповіту.

    Співак Людмила Станіславівна Клиент 5 месяцев назад

    Дякую. Порадьте як вчинити в наступній ситуації, пов'язаній із заповітом. Синові чоловік заповів автомобіль "Опель", який був придбаний у 2020 році. Я мала 1/2 частину в цьому автомобілі, але колишня дружина підписала нотаріально завірений документ, що вона не претендує на будинок, а я підписала нотаріально завірений документ, що визнаю автомобіль придбаним за власні кошти чоловіка для того, щоб уникнути спорів про спадкове майно. Чи можу я відкликати/опротестувати підписаний документ, як такий, до підписання якого мене спонукали оманливі твердження про повну власність будинку за чоловіком та відмову від претензій до будинку колишньої дружини?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Теоретично можете, але Ви вважаєте, що заява тої особи Вам більше не знадобиться?

    Співак Людмила Станіславівна Клиент 5 месяцев назад

    Які шанси того, що 1/2 частина автомобіля буде мені повернена? Тому що я маю зібрати достатньо коштів, щоб викупити частини будинку колишньої дружини чоловіка та її померлого сина. Для цього я зможу продати їй автомобіль і таким чином компенсувати частину витрат власних коштів.

    Дякую!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Повернути авто буде складно і, скорше за все, не швидко.

    Співак Людмила Станіславівна Клиент 5 месяцев назад

    Дякую. Тоді ще одне запитання. Виходячи з якої вартості будинку я маю заплатити - станом на 14.03.2002 року чи станом на сьогодні? Яким чином донька може відмовитися від своєї частини будинку на мою користь. Ми про це домовилися.

    Дякую.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України