Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 26 листопада 2023, питання №97524

Продажа совместного имущества будучи ещё в браке

Может ли продаться совместное имущество без ведома супруга будучи в браке,до начала бракорозводного процесса?
К примеру:Я в начале развода,а у супруги остался автомобиль оформлен на неё,но он куплен в браке и есть опасение что продаст автомобиль,а я и знать не буду,это возможно?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Без Вашої нотаріально завіреної згоди або присутності продаж дружиной такого авто та і будь якого іншого рухомого чи нерухомого майна, придбаного під час шлюбу, неможливий.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Все майно набуте подружжям під час шлюбу належить їм на праві спільної сумісної власності, а розпорядження ним здійснюється за взаємною згодою.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Для продажу майна придбаного в шлюбі - потрібна нотаріальна згода іншого з подружжя.

    Якщо авто дружина продасть без Вашої згоди - Ви можете в судовому порядку вимагати від неї повернення Вашої частини в грошовому еквіваленті.

    По Вашому питанню є позитивна судова практика.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович

    Здравствуйте Сергей! МОЖЕТ! Не юридически, а фактически!

    Извините конечно Сергей, но то, что Вам понаписывали до этого на уши не натянешь... Такое впечатление, что у людей никогда не было подобных дел и они даже не являются автомобилистами, а потому не знают как происходит купля-продажа автомобилей. Согласно Стандартам качества консультаций выражаю категорическое несогласие с позициями, утверждающими, что никто ничего продать не может без Вашего согласия.

    Несмотря на теоретические представления господ юристов и адвокатов по этому вопросу (липовые 30 лет опыта в профессии, а не с 2022 года - сразу видны, ага.. можете подать на меня в суд, а не только жалобы администрации, если я не прав), продажа авто без вашего согласия - вполне реальна и могу Вам даже показать судебные решения, где так делали и мужья, и жены...

    Самый простой вариант это сделать - оформить договор купли-продажи авто в ТСЦ МВД (бывшее МРЭО ГАИ). Поверьте, никто там никакие согласия не спрашивает.

    В связи с тем, что независимость упала нам в 1991 году на голову и государственный аппарат не был готов организационно к этому, новые паспорта взамен советских в конце 90-х граждане Украины часто получили без отметок о браке, о детях, о воинском учёте, о приватизации и т.д. Многие потом не стали переставлять эти штампы и отметки в паспорта. В итоге оказавшись - бездетными, незамужними и неженатыми, а также невоеннообязанными. А с некоторого периода штампы о браке в паспорта вообще перестали ставить.

    Потому, нотариус не всегда может (хочет) точно знать - женат / замужем человек или нет. И даже при желании - запрос в ЗАГС по старым записям не дает 100 % информации. Я уже молчу о том, что раньше люди женились и разводились на просторах всех 15 республик СССР и часто этих данных нет в электронном или каком-либо другом виде в ЗАГСах Украины.

    Обычно грамотные нотариусы прописывают в договорах купли-продажи, что продавец подтверждает своей подписью под договором, что объект продажи не находится под залогом, в ипотеке, на него не существуют имущественные права у третьих лиц, что он не является женат / замужем и т.д. Но так делают не всегда.

    Потому, Ваша жена вполне спокойно может это сделать. Даже банально через генеральную доверенность с моментальной реализацией третьим лицам уже уполномоченным по доверенности лицом, который потом "поклипает глазками" что он ничего не знал.

    Единственный вариант - судебный запрет на отчуждение. Но его сразу же надо вносить в базу МВД, т.к. плевало МВД на все запреты судов, которые отсутствуют в ее базе.

    Из позитивов для Вас - Вы можете претендовать на 50 % стоимости авто или даже признать сделку по суду недействительно и иметь много неприятных бесед и встреч с покупателем авто, который может оказаться и добросовестным, и заплатить продавцу реальные деньги. Много раз покупатели так попадали и потом не всегда могли вернуть свои деньги.

    Правда Вам потом придется повозиться с установлением реальной стоимости авто.. т.к. продать его могут формально за 1 гривну и получите Вы без оценочной экспертизы - 50 копеек обще нажитого имущества. Увы, не теория юриспруденции, а реалии права в Украине таковы. По закону конечно всё красиво написано, что НЕТ, нельзя. Но фактически несмотря на законодательный запрет - это технически реально и много раз в моей практике реализовывалось обоими супругами в делах о разводе и дележе имущества. После всё зависело от квалификации и навыков юристов сторон. Как докажут и защитят интересы клиентов.

    Некоторые новые покупатели "с дуру" вообще разбирали авто по запчастям и в итоге получив решение суда - клиент заставал лишь кузов раздетый, вместо авто. И снова суды и попытки взыскать деньги с нарушителей прав. А в реалиях Украины можно иметь десяток решений судов в Вашу пользу, но физически не получить ничего с ответчика, который официально "гол как сокол", а на свете живёт по доверенности и с использованием никем не учтённых наличных средств. И что Вы такому формально банкроту сделаете?! - Ничего.

    Так что я бы на Вашем месте предложил пока авто не будет поделено или учтено в общей имущественной массе по суду, чтоб документы на него побыли у Вашей жены, а физически авто - у Вас. Хотя это тоже не помешает продать авто по документам, НО, хоть какой-то шанс у Вас будет.

    Второй вариант - реально получить судебный запрет на любые регистрационные действия по авто, с передачей авто Вам на ответственное хранение или без таковой передачи.

    Вот соответствующая практика Верховного Суда по Вашему вопросу. смотрите по ссылке полный перечень или тут отдельные интересные эпизоды.

    https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_f...

    Постанова Великої палати Верховного суду справі № 372/504/17 від 21 листопада 2018 року

    Оскільки договір іпотеки укладений між ОСОБА_5 та ОСОБА_7 без нотаріально посвідченої згоди ОСОБА_3, яка є співвласником предмета іпотеки в силу вимог статті 60 СК України і така обставина не спростована, то оскаржуваний договір відповідно до вимог статей 203, 205, 215 ЦК України підлягає визнанню судом недійсним.

    Постанова ОП КЦС у справі № 430/1281/14-ц від 15 червня 2020 року

    Відповідно до частини четвертої статті 369 ЦК України правочин щодо розпорядження спільним майном, вчинений одним із співвласників, може бути визнаний судом недійсним за позовом іншого співвласника у разі відсутності у співвласника, який вчинив правочин, необхідних повноважень.

    Постанова ВС у справі № 640/2800/18 від 08 липня 2020 року (відмовлено у визнанні договору недійсним)

    На час звернення позивача до суду з позовом у цій справі (22 лютого 2018 року) спірний автомобіль вже не був об’єктом спільної сумісної власності подружжя, оскільки рішенням апеляційного суду від 22 листопада 2017 року в порядку поділу майна подружжя з відповідача на користь позивача стягнуто 104 500 грн компенсації 1/2 частин вартості автомобіля. Вказане судове рішення в цій частині залишено без змін постановою Верховного Суду від 01 квітня 2020 року. Таким чином, на час звернення до суду з позовом є безпідставним посилання позивача на те, що порушено його права власника на спільне сумісне майно подружжя.

    Постанова ВС у справі № 363/3994/16 від 04 лютого 2020 року (визнано недійсним договір)

    Не можуть бути підставою для скасування постанови апеляційного суду в оскаржуваній частині доводи касаційної скарги, що позивач не була позбавлена можливості стягнути з відповідача відповідну компенсацію за відчуження не в інтересах сім’ї майна, тому заявлені у цій справі вимоги не підлягають задоволенню, так як відсутність нотаріально посвідченої згоди іншого зі співвласників (другого з подружжя) на укладення договору іпотеки позбавляє співвласника, який вчинив правочин, необхідних повноважень на укладення договору про розпорядження спільним майном. Укладення такого договору свідчить про порушення його форми і відповідно до частини четвертої статті 369, статті 215 ЦК України надає іншому зі співвласників (другому з подружжя) право оскаржити договір з підстав його недійсності.

    Присудження грошової компенсації за частку у спільному сумісному майні подружжя

    • Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається лише за його згодою, крім випадків, передбачених Цивільним кодексом України.
    • Присудження одному з подружжя грошової компенсації можливе за умови попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

    Постанова ВС у справі 158/2229/16

    У випадку коли при розгляді вимог про поділ спільного сумісного майна подружжя буде встановлено, що один із них здійснив його відчуження чи використав його на свій розсуд проти волі іншого з подружжя і не в інтересах сім'ї чи не на її потреби або приховав його, таке майно або його вартість враховується при поділі. За змістом наведених норм, факт використання коштів отриманих від продажу спільного майна в інтересах сім’ї повинен доводити той із подружжя, хто відчужив таке майно без згоди на це іншого подружжя.

    Визначення вартості відчуженого майна

    Постанова ОП КЦС у справі 127/7029/15-ц Поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, здійснюється шляхом виділення його в натурі, а у разі неподільності присуджується одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними (частини перша, друга статті 71 СК України), або реалізується через виплату грошової чи іншої матеріальної компенсації вартості його частки (частина друга статті 364 Цивільного кодексу України). Отже, вартість майна, що підлягає поділу, потрібно визначати виходячи з дійсної його вартості на час розгляду справи. У випадку відчуження майна одним із подружжя проти волі іншого з подружжя та у зв’язку з цим – неможливості встановлення його дійсної (ринкової) вартості, визначенню підлягає ринкова вартість подібного за своїми якостями (технічними характеристиками) майна на час розгляду справи.

    С уважением, практикующий не только в интернете, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України