Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 01 декабря 2023, вопрос №97891

Догляд за інвалідом 2 групи

Доброго дня.
Я Микола, мені 31р.
Збираю пакет на "щомісячну грошову допомогу особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю 1 чи 2 групи внаслідок психічного розладу яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров'я потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею.( в моєму випадку це інвалід 2 групи, інвалід армії довічна група).
У мене на руках є весь пекет документів навіть тих яких можливо і не потрібно, але працівники соцзахисту постійно хочуть щось нове, і так я маю довідку про те що попередній доглядальник відмовився від отримання компенсації і не здійснює догляд, довідку лікарської комісії про потребу в постійнову догляді, довідка до огляду мсек, мій паспорт, витяг, трудова, ідент.код, довідка від сільської ради що вони перевірили, що я дійсно проживаю з інвалідом разом без приписки і доглядаю за ним, є акт обстеження матеріально побутових умов/фактичного місця проживання, завірений старостою і депутатом села, є акт іншого депутата зі свідченням сусідів що я проживаю за місцем прописки інваліда без реєстрації, є паспорт, витяг, код інваліда, довідки про його доходи, тобто те що отримує гроші за оренду паю, пенсія, і яка земля є в його власності.
В моєму випадку нема доходів, нема свого житла, земель, єдине що на мені зареєстровано це рено 1987 року випуску, яку придбав в 2019р.
І от власне питання в тому, що які документи варто давати в оригіналі, а які виключно копії?
Оскільки в подальшому планую виїзд за кордон і знаю що мені точно потрібен оригінал довідки лікарської комісії.

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Микола!

    Довідку ЛКК не віддавайте в оригиналі, вона повинна залишитись у будь якому разі у Вас. Якщо соцзахист буде вимагати саме оригінал, а не копію, тоді можете звернутися до ЛКК та отримати в них завірений дублікат, який і віддасте до соцзахисту. Це з саме, звісно, стосується документів про інвалідність.

    Щодо виїзду за кордон, то пакет документів залежить від того, ким Вам є особа з інвалідністю. Це один з Ваших батьків? Дідусь або ж бабуся? Чи це стороння людина?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Оксана Клиент 5 месяцев назад

      родинний зв'язок відсутній.

      Але спільно проживаємо

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді Ваша підстава для виїзду відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, виглядає наступним чином:

        21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

        особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки)

        про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

        або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

        Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

        Отже, довідка ЛКК у Вашому випадку для перетину кордону взагалі не вимагається. Проте, все ж таки не рекомендую віддавати оригінал документу до соцзахисту.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно пункту 7 Порядку надання щомісячної грошової допомоги для призначення допомоги на догляд заявником подаються такі документи:

    • заява за формою, встановленою Мінсоцполітики;
    • декларація про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги за формою, встановленою Мінсоцполітики (далі - декларація);
    • довідка про доходи - у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня в ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування та згідно із законодавством не може бути отримана за відповідним запитом органу соціального захисту населення. У разі неможливості підтвердження таких доходів довідкою про доходи до декларації додається письмове пояснення із зазначенням розміру доходів;
    • висновок лікарської комісії закладу охорони здоров’я щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу за формою, встановленою МОЗ за погодженням із Мінсоцполітики (незалежно від того, чи є психічні розлади основною причиною інвалідності);
    • копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, виданої особі з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, за якою здійснюється догляд.
    • Інформація про склад сім’ї заявника зазначається в декларації.

    Якщо заявник проживає за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання (перебування) особи з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, але має інше задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування), органи соціального захисту населення з використанням інформаційних систем перевіряють відомості про неотримання заявником допомоги на догляд за його задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання (перебування).

    Вам потрібно зробити дублікат або копію довідки ЛКК щодо необхідності постійного стороннього догляду.

    Перетин кордону разом з особою з інвалідністю

    Згідно поставнови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» Ви можете виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-1:

    “2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Для виїзду за кордон разом з особою з інвалідністю Вам необхідні такі документи:

    1. Закордонні паспорти

    2. Документ про отримання грошової допомоги за догляд

    Або

    1. Закордонні паспорти

    2. Документ про інвалідність (посвідчення особи з інвалідністю, пенсійне посвідчення або довідка про отримання пільг).

    3. Акта встановлення факту здійснення догляду.

    Але я все ж таки рекомендую в будь-якому разі брати документи про інвалідність особи, з якою Ви перетинаєте кордон.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України