Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 04 декабря 2023, вопрос №98080

Померла моя бабка вона і була моїм опікуном, так як мою маму позбавили батьківських прав. На момент смерті бабки я проживав та був прописаний за її адресою . Заяву про прийняття спадщини я не подавав. Подав заяву син моєї бабки( тобто мій дядько). Чи можу я отримати частку майна?

Чи можу я отримати частку майна своєї матері. Про маму я нічого не знаю чи вона жива чи ні. Осаній раз її бачили коли вона привезла мене бабці 26 років тому.

Ответы юристов (2)

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, пане Олександр! Прикро, але персонально Ви як онук та підопічний Вашої бабусі за наявності спадкоємців Першої черги (Вашого дядька - сина Вашої бабусі) не маєте право на спадщину. Але Ви можете претендувати на спадщину як спадкоємець за правом представлення Вашої матері.

    Позбавлення батьківських прав не впливає на право дитини бути спадкоємцем після смерті таких батьків.

    Але враховуючи, що місцезнаходження Вашої матері невідоме, то її слід подати у розшук і у разі неотримання інформації про неї від правоохоронних органів - визнати її безвісти відсутньою в судовому порядку.

    Після цього Ви маєте право звернутися до нотаріуса і вжити заходи щодо охорони майнових прав Вашої матері та отримати статус опікуна її майна, в тому числі здійснити заходи з оформлення спадщини в її інтересах.

    Крім того, можна звернутися до органів РАЦС і перевірити факт її смерті, шляхом витребування витягу про смерть особи, надавши свідоцтво про народження та інші документи або їх копії, за якими можна було б ідентифікувати та виокремити з осіб, у яких такі самі прізвища, ім"я та по батькові. Бажано свідоцтво про народження Вашої матері, яке могло бути у Вашої бабусі, щоб документально підтвердити дату її народження.

    Якщо Ви отримаєте витяг з інформацією про смерть Вашої матері, то Ви маєте право як її син - отримати свідоцтво про смерть та вжити заходи щодо оформлення спадщини за правом представлення, у спосіб, наведений далі.

    В такому разі Ви маєте право на здійснення спадкування за правом представлення - тобто тої частки, яка б належала Вашій матері, якби вона була жива.

    Щоб Ваш дядько не встиг швиденько прокрутити спадщину і продати майно, Ви маєте право звернутися до приватного нотаіруса чи державного нотаріуса, який відкрив спадкову справу за заявою Вашого дядька і повідомити про факт наявності права на спадщину у Вашої матері, про місцезнаходження якої невідомо та просити утриматися від видачі свідоцтв про право на спадщину за законом до закликання до спадкування усіх спадкоємців, повідомивши їх про відкриття спадщини, аби уникнути подальше оскарження дій та виданих документів нотаріуса в судах.

    Важливе значення має не той факт де Ви проживаєте чи прописані, а той факт, що Ваша мати не проживала з бабусею, тому її право на прийняття спадщини автоматично може бути не визнане.

    ВАМ НЕВІДКЛАДНО, до настання 6 місяців з моменту смерті бабусі, треба здійснювати розшук матері та визнваати її в судовому порядку безвісно відсутньою або встановити, що вона померла і здійснити прийняття спадщини замість неї за правом представлення (стаття 1276 Цивільного кодексу України).

    Доречі, відсутність свідоцтва про смерть матері не є підставою для відмови Вам у прийняття спадщини за правом представлення. Тож для економії часу, Ви маєте право паралельно зі спробами з"ясування її смерті особисто та її оголошення в розшук, подати у 6-місячний термін з моменту смерті бабусі, тому ж нотаріусу, що і Ваш дядько - ЗАЯВУ про прийняття спадщини за правом представлення... і уже НОТАРІУС ЗОБОВ"ЯЗАНИЙ витребувати у органі РАЦС інформацію щодо смерті Вашої матері та Вашої бабусі, вжити інші заході щодо з"ясування Вашого права на спадщину! Якщо нотаріус видасть свідоцтво на Вашого дядьку, проігнорувавши Вашу заяву, Ви маєте право оскаржувати його дії в суді.

    Але обов"язково отримайте витяг про реєстрацію Вашої заяви у Спадковому реєстрі, а то часті випадки імітації нотаріусами відповідних нотаріальних дій, постановки заборон на відчуження тощо... Будь-яка дія нотаріуса має бути підтверджена відповідним витягом з Реєстру, роздрукованим на спеціальному захищеному бланку Міністерства юстиції України та засвідченому гербовою печаткою та підписом нотаріуса.

    З повагою, приватний юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Якщо Ваша матір є донькою Вашою бабусі, то вона є спадкоємцем першої черги разом із Вашим дядьком, незалежно від того, чи позбавлена вона батьківських прав, чи ні. Ви права на спадщину не маєте. Хіба що матір відмовиться від спадщини на Вашу користь.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України