Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 04 грудня 2023, питання №98081

сімейна суперечка через дитину

Доброго дня
Мені потрібна юридична консультація.
В мене дуже складна ситуація, яку мені хотілося б вирішити.
Суть у тому.що моя сім'я (мати.бабуся та дідусь) спочатку намагалися позбавити мене батьківських прав на мою дитину. але цього не вдалося. Через це вони подали до суду.тому що по статті сімейного кодексу 257 вони мають право приймати участь у вихованні моєї дитини. Але я цього не хочу. Суд я програла і на мені зараз знаходяться судові впровадження. В мене немає можливості змінити мої документи. якщо у них закінчився строк придатності. Якщо я працюватиму на офіційній роботі то з моєї заробітної плати буде взиматись 20% на ці штрафи. Мої банківські рахунки заблоковані. тому офіційно працювати складно. Плюс до цього всього я не вважаю. що повинна платити за те. що я не хочу. щоб хтось втручався у виховання моєї дитини. А у випадку якщо з'явиться друга дитина то я буду мати такі ж наслідки. І в результаті цієї всієї ситуації я не можу проживати на території України. Чи можна вирішити якось цю ситуацію? Розірвати родинний зв'язок або що
Зараз на щастя через війну я з дитиною змогла перетнути кордон та знаходитися у більш безпечній країні. Але це питання все одно не зникло та знаходитися хотілося б нарешті вирішити його

Відповіді юристів (2)

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пані ВІОЛЕТТА! Розумію Вас. Нажаль харківські суди та органи влади славляться своєю анахронічністю у застосуванні судової практики та законодавства. Європейські стандарти та цивілізація у "першій столиці", дуже шкода, але "нервово курять" в юридичному плані!

    Прикро, що на час розгляду справи про "право на зустрічі" у Вас не було притомного юриста, який би з легкістю захистив Ваші права і права Вашої дитини! Саме права дитини мають суди ставити в основу вирішення справи, а не свої уявлення про справедливість та права якихось там родичів дитини.

    В принципі, якщо дитина проти зустрічей чи таке спілкування шкодить психо-емоційному стану дитини, то справу можна порушити заново, а дитину і відповідного фахівця-психолога вислухати і врахувати думку та інтереси саме дитини, а не судді!

    ВІдповідно до статті 171 Сімейного кодексу України, дитина має право бути вислуханою з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім"ї.

    Але зараз не про це.

    Щодо питання офіційного працевлаштування, то відповідно до підпункту 1 абзацу 3 пункту 10-2 Розділу ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 02.06.2016 р. № 1404-VIII «Про виконавче провадження» (редакція від 18.10.2023), тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX: фізичні особи – боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у порядку, встановленому цим підпунктом. Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.

    Фізичні особи – боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у порядку, встановленому цим підпунктом. Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.

    ОТЖЕ, Ви спокійно можете працювати і в межах суми 13400 грн./місяць не переживати за борги за виконавчими провадженнями на період війни.

    Крім того, Ви маєте право виїхати з України і знайти для себе та дитини більш притомну країну проживання, де держава не здійснює такі втручання в права дитини та матері.

    Нажаль, щоб порвати зв"язок з такими родичами, слід було позбавляти батьківських прав Вашу мати. Шкода, але після досягнення Вами 18-річного віку - це практично неможливо. Звісно, якщо не з"ясувати, що Ваші родичі Вам не рідні по крові і Ви про це не знали і не могли знати.

    Я правильно зрозумів, що це Ваші родичі, а не родичі батька дитини таке творять Вам?!

    Саме батьки дитини відповідно до положень чинного Сімейного кодексу України та міжнародного права мають ПЕРЕВАЖНЕ ПРАВО перед іншими особами на особисте виховання дитини (стаття 151 СК України).

    Але Ви вже завчасно впевнені, що право Ваших родичів абсолютне і беззаперечне. Це не так. Просто по таким справам мають працювати фахівці, тоді ніякі права суди (навіть Харкова) не визнають.

    Крім того, таких родичів можна обігрувати чисто процесуально. Вибачте на слові, але якого біса Ви взагалі повідомляєте родичам про свої справи, своїх дітей, надаєте їм документи, які дозволяють ініціювати судові справи?! Якби вони не мали таких документів, маю сумніви, що їм би це ефективно вдалося. Органи РАЦС не дуже люблять надавати такі документи корумпованим адвокатам. Та й проти "завзятих злочинців у законі" легко знаходиться управа.

    Нагадую, що кожна людина має право на ОСОБИСТЕ ЖИТТЯ і на захист від втручання в особисте життя будь-якого. Навіть родичів. Ви ж повнолітня повноправна людина! З повнотою прав, наданих людині і громадянину Конституцією України та міжнародним правом.

    Із прикладних та найпростіших порад на майбутнє.

    1. Не "забивайте" на суди щодо Вас. На суді треба захищати свою позицію та оскаржувати неправомірні рішення не в інтересах дитини. Слід по можливості моніторити судові позови щодо Вас за відповідними безкоштовними та загальнодоступними сервісами. В тому числі через застосунок "ДІЯ" або через портал "Судова влада України".

    2. Я об"єктивно не знаю Вашої ситуації, але досить бути у позиції жертви та терпіти знущання родичів, в тому числі за допомогою засобів та інструментів "юридичного булінгу"! В ці ігри можна гратися обом сторонам, а не лише стариганам, які не мають інших занять у житті, ніж "юридичний терор" щодо родичів. Шановні "родичі" мають не лише права, а й обов"язки. Якщо особи не приймають матеріальної участі у вихованні дитини, то цілком реально довести, що такі дії носять відверті ознаки цькування та перешкоджають нормальному розвитку дитини, пріорітетному праву батьків на виховання дітей.

    3. Щоб не займатися надалі питаннями з родичами в судах, Ви маєте право змініть прізвище. При цьому Ви не зобов"язані повідомляти "горе-родичів" про таку зміну. А якщо родичі "неадеквати" такі, то за новими положеннями Цивільного кодексу України Ви маєте право змінити не тільки прізвище, але і своє по-батькові. Це Ви можете зробити і через КОНСУЛЬСТВО УКРАЇНИ в країні перебування, без обов"язку повернення до України.

    Щодо Ваших документів, то немає взагалі жодних проблем. Документи, які втрачають чинність - можуть бути завчасно змінені. Крім того, Ви маєте право одразу мати на руках ДВА чинні закордонні паспорти, тому навіть уже зараз замовити собі ДРУГИЙ закордонний паспорт і не переживати за документи найближчі 10 років.

    Ви маєте законне право отримати нові документи через Консульство України або через закордонні представництва Державного підприємства "ДОКУМЕНТ" Державнї міграційної служби України.

    Посилання на сервіс ДП "Документ" та перелік філій з їх адресами - за посиланням.

    https://pasport.org.ua/

    Нажаль всі фахівці на платформі ЮРИСТИ.UA здійснюють свою діяльність як суб"єкти підприємницької діяльності на умовах фрілансу, а тому у нас немає доступу до інформації та Ваших акаунтів, електронних пошт, персональних даних, тому ми бачимо лише ті дані, які Ви вказали у запитаннях. У Вашому випадку - ім"я, місто та Ваше питання.

    Якщо Вам потрібна персональна консультація будь-якого фахівця, який представлений на сайті, то сайт має технічне рішення у формі відповідної кнопки "ЗВЕРНУТИСЯ / ОБРАТИТЬСЯ" під прізвищем кожного фахівця, який надав Вам відповідь публічно.

    Юристам заборонено Правилами платформи: закликати звернутися до нього особисто. Я це правило поділяю та виконую.

    Ви можете звернутися до БУДЬ_ЯКОГО фахівця, який Вам до вподоби з тих чи інших причин.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (наразі проживаю в м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віолета!

    Не зрозуміло, з приводу чого Ви програли суд і через що змушені платити 20%.

    Для предметної та повної відповіді на Ваше питання це необхідно знати.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України