Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 07 декабря 2023, вопрос №98345

Яка вірогідність виграшу в суді оскарження заповіту?

Добрий день. Мене звати Сергій. Питання стосовно спадкування за заповітом. Спадкодавець - мій покійний дядько. Сподкоємець - я, племінник покійного. Спадок на все майно. Йому при житті перейшов у спадок будинок і два паї від своїх батьків з якими він жив (мої дідусь і бабуся). У дядька є один 27-річний син. З сином він майже не спілкувався, тому що мав проблеми з алкоголем. Син його цурався, не поважав, нічим батьку не допомагав, навіть не запросив на власну свадьбу і лише раз показав внучку , при тому що живуть в одному селі. Натомість в цьому ж селі живе мій батько (брат покійного дядька). Мій батько завжди допомагав брату, чого б це не стосувалось - заготовка дров на зиму, посадка картоплі, покупка речей, коли ставало дуже погано з печінкою - відвозив в лікарню, витягував з того світу можна сказати. Восени 2021 року вночі у дядька в домі сталася пожежа. Якраз я гостював у батька - ми прийшли на допомогу з сусідами. Треба було капітально лагодити дім. Ми домовились, що допоможемо в тому випадку, якщо він напише заповіт на мене і перестане зловживати алкоголем. Дядько без вагань погодився. Він повністю трезвий і усвідомлений поїхав до нотаріуса для оформлення документа. Через два роки дядько помер від церозу печінки. Тут як тут зʼявився син, забігався організацією поховання. Повністю всі документи, які були у дядька він забрав собі. Спочатку він усно повідомив мені, що на будинок претендувати не буде... а далі щось вже став "мутити". Попросив його віддати документи на будинок, але той сказав, що документи у нотаріуса для того щоб поновити "втрачені документи на паї". І всіляко відтягує момент віддачі документів. Про заповіт я йому нічого ніколи не казав. Так от питання, що мені робити далі в данному випадку? Як максимально раціонально вчинити? Яка вірогідність виграшу в суді сина, якщо той вирішить оскаржити заповіт в суді?

Ответы юристов (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, заповіт оскаржити буде складно.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    По-перше, Вам не потрібно зволікати з поданням заяви про вступу до спадщини, на це встановлений строк в 6 місяців з моменту смерті спадкодавця. Якщо Ваш двоюрідний брат подав документи про вступ до спадщини, то нотаріус мав повідомити його про наявність заповіту.

    З наведених Вами обставин, вірогідність визнання заповіту недійсним, невелика, але все буває

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Спочатку Вам потрібно звернутись до нотаріуса із заявою про вступ у спадщину, на це в Вас є 6 місяців з дня смерті дядька. Якщо не звернетесь вчасно, будете вважатися таким, що відмовились від спадщини. Потім прийдеться поновлювати строки у судовому порядку.

    Якщо Ваш двоюрідний брат вже звернувся до нотаріуса із заявою про вступ у спадщину, то нотаріус при відкритті спадкової справи повинен був його повідомити про наявність заповіту.

    Згідно з частиною першою статті 1257 ЦКУ нікчемним є заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення (статті 1247, 1248 ЦКУ).

    До нікчемних заповітів відносяться:

    • заповіти, складені фізичною особою, яка не має повної цивільної дієздатності;
    • вчинені через представника;
    • посвідчені уповноваженою особою, але з порушенням вимог, встановлених законом;
    • посвідчені не уповноваженою на це особою;
    • секретні заповіти, посвідчені нотаріусом з порушенням вимог, встановлених законом (стаття 1249 ЦКУ);
    • посвідчені за відсутності свідків у випадках, коли їх присутність є обов’язковою (стаття 1253 ЦКУ);
    • заповіт, який відчужувач склав щодо майна, вказаного у спадковому договорі (стаття 1307 ЦКУ). Однак - чинність заповіту щодо складу спадщини встановлюється на момент відкриття спадщини. Заповіт щодо майна, вказаного у спадковому договорі, складений і посвідчений під час дії спадкового договору, який в подальшому було розірвано в судовому порядку, не може бути визнаний недійсним на підставі частини другої статті 1307 ЦК України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 4 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Ви трохи запізнились з поданням нотаріусу заяви про прийняття спадщини, бо Ваш двоюрідний брат вже звернувся до нотаріуса. Тому поки-що спадкову справу веде нотаріус, якого обрав Ваш кузен. Тепер Ви маєте право звернутись спочатку лише до нотаріуса, до якого вже звернувся Ваш двоюрідний брат.

    Син спадкодавця може мати право на обов'язкову частку в спадщині, якщо він є неповнолітнім, інвалідом чи пенсіонером за віком. В такому випадку він незалежно від змісту заповіту спадкував би половину частки, на яку він мав би право, якби заповіту не було.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України