Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 07 декабря 2023, вопрос №98375

Питання чи можуть забрати будинок при кримінальному право порушенні

Читав в інтернеті там не зрозуміло пише що при конфіскації майна забирають цінні папери і тд .
Але приватну власність не забирають чи є будинок приватною власністю.і коли його можуть забрати?. Дякую

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Все залежить від міри покарання. Теоретично такий вид покарання Кримінальним кодексом України передбачено.

    Стаття 59. Конфіскація майна

    1. Покарання у виді конфіскації майна полягає в примусовому безоплатному вилученні у власність держави всього або частини майна, яке є власністю засудженого. Якщо конфіскується частина майна, суд повинен зазначити, яка саме частина майна конфіскується, або перелічити предмети, що конфіскуються.

    2. Конфіскація майна встановлюється за тяжкі та особливо тяжкі корисливі злочини, а також за злочини проти основ національної безпеки України та громадської безпеки незалежно від ступеня їх тяжкості і може бути призначена лише у випадках, спеціально передбачених в Особливій частині цього Кодексу.

    3. Перелік майна, що не підлягає конфіскації, визначається законом України.

    Успіхів. Всього доброго!

    • Богдан Клиент 4 месяца назад

      А де знайти перелік майна що не підлягає конфіскації

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Богдане!

        Не підлягає конфіскації майно, що належить засудженому на правах приватної власності чи є його часткою у спільній власності, необхідне для засудженого та осіб, які перебувають на його утриманні.

        Успіхів.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Богдане!

    Конфіскація майна – це додаткове покарання, що передбачає примусове безоплатне вилучення у власність держави всього або частини майна, яке є власністю засудженого (частина перша статті 59 Кримінального кодексу України (далі - КК України). Конституція України (ст. 41) проголошує, що конфіскація майна може бути за­стосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

    Конфіскація майна може бути призначена лише у випадках, прямо передбачених санкціями Особливої частини КК України.

    Встановлюється за тяжкі та особливо тяжкі корисливі злочини (будь-який із злочинів, визначених у частинах четвертій або п'ятій статті 12 КК України, якщо його вчинено із корисливих мотивів), а також за злочини проти основ національної безпеки України та громадської безпеки незалежно від ступеня їх тяжкості.

    Конфіскація майна є додатковим покаранням до таких основних видів покарань, як громадські роботи, виправні роботи, службові обмеження для військовослужбовців, арешт, обмеження волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців, позбавлення волі на певний строк, довічне позбавлення волі (статті 51 і 52 КК України).

    Конфіскація як вид покарання не застосовується до неповнолітніх (частина друга статті 98 КК України).

    Конфіскація може бути повною або частковою. У вироку суд має чітко визначити ту частину майна, яка конфіскується, або перелічені всі предмети, що конфіскуються (наприклад, будинк, автомобіль, побутова технічка тощо).

    Більше інформації знайдете за посиланням https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Конфіскація_майна_за_вироком_суду_у_кримінальних_провадженнях

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України