Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 08 декабря 2023, вопрос №98386 240₴

Чи можу я з матірʼю (2гр.) і батьком (60 років) виїхати закордон в одній машині?

Добрий день.
Наприклад я звільнений з армії за наявністю матері з 2 групою. Батькові 60 років. Чи можемо ми утрьох перетнути кордон в одному автотранспорті?
У нас збігається місце реєстрації.

Тобто конкретніше, чи не буде вважатися батько при цьому супроводжуючим людину з інвалідністю і відповідно я втрачу змогу перетнути кордон?

Дякую.
З повагою, Юрій

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юрію!

    Ви маєте право на перетин кордону, як супроводжуючий своєї матері інваліда ІІ групи.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність,

    а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд".

    Як на мою думку, то все ж таки Вам краще перетинути кордон тільки разом із Вашою матір'ю, так було би усім спокійніше, бо теоретично в прикордонників може виникнути питання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    50%

    ВІТАЮ ВАС, пане ЮРІЮ! З одного боку за змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    З іншого, дійсно є абзац 4 п. 2- 1 Правил, який вказує, що право перетину кордону мають:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Якщо у Вас співпадає місце реєстрації або Вам орган місцевого самоврядування видасть Акт встановлення догляду, яким підтвердить, що саме Ви доглядаєте за матір"ю, то так. В іншому варіанті - батько до 65 років, якщо він не перебуває на пенсії - є працездатним та за законом має обов"язок доглядати за своєю дружиною, а тому можуть посилатися на пункт 2-1 Правил, що за загальним правилом на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам - громадянам України, віком від 18 до 60 років, а також жінкам-військовозобов'язаним обмежено виїзд за межі України, крім військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Водночас обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб:

    ...

    які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    За наявності документів, що підтверджують родинні зв'язки та інвалідність, а також документіи, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Тож дійсно краще батьку перетнути кордон окремо. Бо це в сукупності може негативно вплинути на дозвіл Вам перетнути кордон взагалі. Розумію, що психологічно Ваш батько може це сприймати не дуже, але він має усвідомлювати ризики, на які Ви можете наражатися враховуючи мобілізаційну істерію в країні, що з кожним днем посилюється та часто має наслідком систематичне порушення прав громадян збоку представників органів державної влади.

    Щасти Вам!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Юрій Клиент 4 месяца назад

      Пане Ярославе, побачивши місце проживання, маю додаткове запитання, чи наявність у мене Aufenthaltstittel дійсного до 2025 року щось змінює? Проживав у Німеччині до війни більше 3 років (жінка громадянин Німеччини . Знаю що має бути позначка в паспорті щодо консульського обліку, а самого ауфентхалтстітеля недостатньо. Тобто чи реально в сьогоднішніх умовах отримати цю позначку в Україні чи можна/краще це зробити в Німеччині, виїхавши з батьками перед цим?

      Дякую

      • Турчин Ярослав Александрович

        Ні. Без належним чином оформленого в Україні виїзду за межі України (дозвіл Міграційної) Вас не випустять за підставою постійного проживання за кордоном.

        Якщо реєстрація не співпадає з мамою, то єдиний варіант - Акт здійснення догляду, який видає орган місцевого самоврядування.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня, Юрію!

    Якщо у Вашого батька з собою не буде свідоцтва про шлюб, то прикордонники не мають права Вам заборонити виїзд, адже ніяким чином не підтверджено, що в машині їде сімейна пара. Якщо вони будуть виносити рішення лише на здогадках, то можна сказати, що вони розлучені. Але, щоб убезпечити себе від негативних наслідків - краще перетинати кордон окремо.

    Для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти

    2) документ про інвалідність мами (пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю)

    3) Ваше свідоцтво про народження

    4) документи, що підтверджує спільне проживання (оригінали/нотаріальні копії паспортів з однаковою пропискою або витяги з реєстру територіальної громади зі спільною пропискою)

    Aufenthaltstittel - не надає право на перетин кордону, адже наявність дозволу від німецьких органів влади не свідчить про те, що Ви оформили факт постійного проживання за межами України відповідно до українського законодавства.

    Щоб оформити постійне місце проживання за кордоном Вам потрібно звернутися до територіальних органів Державної міграційної служби та подати відповідну заяву. Детальніше можете ознайомитись за посиланням https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumenti-dlya-vijzdu-...

    В даному випадку неприємним моментом є той факт, що для отримання ПМП за кордоном Вам потрібно знятися з місця реєстрації в Україні. Згідно ВИМОГ щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів Ви повинні будете знятися з військового обліку в ТЦК. А це зробити можливо лише особисто, а під час дії військового стану керівники ТЦК часто діють неправомірно та не знімають з військового обліку. До того ж загалом процес оформлення на ПМП може затягнутися до 9 місяців.

    Тому для виїзду на підставі оформлення постійного місця проживання за кордоном у Вас повинні бути штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на ПОСТІЙНИЙ консульський облік . Так як у Вас є зареєстроване місце проживання в Україні, то отримати дані відмітки Ви не зможете за кордоном, адже як я повідомив вище - Вам потрібно знятися з місця реєстрації та знятися з військового обліку - що без особистої присутності не можливо.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, пане Юрію!

    Наприклад я звільнений з армії за наявністю матері з 2 групою. Батькові 60 років. Чи можемо ми утрьох перетнути кордон в одному автотранспорті?У нас збігається місце реєстрації.

    Тобто конкретніше, чи не буде вважатися батько при цьому супроводжуючим людину з інвалідністю і відповідно я втрачу змогу перетнути кордон?

    Насправді питання цікаве, оскільки законодавчо воно не врегульовано. По великому рахунку, право на виїзд Ви однозначно маєте у цій ситуації, оскільки батько реалізовує його у зв'язку із досягненням 60-річного віку. А Ви, у свою чергу, у зв'язку із супроводом матері з інвалідністю 2 групи.

    Втім, при перетині кордону Вашим батькам зовсім не обов'язково пред'являти свідоцтво про шлюб, аби прикордонники не зрозуміли, що вони сімейна пара. Вважаю, що в таких ситуаціях, навіть за наявності права на перетин кордону, краще діяти максимально наближено до того, аби до Вас не було жодних питань.

    По факту виїзду в трьох у даній ситуації - питання можуть бути, хоч це і не точно. Тому радив би все таки перетинати кордон вдвох, для уникнення будь-яких запитань.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня,так ваш батько має право на перетин кордону разом з вами. Для цього вам потрібно мати такі

    Закордонні паспорти

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Одне місце реєстрації або акт про факт здійснення постійного догляду

    Пенсійне посвідчення батька

    У будь якому випадку ваш батько вже пенсійного віку, тому вважається не працездатним, доглядати повинні ви за законом, тому ні яких проблем не повинно бути.

    Якщо виникнуть проблеми вимагайте письмової відмови, яку зможете оскаржити одразу у начальника пункту пропуску. За потреби можу надати вам повний юридичний супровід до моменту перетину кордону.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України