Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 08 декабря 2023, вопрос №98399

Пенсия по выслуге можно ли перейти на другую

Здравствуйте мне 67 лет.я вышел на пенсию по выслуге в 2011г.работал составителем поездов по погрузке железной руды.общего стажа 37 лет.18 лет вредного 2 списка.после выхода на пенсию не работал.пенсия маленькая.могу ли я перейти или мне пересчитать пенсию по возрасту или стажу или вообще как подскажите.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    З цього приводу рекомендую Вам звернутись до територіального управління ПФУ. Тамолшні спеціалісти без проблем нададуть Вам кваліфіковану і детельну консультацію, в тому числі письмову.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви маєте право перейти з одного виду пенсії на інший.

    Але, на жаль, пенсіонери, яким було раніше призначено пенсію за вислугу років згідно ст.ст. 52, 54, 55 закону України «Про пенсійне забезпечення» під час призначення пенсії за віком стикаються з тим, що розмір їх пенсії або залишається незмінним, в разі, якщо після призначення пенсії за вислугу років особа не працювала, або збільшується незначною мірою тільки за рахунок набутого після призначення пенсії страхового стажу у випадку, якщо особа після призначення пенсії за вислугу років працювала.

    Так відбувається, тому що органи Пенсійного Фонду України розглядають це не як нове призначення, а як переведення особи з одного виду пенсії на інший в межах закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», тому застосовують для розрахунку показник середньої заробітної плати (доходу) у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні той самий, що було застосовано під час призначення пенсії за вислугу років кілька років тому.

    Проте, численна судова практика (в тому числі рішення Верховного Суду) доводить, що не можна вважати переведення з пенсії за вислугу років на пенсію за віком переведенням з виду на вид в межах одного Закону (“Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування”). Цей Закон передбачає лише три види пенсії: за віком, по інвалідності, по втраті годувальника. А пенсія за вислугу років призначається за нормами іншого закону («Про пенсійне забезпечення»), тому призначення пенсії за віком необхідно вважати первинним призначенням і, відповідно, застосовувати під час її призначення показник середньої заробітної плати (доходу) у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії за віком. Суди в даному випадку захищають право пенсіонера на отримання пенсійної виплати в більш вигідному розмірі.

    Для детальної консультації зверніться до територіального органу Пенсійного фонду України. Скоріш за все добровільно Вам пенсію не збільшать, потрібно буде звертатись до суду.

    Ознайомтесь з корисною інформацією за посиланням https://de-jure.in.ua/retirement-transition/

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України