Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 09 декабря 2023, вопрос №98496

Чи повинен я щось платити, за відрахування з ПТУ ?

Доброго дня, така ситуація, я ПТУ потребують гроші, за те що б получить диплом, якщо я відрахують за власним бажанням, чи повинен я щось платити, по типу відшкодування державі втрачених грошей на навчання ? В нашому ПТУ коється не зрозуміло що, в гуртожитку крадуть речі, ніхто нічого не возміщає

Ответы юристов (2)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    У статті 39 Закону України “Про професійно-технічну освіту”, вказано, що з закладу професійної (професійно-технічної) освіти здобувачі освіти можуть бути відраховані за власним бажанням

    Стосовно повернення коштів - якщо Ви не укладали ніяких договорів - повертати кошти не потрібно.

    Крім того законодавством не передбачено обов’язок повертати стипендію, адже відповідно до вимог статті 1215 Цивільного кодексу України не підлягають поверненню безпідставно набуті заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Станіславе!

    Все залежить від умов, на яких Вас зараховували до ПТУ.

    Порядок відшкодування коштів врегульовано Постановою КМУ №658 «Про затвердження Порядку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців» від 26 серпня 2015 року.

    Цей порядок не розповсюджується на таких осіб:

    • студентів і курсантів закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання (наприклад, тих ЗВО, які навчають поліцейських) та військових навчальних підрозділів ЗВО (п.1 Порядку);
    • студентів, які написали заяву про відрахування до початку навчального року і не приступили до навчальних занять, незалежно від дати затвердження закладом вищої освіти наказу про відрахування (згідно з роз’ясненням Департаменту економіки та фінансування МОН від 10 вересня 2019 року «Щодо відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців»).

    Відшкодування вартості попереднього навчання на бюджеті відбувається вже після повторного зарахування на навчання до нового закладу вищої освіти. Згідно з порядком відшкодування бюджетних коштів, у наказі про зарахування особи на повторне навчання на бюджеті встановлюється строк відшкодування коштів, що не перевищує 10 робочих днів з дня початку навчального року.

    Після зарахування, студент має звернутись у відповідний відділ нового закладу вищої освіти (наприклад, планово-фінансовий), який не пізніше трьох днів після звернення повинен видати розрахунковий документ, у якому вказується сума відшкодування, а також номер рахунку на який потрібно сплатити кошти. Для такого розрахунку потрібна буде академічна довідка (про кількість кредитів та вивчені академічні дисципліни) з попереднього місця навчання, яка видається студентові одразу після відрахування з попереднього місця навчання.

    Якщо матеріальне становище студента не дозволяє оплатити усю суму відшкодування одразу, то він може звернутися до керівника закладу вищої освіти з вмотивованою заявою про реструктуризацію відшкодування коштів. У такому випадку доведеться заплатити не менше 50 відсотків загального розміру коштів одразу, а решту – частинами до кінця поточного навчального року.

    Документ, що підтверджує оплату (наприклад, квитанцію), необхідно подати не пізніше 10 робочих днів з дня здійснення платежу. Особа, яка не подала зазначеного документа в установлений строк, підлягає негайному відрахуванню.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України