Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 10 декабря 2023, вопрос №98536

Вступить в наследство

Добрый вечер! Ситуация следующая, умерла бабушка, есть две родные сестры, которые должны были вступить в наследство. В течении 6 месяцев, они этого не сделали, место регистрации иное и не совпадает с местом проживания умершей бабушки. Может ли внучка по закону претендовать на наследство?

Ответы юристов (2)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 4 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Внучка також пропустила 6-місячний термін для прийняття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. Після виділення їй додаткового строку для прийняття спадщини внучка може звернутись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Вона є спадкоємицею останньої п'ятої черги.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго вечора, Софія!

    Черги спадкування за законом:

    Перша черга.

    В першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Друга черга.

    У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

    Третя черга.

    У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.

    Четверта черга.

    У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як 5 років до часу відкриття спадщини.

    П’ята черга.

    У п'яту чергу спадкують інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно (двоюрідні внуки, двоюрідні племінники, двоюрідний дід та баба тощо). При цьому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів більш далекого ступеня споріднення.

    Спадкування за правом представлення.

    Порядок набуття права на спадкування за законом, при якому спадкоємці п’ятої черги включаються до складу першої, другої чи третьої черги замість спадкоємця внаслідок того, що він помер до відкриття спадщини.

    Дві рідні сестри, це сестри бабусі? Де діти бабусі? Її чоловік?

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України