Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 15 декабря 2023, вопрос №98793

Мама померла чи потрібно щось переписувати?

Мама померла чи потрібно щось переписувати? В квартирі я бат і мама маємо однакові частини щось міняти потрібно?

Ответы юристов (3)

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, ЄВГЕНЕ!

    Бажано оформити спадщину за мамою. Якщо Ви не плануєте продавати квартиру - то можете залишити як є.. але, якщо колись все ж передбачаєте можливість продажу квартири, то без упорядкування права власності в Державному реєстрі - Ви це зробити не зможете.

    Крім того, у Вас можуть бути проблеми з оформленням спадщини за батьком, якщо спадщина за матір"ю не буде оформлена ним та Вами... Існують ризики, що питання доведеться вирішувати в судовому порядку.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгене!

    Якщо Ви проживали з матір'ю на день її смерті за однією адресою, то вважаєтесь такими, що автоматично вступили у спадщину. Отже, через пів року Вам і Вашому брату потрібно з'явитись до нотаріуса і отримати свідоцтво про право на спадщину. Таким чином Ви з братом будете мати по 1/2 квартири.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 4 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Якщо Ви з братом фактично проживали за однією адресою з матір'ю на час її смерті та були прописані (зареєстровані) там само, то Вам можна не подавати нотаріусу заяви про прийняття спадщини. Вам з братом для успадкування третини квартири матері потрібно після спливу шести місяців звернутись до нотаріуса за видачею свідоцтв про право на спадщину. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України