Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 16 декабря 2023, вопрос №98823

Подання на аліменти

Доброго дня,чи можу я подати на аліменти батька дитини,перебуваючи наразі з сином за кордоном,будучи не розлученою з ним.?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Так, звичайно Ви можете подати на аліменти навіть в тому випадку, якщо знаходитесь за кордоном. Для того Вам треба підготувати позов і надіслати його через додаток Електроний суд з додатками. Або ж Ви можете скористатися допомогою адвоката, підписавши з ним договір про надання правових послуг.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Нарбут Тетяна  Миколаївна

    Подати на стягнення аліментів можна шляхом подання заяви про видачу судового наказу про стягнення аліментів. Цей процес займає відносно мало часу (максимум два місяці розгляд у суді- це з практики) та не потребує Вашої та чоловіка участі в суд засіданнях.

    АЛГОРИТМ ДІЙ ПО СТЯГНЕННЮ АЛІМЕНТІВ

    По-перше, потрібно буде підготувати позовну заяву або заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів до суду.

    Наступне. Потрібно буде подати позовну заяву або заяву про видачу судового наказу з додатками до місцевого суду за зареєстрованим місцем проживання. Розмір стягнення аліментів призначають у частці від доходу: 1/4 на одну дитину, 1/3 на дві дитини, 1/2 на утримання трьох і більше дітей.

    Окремо зазначаємо, що відповідно до ЗУ "Про судовий збір", позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів - звільняються від сплати судового збору.

    Наступний крок - це отримання рішення суду та виконавчого листа або судового наказу.

    В подальшому - звернення із виконавчим листом або судовим наказом до державної виконавчої служби за місцем реєстрації боржника для примусового виконання рішення суду. У заяві обов'язково вкажіть всю відому Вам інформацію про боржника та реквізити банківського рахунка, на який слід перераховувати кошти.

    Окремо слід зазначити, виконавчий документ про стягнення аліментів разом із заявою може бути самостійно поданий стягувачем, за місцем виплати боржникові заробітної плати, пенсії або стипендії задля утримання із неї заборгованості.

    Документи для подання до суду:

    - позовна заява або заява про видачу судового наказу про стягнення аліментів,

    - копії свідоцтв про народження дітей,

    - довідки про реєстрацію місця проживання дітей,

    - довідка про місце навчання дітей,

    - довідка про стан здоров'я дітей (при потребі),

    - копія паспорта та податкового номера позивача,

    - довідка про доходи позивача,

    - довідка про реєстрацію місця проживання позивача,

    - копія паспорта та податкового номера відповідача (при наявності),

    -інформація про адреси проживання позивача та відповідача, їх номери телефонів, адреси електронної пошти.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, можете. Але треба довести факт того, що дитина зараз проживає разом з Вами. Подати позов до суду Ви можете самостійно через електронний суд або через адвоката.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України