Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 19 декабря 2023, вопрос №98957

під час війни можна отримати земельн.пай,або під застрой землю захиснику...

Мій син воїн ЗСУ,в нього немає ні клаптика землі,ні будинку.Я звернулась в сіль.раду і спитала чі моєму сину можна отримать 2 га? Відповідь ..Ні під час воєного стану,ні...тоді я запитала:"а хоч 0,35 соток для ведення особистого господарства?"...також ні....Чі це так?....Воїну ЗСУ можна під час війни отримати пай,або хоч під застрой землю?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юлія!

    Земельна ділянка надається у власність на підставі Земельного кодексу України. Умовою передачі земельної ділянки у власність є те, що особа не скористалася правом безоплатної приватизації землі. Крім того, військовослужбовець повинен подати документ, який підтверджує, що він дійсно брав участь в захисті нашої держави. Це може бути наказ, довідка, посвідчення убд або ж інший документ.

    Земельні ділянки надаються учасникам бойових дій безоплатно в результаті приватизації в таких розмірах:

    1. З метою заняття садівництвом – не більше 1200 кв.м.
    2. З метою будівництва житлового будинку – в селі не більше 2500 кв.м., в селищі не більше 1500 кв.м., в місті не більше 1000 кв.м.
    3. З метою будівництва дачного будинку – не більше 1000 кв.м.
    4. З метою ведення селянського господарства – 2000 кв.м.

    Військовослужбовці, які мають намір отримати безоплатно земельну ділянку у власність повинні звернутися з відповідним клопотанням до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування.

    • Слід звернути увагу, що в клопотанні обов’язково треба зазначити цільове використання землі та її приблизні розміри. Також, додаються графічні матеріали землі.
    • Клопотання розглядається протягом одного місяця. Надалі відповідний орган надає дозвіл на розробку проєкту землеустрою чи відмовляє в цьому.
    • Сам проєкт розробляється організацією, яка має право здійснювати такі роботи. Щодо строків виконання роботи, то сторони домовляються між собою.
    • Проєкт землеустрою погоджується з Державним земельним агентством України.
    • Орган виконавчої влади або місцевого самоврядування після отримання вже погодженого проєкту приймає рішення про його затвердження протягом двох тижнів.

    Потім треба звернутися в Центр надання адміністративних послуг до державного реєстратора для того, щоб зареєстрували землю та надали витяг з земельного кадастру.

    • Заява розглядається протягом чотирнадцяти днів.
    • Відомості до державного кадастру вносяться на безоплатній основі.
    • Витяг містить інформацію про кадастровий номер земельної ділянки.
    • Право власності на землю може виникнути лише після його реєстрації у відповідному реєстрі.
    • Міські, селищні, сільські ради передають землю у власність з комунальної власності.

    Під час реєстрації права власності на землю, державному реєстратору треба подати:

    1. Заяву;
    2. Паспорт;
    3. Рішення про безплау передачу землі;
    4. Витяг із земельного кадастру;
    5. Квитанція про сплату реєстрацію власності.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України