Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 21 декабря 2023, вопрос №99069 550₴

ФОП для разработчика приложений

Здравствуйте!

Есть мобильные приложения которые продаются в App Store. Деньги раз в месяц с продаж поступают на счет Payoneer. С Payoneer вывожу просту себе на монобанк карту.

Как правильно это все легализовать? Какая группа, какая процентная ставка, какой порядок действий?

Также интересует вариант, когда деньги с App Store поступают непосредственно на счет ФОПа, и какие различия в налогообложении по сравнению с использованием посредника в виде Payoneer?

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня, вам треба зареєструвати фоп 3 групи. Це можно зробити онлайн.

    https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    Оберіть КВЕД

    Клас 62.01 Комп'ютерне програмування

    Після реєстрації фоп ви будете сплачувати податок у розмірі 1450 гривень за.ЄСВ + 5 відсотків від доходу

    У такому варіанті вам не треба буде сплачувати комісію пионер.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ви виводите кошти на карту монобанк без реєстрації ФОП, то рано чи пізно Ви можете попасти під фінмоніторинг.

    Національний банк здійснює фінансовий моніторинг, щоб запобігти використанню банківської системи України для легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

    Здійснюючи фінансовий моніторинг, банки і небанківські фінансові установи перевіряють клієнтів та аналізують їхні фінансові операції. У разі виявлення підозрілих операцій банки інформують Державну службу фінансового моніторингу та правоохоронні органи України.

    Коли банк чи будь-яка інша фінансова організація проводить блокування коштів, по суті вони хочуть перевірити дві основні речі. По-перше, чи ваша діяльність законна, не суперечить закону. І по-друге, чи з вашої діяльності сплачені податки.

    Обсяг критеріїв, за якими банк має право ініціювати перевірку клієнта досить обширний, але можна виділити основні з них, які беззаперечно стануть підставою для фінмоніторингу:

    • Клієнт здійснює постійні перекази за кордон або отримує перекази з-за кордону, отримує кредити чи позики з-за кордону.
    • Здійснення транзакцій з азартними іграми та лотереями.
    • Клієнт має відношення або зв’язки з Російською Федерацією або Республікою Білорусь.
    • Клієнт зареєстрований за адресою масової реєстрації або його адреса реєстрації є вигаданою.
    • Розмір витрат клієнта перевищує розмір надходжень на рахунок.
    • Клієнт отримує кошти від віртуальних активів (криптовалюти) на суму понад 30 000 гривень.
    • Клієнт регулярно здійснює або отримує значну кількість переказів (це може бути будь-яка кількість переказів та на будь-які суми, банк зіставляє інформацію про доходи клієнта та звичні обороти по рахунку, при їх невідповідності клієнт є ризиковим).
    • Якщо у клієнта відбулись значні зміни в розмірах фінансових операцій.
    • Новостворений суб’єкт господарювання переказує та /або отримує значні суми коштів.
    • Клієнт регулярно отримує перекази та одразу переводить їх у готівку.
    • Клієнт переказує чи отримує кошти, розмір яких перевищує 400 000 гривень.

    Щоб Вам не заблокували рахунки - не приймайте платежі на карту з підозрілою періодичністю, не знімайте великі суми з рахунку. По можливості оформіть ФОП.

    Найкращим рішенням буде вибір ФОП 3-ї групи спрощеної системи, згідно якої раз на квартал необхідно подавати звітність і платити єдиний податок. Якщо немає доходу — єдиний податок не платите, звітність подаєте нульову. Можна працювати з платниками ЄП — ФОП і юрособами та не обмежуватися кількістю найманих працівників.

    Ставка єдиного податку залежить від доходу - для неплатників ПДВ — 5% від суми доходу.

    Ви можете самостійно онлайн зареєструвати ФОП https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop та відкрити підприємницький рахунок в будь-якому банку. Щоб не застосувувати реєстратор розрахункових операцій Вам потрібно отримувати платежі безпосередньо на IBAN рахунок ФОП.

    Платежі Ви повинні приймати виключно на ФОП-рахунок.

    КВЕДи для IT ФОП

    Найпопулярніший КВЕД для ІТ ФОП є 62.01 «Комп’ютерне програмування». Його найчастіше обирають як основний КВЕД. Включає розробку прикладних програм і вебсайтів, баз даних, системне програмування. Підходить для девелоперів, а також вебпрограмістів, розробників баз даних.

    Також можна обрати додаткові або інші види господарської діяльності згідно з КВЕД:

    58.21 «Видання комп’ютерних ігор». Підходить для програмістів і дизайнерів, які беруть участь або розробляють комп’ютерні ігри.

    62.02 «Консультування з питань інформатизації». Планування та проектування систем, які поєднують апаратну частину, програмне забезпечення та комунікаційні технології. Підходить до QA, бізнес-аналітиків з IT сфери.

    63.12 «Вебпортали». Надання послуг з керування сайтами. Підходить для вебпрограмістів (бек-енд) та системних адміністраторів.

    63.99 «Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.». Послуги з надання інформаційних послуг по телефону, послуги з добору новин тощо. Підходить для IP-телефонії (як суміжний), спеціалістів з CEO (розкрутки сайтів).

    73.11 «Рекламні агентства». Повний набір рекламних послуг (за допомогою власних можливостей або на договірній основі), у т.ч. консультування, послуги з художнього оформлення реклами, виготовлення рекламних матеріалів, їх купівлю. Підходить для власників вебсайтів, які хочуть заробити на рекламі.

    Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД) обов’язково повинна відповідати виду діяльності, що здійснює суб’єкт господарювання, інакше можливий штраф та переведення на загальну систему оподаткування.

    Дохід, отриманий протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній чи нематеріальній формі, визначеній  п. 292.3 ст. 292 ПКУ вважається доходом ФОП. Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу.

    Оплата єдиного податку здійснюється 1 раз в квартал

    ФОП 3-ї групи сплачує єдиний податок  (5 %) з отриманого доходу протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) період. Термін подання податкової декларації – протягом 40 календарних днів після завершення податкового (звітного) періоду.

    Оплата єдиного соціального внеску (ЄСВ) здійснюється 1 раз в квартал

    Мінімальний розмір ЄСВ розраховується з мінімальної зарплати. Ставка ЄСВ становитиме 1474,0грн. на місяць (22% розміру мінімальної заробітної плати),

    В умовах воєнного стану та рік після його закінчення ЄСВ можете не сплачувати.

    Также интересует вариант, когда деньги с App Store поступают непосредственно на счет ФОПа, и какие различия в налогообложении по сравнению с использованием посредника в виде Payoneer?

    Різниці в оподаткуванні не буде.

    Для звітності при отриманні оплати від App Store Вам публічної оферти буде достатньо.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Yasdas ASdsa Клиент 4 месяца назад

    А що таке публічна оферта, де її знайти, приклади

    • Дерій Владислав Олегович

      Договір публічної оферти – це такий вид договору, суть якого полягає у пропозиції невизначеному колу укласти цей договір на заздалегідь прописаних умовах.

      Суть договору публічної оферти полягає у тому, щоб максимально «відгородити» себе від форс-мажорних обставин та значно знизити відповідальність, водночас не відходячи від вимог чинного законодавства України.

      Договір публічної оферти можна розмістити у місці, яке є доступним для відвідувача Вашого ресурсу:

      1. якщо це телеграм, чи Facebook – у закріпленому пості;
      2. якщо це інтернет сайт чи платформа – у підвалі сайту


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України