Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 22 декабря 2023, вопрос №99145 250₴

Угорський паспорт, протермінування

Отримала паспорт іншої держави (друге громадянство) у січні 2022 одразу перед тим як війна почалася.

Через війну все закрутилось і не вийшло ним скористатися, так як виїхала в іншу країну через укр паспорт.

Зараз так виходить, що заїхала в Україну з іншим паспортом, і виїхала з Українським. Відповідно в системі виглядає що сиджу в Україні з лютого 2022.

Питання з очевидною відповіддю, чи можу подорожувати з іншим паспортом без печатки що виїхала з України?

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, можете подорожувати далі. У майбутньому можуть виникнути питання на кордоні України. Можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анна!

    Великого горя в цьому немає. Для Вас зараз важливо чітко розуміти, що насамперед Ви є громадянкою України, й тому маєте повне право заїхати в Україну по українському закордонному паспорту, незалежно від того, як Ви виїхали.

    В українському законодавстві подвійне громадянство насправді не заборонено. Проте, якщо Ви є громадянкою України, як також громадянкою іншої країни, то для нашої міграційної служби ввбо будь яких інших державних органів, включно з ДПСУ, Ви будете вважатись в будь якому випадку українською громадянкою.

    Змінити цю ситуацію гіпотетично можливо лише в одному випадку - якщо Ви відмовитесь від українського громадянства. Але ж Ви не мали це на увазі.

    Отже, можете без особливих хвилювань в'їжджати в Україну і виїжджати з неї, користаючить українськими документами. Ні в якому разі це не буде розцінено, як порушення закону, без огляду на наявність у Вас угорського паспорта.

    Можете вільно подорожувати в ЄС або за одним, або за другим паспортом - проблем не буде. Тому що в деяких країнах ЄС дозволено подвійне громадянство.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Анна Клиент 4 месяца назад

      Добрий день, Юрій

      Щиро дякую вам за розгорнуту відповідь.

      Я власне не переживаю за український паспорт, адже я виїхала з України після початку війни з українським паспортом, і надалі подорожувала по різних країнах світу користуючись саме ним.

      Що мене турбує. це те що перед війною після отримання угорського паспорту я перетнула український кордон користуючись угорським паспортом, і в системі так і залишилась там (тому що потім виїхала з українським).

      Власне тепер я хвилюсь, що в українській прикордонній системі я знаходжусь в Україні (згідно угорського паспорту) і перебуваю там з січня 2022 року, так як ніколи не отримала печатку що виїхала.

      Чи може це бути проблемою при перетину кордону, до прикладу, в Америці, що у мене немає штампу про виїзду з України?

      Дуже дякую

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        100%

        Ще раз повторюю, не бачу причин для хвилювань. Той факт, що Ви заїхали в Україну за угорським паспортом є, звичайно, трохи не коректним з точки зору правил про перетин кордону громадянами України, але не більше того. Проте в цілому, Ви абсолютно виправили цю ситуацію тим, що виїхали з України з українським закордонним паспортом.

        Що стосується Америки, то Ви перебільшуєте обізнаність цієї країни у Ваших особистих справах. До того ж обидва паспорти отримані Вами цілком законним шляхом і у Вас не має підстав думати, що амеріканські міграційні служби зацікавить той факт, що у Вас є два паспорти, бо обидва вони легальні.

        Отже, це Ваше право за яким паспортом Ви подорожуєте світом.

        • Анна Клиент 4 месяца назад

          Юрій, щиро вам дякую за обгрунтовану відповідь! Дуже вдячна. :)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України