Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 27 декабря 2023, вопрос №99380

Заявление о принятии наследства

Доброго дня! Підкажіть будь ласка, якщо заява про прийняття спадщини була надіслана до нотаріуса поштою і отримано лист у відповідь, що справа відкрита, але заява оформлена неналежним чином, потрібно з'явитися особисто для оформлення заяви належним чином. Але без указання строків. Тобто можна з'явитися особисто вже після сплину 6 місяців? І чи є якийсь законодавчий документ, де прописано, що заява має бути оформлена належним чином саме у строк до 6 місяців, бо інакше спадкоємець буде вважатися таким, що не прийняв спадщину?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталія!

    Вам потрібно з'явитись до нотаріуса упродовж 6 місяців. Якщо Ви цього не зробите, то правочин буде вважатись нікчемним.

    Відповідно до ч.ч.1,2 ст.45 Закону України «Про нотаріат» від 02.09.1993 № 3425-XII при посвідченні правочинів і вчиненні інших нотаріальних дій у випадках, передбачених законодавством, нотаріусом перевіряється справжність підписів учасників правочинів та інших осіб, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії. Нотаріально посвідчувані правочини, а також заяви та інші документи підписуються у присутності нотаріуса. Якщо заява чи інший документ підписані за відсутності нотаріуса, особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.

    Згідно п.п.3.5 п.3 гл.10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом МЮУ від 22.02.2012 року № 296/5 якщо заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, вона приймається нотаріусом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю повідомляється про заведення спадкової справи та необхідність надіслати заяву, оформлену належним чином (справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою), або особисто прибути до нотаріуса за місцем відкриття спадщини.

    Можете ознайомитись з відповідним рішенням суду https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/45....

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України