Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 29 грудня 2023, питання №99500

Чи можна вважати шантажем вимагання залишитися разом в парі, інакше хлопець розповсюдить фото інтимного характеру?

Добрий вечір. Мій колишній хлопець шантажує мене фотографіями інтимного характеру, які були зроблені під час стосунків з ним, а також тим, що покаже їх моїм батькам. Умовою шантажу є повернення до нього і дотримання його вимог в цих відносинах. Нічого надто з мене не вимагають, але пояснення, що я не хочу цього - не діють зараз і не діяли протягом двох тижнів домовлень, розмов і тд. Під час забирання речей з його дому, людина не опустилася до рукоприкладства, але опустилася до того, щоб шантажувати мене тим, що покаже фото інтимного характеру моїм батькам, навіть якщо і не надто оголені.
Перед цим мені дуже надокучали дзвінками на телефон, я не блокувала, оскільки знала, що у разі цього він би приїхав до мого дому і очікував на мій вихід з дому під моїм під'їздом (і не важливо, скільки часу це зайняло б). Таке вже було, але давно і в силу своєї довірливості і не розумності я це сприймала як тим, що можна пропустити повз увагу
Читала статтю 189, 301. Не знаю, чи вони підходять.

Відповіді юристів (3)

    Богун Сергій Павлович

    Так. Це можливо трактувати як шантаж.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Стаття 32 Конституції України:

    "Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

    Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини".

    Стаття 307 ЦКУ:

    "Фізична особа, може вимагати припинення публічного показу її фото чи відео в тій частині, яка стосується її особистого життя".

    Стаття 308 ЦКУ:

    Охорона інтересів фізичної особи, яка зображена на фотографіях та в інших художніх творах

    1. Фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи, а в разі її смерті - за згодою осіб, визначених частиною четвертою статті 303 цього Кодексу.

    Стаття 182 ККУ:

    "Порушення недоторканності приватного життя.

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк".

    Стаття 189 ККУ:

    "Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці є вимаганням.

    караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    2. Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років".

    Стаття 11 Закону України «Про інформацію»:

    "Не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Законодавство України передбачає цивільну та кримінальну відповідальність за шантаж інтимними фото чи відео, якщо ви потрапили в таку ситуацію, то це є підставою звернення до поліції, а також до суду для відшкодування моральної шкоди завданої кривдником. Зробіть усе необхідне, щоб шантажист знав, яке він може отримати покарання за розповсюдження фото. Ви в свою чергу зберігайте скріни переписок та іншу інформацію, що буде доказом його правопорушень.

    1.Відповідно до ст. 307 Цивільного кодексу України, фізична особа, може вимагати припинення публічного показу її фото чи відео в тій частині, яка стосується її особистого життя.

    2.Відповідно до ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних», персональні дані — відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована (фото чи відео може ідентифікувати особу, тому це персональні дані).

    3.Відповідно до ст. 11 Закону України «Про інформацію», не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди.

    4.Стаття 182 Кримінального кодексу України визначає, що порушення недоторканності приватного життя це незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу.

    5. Стаття 189 Кримінального кодексу України визначає, що вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці є вимаганням.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України