Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 06 січня 2024, питання №99713

Відстрочка від мобілізації

Доброго дня. Скажіть будь ласка, чи є у чоловіка відстрочка від мобілізації,якщо у його мами 2 група інвалідності по хворобі, опікуном ще син не оформлений. І які документи потрібно подати в ТЦК?

Відповіді юристів (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Христина!

    Питання не просте. Все залежить від того, чи є у матері працездатний чоловік і чи є інші дорослі діти? Це якщо оформлювати відстрочку на підставі інвалідності.

    Якщо ж йти шляхом оформлення постійного догляду, то тут також є питання, на які треба мати відповіді, перш ніж надавати Вам консультацію.

    Про всяк випадок надаю Вам обидві підстави для відстрочки чоловіка, на які посилаюсь.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в пунктах 10, 11 частини першої статті 23 зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;"

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Христина Клієнт 4 місяці тому

    Мама вдова, є другий син,але він з початку повномасштабного вторгнення з 24.02.2022 захищає нашу країну

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Тоді залишається тільки постійний догляд. Для того треба матері отримати направлення на ЛКК у сімейного лікаря, і у разі отримання довідки форми 080-4 про постійний догляд, додати до неї витяг з реєстру тер. громади про спільну реєстрацію матері і сина. Якщо прописка різна, то треба отримувати акт встановлення факту пост. догляду.

      • Христина Клієнт 4 місяці тому

        Потрібно додавати документи з інвалідністю?

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Головнми документами, які будуть підтверджувати постійний догляд є довідка ЛКК та акт встановлення факту здійснення догляду.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Відстрочка може бути, якщо окрім сина відсутні інші особи, які можуть здійснювати утримання. Але даний факт потрібно довести. Ніякого опікунства він, на жаль, у даній ситуації не оформить, оскільки для цього осоаб повинна мати стійкий психічних розлад.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    • Христина Клієнт 4 місяці тому

      Мама вдова, другий син воює з самого початку з 24.02.2022 року

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Христино!

        За таких умов має повне право на відстрочку. Головне - оформити її документально.

        • Христина Клієнт 4 місяці тому
          Які документи потрібно подати?
    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації, може бути лише у разі оформлення догляду за матір'ю, то якщо вона буде його потребувати за рішенням ЛКК лікарні.

    Всього доброго.

    З повагою, адвокат Євген Олександрович.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України