Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 10 січня 2024, питання №99868

Звільнення з лав ЗСУ

Доброго дня Яка відповідальність передбачена коли я відмовляюсь виконовати наказ ідти на"0". Якщо я вже подав документи що підтверджують факт інвалідність дитини. Дякую

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Питання складне. Якщо навіть Ви вже подали рапорт і підтверджувальні документи щодо Вашого звільнення, і все оформлено вірно, це не призупиняє Вашого обов'язку виконувати накази командира. Тому я би не радив Вам безпричинно одразу відмовлятись від виконання наказу.

    Стаття 403 ККУ передбачає відповідальність за такі дії:

    "1. Невиконання наказу начальника, вчинене за відсутності ознак, зазначених у частині першій статті 402 цього Кодексу, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, -

    карається службовим обмеженням на строк до двох років або триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до одного року, або позбавленням волі на строк до двох років.

    2. Те саме діяння, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, -

    карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

    3. Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років".

    Спробуйте с початку подати рапорт командиру з проханням роз'яснити сутність наказу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Військовослужбовці Збройних сил під час військової служби виконують накази вищестоящого командування. Накази можуть доноситись до особового складу шляхом зачитування бойового розпорядження усно або наданням письмового варіанту такого розпорядження безпосередньо військовослужбовцям. Відповідно до статуту ЗСУ підлеглі повинні беззастережно підкорятися наказам та бойовим розпорядженням вищого командування. У випадку явної непокори може наставати кримінальна відповідальність за ст.402 КК.

    Причинами відмови може бути: морально-психологічний стан, злочинність наказу, відсутність матеріального забезпечення відповідно до штатного розпису, стан здоровʼя.

    В такому випадку необхідно грамотно та юридично правильно написати рапорт про відмову від виконання бойового завдання, який буде розглядатися органами слідства та судом, у випадку відкриття кримінального провадження по факту відмови.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але подача документів на звільнення за сімейними обставинами не звільняє Вас від проходження військової служби та виконання наказу командування. Тому теоретично за відмову Вас можуть притягти до відповідальності. У моїй практиці був один схожий випадок, коли особа категорично відмовилася з огляду на можливу загибель, і йому за це нічого не було і слава Богу благополучно був звільнений. Але це одиничний випадок.

    Бережіть себе!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня!

    ПОКИ РАПОРТ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ З ЗСУ НЕ ЗАДОВОЛЕНО, МОЖЕ БУТИ ПРИТЯГНУТО ДО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України