Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 10 января 2024, вопрос №99913

виїзд за кордон супровід інваліда

Доброго дня ! Я інвалід 2 группи , хочу виїхати за кордон , чи може мене соповуджувати мій син ( йому 25 років,навчається в аспіранурі без перериву , ще до війни поступав) які йому потрібні документи мати.

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович

    Ваш син має право на виїзд. Перелік документів визначений в Правилах перетинання державного кордону громадянами України.

    Михайло Клиент 4 месяца назад

    На кордоні сказали має бути довідка про відстрочку. в ТЦК кажуть( в звязку з військовим станом комосія не засідає)

    довідку не видаєм.

    • Богун Сергій Павлович

      Відмова в перетині кордону повинна бути в письмовій формі.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайло!

    Ваш син знаходиться у призовному віці. Який військовообліковий документ він має? Це приписне свідоцтво? Якщо так, то ТЦК не зможуть надати йому довідку про відстрочку, оскільки він є особою призовного віку і не підлягає мобілізації. Відповідну довідку можуть надати лише військовозобов'язанному.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Михайло Клиент 4 месяца назад

      Доброго дня! У нього приписне свідоцтво. Чи потрібен йому якийсь документ з ТЦК для перетину кордону?

      Військовозобовязаний з 27 років ? Тобто якщо 25 років то можнв виїхати (Без довідок). А приписне потрібно?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Формально не потрібен. Проте вже в моїй практиці були випадки, коли і призовників повертали додому з причини відсутності довідки з ТЦК. В такій ситуації мені доводилось писати запит до військомату про отримання довідки й отримувати відмову, в якій воєнком сповіщав, що не може надати довідку про відстрочку з причини того, що особа не є військовозобов'язаною.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для перетину кордону, вам потрібно мати такі документи

    Закордонні паспорти

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Одне місце реєстрації або акт про встановлення факту догляду

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, Ви маєте право на перетин кордону. Вам потрібно мати закордонні паспорти, свідоцтво про народження сина, Ваше посвідчення про інвалідність та витяги з Реєстру територіальної громади.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 месяца назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Доброго дня!

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    Всього доброго!
    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи отримали Ви письмову відмову у перетині кордону?

    Для виїзду за кордон разом з сином необхідні такі документи:

    1. Закордонні паспорти

    2. Документ про інвалідність.

    3. Свідоцтво про народження сина

    4. Витяг з реєстру територіальної громади,

    Правила перетину кордону регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57. Змін до Правил не відбувалось, тому офіційної заборони на перетин кордону без військово-облікового документу або без довідки з ТЦК немає.

    Крім того, державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Але, в реаліях сьогодення, в діях деяких прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян. Адже вони можуть вимагати військово-облікові документи або довідку з ТЦК , які не є обов'язковими документами, які передбачені пунктом 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або Ви зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    Якщо син має посвідчення про приписку до призовної дільниці, не проходив строкову службу та не закінчував військову кафедру - до 27 років (можливо приймуть зміни до 25 років) по статусу він являється призовником та не підлягає мобілізації. Відстрочку оформляють лише військовозобов'язаним. В такому разі до нього не повинно бути зайвих питань зі сторони прикордонної служби.

    При наступному перетині кордону Вам потрібно наголошувати на тому, що син не є військовозобов'язаним, тому йому не потрібно оформлювати відстрочку. До того ж ніяким нормативним актом не передбачено надання військово-облікового документу для перетину кордону.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України