Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 11 января 2024, вопрос №99983 400₴

Чи можна продавати алкоголь в маркеті самообслуговування без касира?

Є ідея реалізації повністю автономного мінімаркету без касирів чи консультантів. Який перелік товарів не може бути реалізовано таким чином? Чи можна продавати алкоголь в повністю автономному мінімаркеті без участі касира? Чи буде достатньо, наприклад, інтеграції з Дією для підтвердження віку покупця?

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Ліцензію можно отримати за посиланням

    https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-litsenzii-n...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Владиславе!

    На жаль, питання торгівлі алкогольними напоями у торгівельних закладах наведенного Вами типу в українському законодавстві не врегульоване через відсутність магазинів самообслуговування в країні, як таких. Зустрічаються лише поодинокі приклади такого виду торгівлі в деяких мережах українських супермаркетів, але вони суміщаються зі звичайною торгівлею через самообслуговування с касирами паралельно з останньою. Тому можу лише зупинитись на загальних питаннях правового впорядкування продажу алкоголю в торгівельних закладах, які в нас мають найбільш поширені категорії. Ці правила ніхто не відміняв, тому і Вам поки що треба саме на них і орієнтуватись.

    Закон України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 481) визначає основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, забезпечення їх високої якості та захисту здоров’я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального на території України.

    Дія Закону № 481 не поширюється на роздрібну торгівлю винами столовими, крім випадків, передбачених Законом № 481, а також на виробництво вин виноградних і плодово-ягідних, напоїв медових, наливок і настоянок, виготовлених громадянами в домашніх умовах для власного споживання. Згідно з частиною двадцятою ст. 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

    Враховуючи вищевикладене, роздрібна торгівля виключно столовими винами може здійснюватись суб’єктами господарювання без наявності ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

    Водночас, при здійсненні господарської діяльності необхідно враховувати норми статей 15² та 15³ Закону № 481, якими встановлено обмеження щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів, а саме:

    Зокрема, забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів:

    особами, які не досягли 18 років;

    у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, крім ресторанів, що знаходяться на території санаторіїв;

    у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;

    у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);

    з торгових автоматів;

    на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива);

    поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар);

    у споживчих упаковках, що містять менш як 20 сигарет;

    з рук;

    у невизначених для цього місцях торгівлі.

    Продавець пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів зобов’язаний отримати у покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.

    У разі відмови покупця надати такий документ продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів такій особі забороняється.

    Отже, якщо робота такого мінімаркета, який обслуговується без касира, не суперечить згаданним правилам, то ніяких порушень чинного законодавства з Вашого боку не буде.

    Що стосується інтеграції з Дією для встановлення віку покупця, то відповісти на це питання доволі складно, оскільки неясно, що станеться, якщо телефон з Дією не належитеме неповнолітньому покупцю. Це вже буде порушення закону.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Владиславе!

    Насамперед, для продажу алкоголю потрібна ліцензія.

    Згідно статті 15 ЗУ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю з зазначенням в них місця торгівлі

    Відповідно до статті 15-3 ЗУ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального»

    Забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння:

    1) особами, які не досягли 18 років;

    2) особам, які не досягли 18 років.

    Забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння:

    1) у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я (крім ресторанів, що знаходяться на території санаторіїв);

    2) у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;

    3) у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);

    4) з торгових автоматів;

    5) на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива);

    6) поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар);

    7) з рук, лотків;

    8) у одиничних пачках, що містять менше 20 сигарет;

    9) у невизначених для цього місцях торгівлі.

    ФОП на загальній системі може торгувати будь-якими алкогольними напоями без обмежень за наявності ліцензії та РРО. Документи на отримання ліцензії можна подати через Кабінет платника податків.

    ФОП на єдиному податку може торгувати лише деякими алкогольними напоями:

    — столовими винами (ліцензія не потрібна);

    — пивом (потрібна ліцензія);

    — сидром та перрі без додавання спирту (потрібна ліцензія).

    Згідно статті 15-3 ЗУ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» якщо у продавця пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння виникли сумніви щодо досягнення 18-річного віку покупцем, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні, слабоалкогольні напої, вина столові, тютюнові вироби, електронні сигарети, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, та пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, продавець зобов’язаний звернутися до такого покупця з вимогою пред’явити паспорт громадянина України або інший документ, що підтверджує його вік.

    Тому, Ви можете створити такий міні-маркет якщо зареєструєте ФОП, отримаєте ліцензію, будете використовувати РРО та врегулюєте питання з підтвердження віку покупця.

    За продаж неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів правоохоронці притягуватимуть до адміністративної відповідальність згідно зі статтею 156 КУпАП. А це штраф від 6800 до 13600 гривень. Його доведеться сплатити власнику чи адміністрації маркету, де безпосередньо було продано заборонений товар дітям. Два правопорушення і заклад можуть позбавити ліцензії на продаж.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України