Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 16 січня 2024, питання №100255 300₴

Чи можна звільнитися за власним бажанням, якщо робота відбувається за договором ЦПХ

Добрий день, скажіть, будь ласка, чи можна звільнитися за власним бажанням, якщо з роботодавцем заключений договір ЦПХ, термін дії якого ще не закінчився

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю Вас!

    У даному випадку звільнення не відбувається за власним бажанням, Ви не найманий працівник. Ви виконуєте роботу (надаєте послуги) за цивільно-правовим договором. Відносини працівник-роботодавець у даній ситуації відсутні.

    З приводу дострокового розірвання договору, треба його аналізувати. Саме у договорі Ви знайдете відповідні на свої питання. За потреби готовий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%

    Доброго дня, Оксана!

    При укладанні договору ЦПХ трудових відносин не виникає, сторони діють в межах цивільного права, тому Кодекс законів про працю України не регулює такі відносини, а значить звільнення згідно з підставами, вказаними в КЗпП України, неможливе.

    За цивільно-правовим договором (угодою) немає роботодавців і працівників. Є виконавець, який зобов’язується виконати певну роботу або надати послугу, і замовник, який приймає роботу й оплачує її.

    Такі взаємовідносини можуть укладатися між будь-якими юридичними або фізичними особами і регулюються Цивільним кодексом України. На них не поширюється дія трудового законодавства.

    Предметом договору є кінцевий результат, а не процес його досягнення. Обидві сторони – незалежні й рівноправні. Замовник не має піклуватися про умови праці, надавати робоче місце й обладнання, оплачувати лікарняні. Виконавець самостійно організовує роботу і відповідає за її вчасне виконання.

    Розмір винагороди й термін оплати визначаються угодою сторін, а не законодавством.

    Більш детальні роз'яснення від Держпарці щодо відмінностей договіру ЦПХ від трудового договіру https://dsp.gov.ua/podolannia-nelehalnoi-zainiatos...

    Отже, якщо Ви бажаєте достроково розірвати договір ЦПХ, то зробити це можливо за згодою сторін, якщо інше не передбачено договіром ЦПХ, який Ви уклали.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    16.7%

    Доброго дня, пані Оксано!

    Договір цивільно-правового характеру (договір ЦПХ) може укладатися між фізичною особою та підприємцем з приводу виконання певних робіт чи надання послуг.

    Дані відносини регулюються не КЗпП, а Цивільним кодексом України.

    Такі відносини не розглядаються як трудові - Ви не являєтесь найманим працівником, отже звільнитися за власним бажанням не можете.

    у Вашому випадку , якщо Ви більше не хочете працювати на замовника - необхідно проаналізувати договір, в якому повинні бути зазначені умови його розірвання.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, треба аналізувати ваш договір і підстави для його припинення. Взагалі, можу сказати, якщо ви просто не вийдете на роботу він буде розірваний, але ось чи не має за це відповідальності у вигляді штрафу і т.д не відомо.

    Краще по цьому питанню вам домовлятися з роботодавцем або підкріпіть ваш договір для його аналізу.

    Токмач Галина Николаевна
    13.3%

    Добрий день, Оксано!

    ЦПХ - це договір цивільно-правового характеру, а не трудового. У вашому випадку мова скоріш за все йде про договір про надання послуг. Згідно зі ст. 907 ЦК України договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах, встановлених цим Кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін. Порядок і наслідки розірвання договору про надання послуг визначаються домовленістю сторін або законом.

    Отже, договір про надання послуг може бути розірваний шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах, встановлених:

    • угодою сторін (тобто згідно з прописаними заздалегідь підставами в договорі);
    • Кодексом або іншим законом.

    Підставами встановленими ЦК України є:

    • (п.1, ч.1, статті 611) в разі порушення зобов'язання;
    • (ч.2 ст. 634) стосується тільки договорів приєднання - на вимогу сторони, яка приєдналась, якщо вона позбавляється прав, які зазвичай мала, а також якщо договір виключає чи обмежує відповідальність другої сторони за порушення зобов'язання або містить інші умови, явно обтяжливі для сторони, яка приєдналась. Виходячи зі своїх інтересів, така сторона не прийняла б цих умов за наявності у неї можливості брати участь у визначенні умов договору;
    • (ст. 651) за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом;
    • (ст. 651) за рішенням суду - на вимогу однієї зі сторін - в разі істотного порушення договору другою стороною; Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої шкоди, друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору;
    • (ст.652) у зв'язку з істотною зміною обставин (тобто, вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах). Можливо це лише за рішенням суду, за наявності одночасно таких умов: 1) у момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане; 2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їхнього виникнення при всій обачності, які від неї вимагалися; 3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б зацікавлену сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору; 4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

    Успіхів!

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пані ОКСАНО! Договір ЦПХ - не має нічого спільного з трудовим правом і трудовими відносинами. Ви не підпорядковуєтесь якимось правилам внутрішнього трудового розпорядку замовника (організації) та іншим речам.

    При укладанні договору ЦПХ трудових відносин не виникає, сторони діють в межах цивільного права, тому Кодекс законів про працю України не регулює такі відносини, а значить звільнення згідно з підставами, вказаними в КЗпП України, неможливе.

    Це в чистому вигляді виконання фізичною особою без статусу підприємця - робіт або надання послуг на умовах цивільного законодавства, яке регулює питання договорів.

    ОТЖЕ, дане питання має регулюватися, або самим текстом ДОГОВОРУ ЦПХ, або нормами Цивільного кодексу України.

    Умови про розірвання вашого договору мають бути паритетними. Як правило при підписанні договору ЦПХ таке застереження мало хто з фізичних осіб читає, ще менше консультуються з фахівцями у галузі права.

    Справа в тому, що залежно від умов розірвання договору залежить багато речей. Наприклад, розрахунок за роботу при умовному "звільненні". Тому, краще мати взаємовигідний, стандартний та прозорий порядок так би мовити "розлучення". Звісно, не допустимо, коли "компанія-роботодавець" має право розірвати договір з вами у будь-який момент, а Ви тільки за умови, якщо попередите компанію про розірвання за 2, 3 чи 6 місяців чи взагалі не маєте права.

    Якщо у договорі нічого про це немає, то слід нагадати, що укладення, виконання і припинення договорів цивільно-правового характеру, найпоширенішими з яких є договори підряду, регулюється цивільно-правовим законодавством.

    Договір підряду / про надання послуг укладається відповідно до глав 61 та 63 Цивільного кодексу України.

    Згідно зі статтею 626 ЦК України договором підряду / про надання послуг є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

    Договір підряду

    За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

    Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові. Для виконання окремих видів робіт, встановлених законом підрядник (субпідрядник) зобов`язаний одержати спеціальний дозвіл (ст. 837 ЦК України).

    Договір про надання послуг

    За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором (ст. 901 ЦК України).

    За трудовим договором громадянин набуває статусу «працівник», його трудові відносини регулює законодавство про працю. Він має, зокрема, право на відпочинок відповідно до законів про обмеження трудового дня та робочого тижня і про щорічні оплачувані відпустки, право на здорові та безпечні умови праці, на участь в управлінні підприємством, установою, організацією, на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості, а також у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності, на право звернення до суду для вирішення трудового спору незалежно від характеру виконуваної роботи або займаної посади, крім випадків, передбачених законодавством, та інші права, встановлені законодавством.

    Громадянин за договором підряду / про надання послуг набуває статусу «підрядник» (про надання послуг - «виконавець»).

    Він є учасником цивільних відносин, заснованих на юридичній рівності, вільному волевиявленню, які регулюються цивільним законодавством, а також, в окремих випадках, договорами, які не суперечать положенням актів цивільного законодавства.

    Предметом трудового договору є процес праці, а саме: виконання роботи за певною спеціальністю, кваліфікацією, посадою, тобто виконання працівником певної трудової функції.

    При цьому трудова функція працівника, як правило, не передбачає будь-якого кінцевого результату, за винятком строкових трудових договорів, що укладаються з особами для виконання певної роботи у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк (ст. 23 КЗпП).

    За договором підряду предметом договору є кінцевий результат, тобто виконання підрядником / виконавцем обумовленої роботи, направленої на досягнення кінцевого результату.

    У даному разі важливим є результат роботи, а не спосіб його досягнення.

    У договорі підряду / про надання послуг встановлюються строки виконання роботи або її окремих етапів.

    Якщо ж у договорі підряду не встановлено таких строків, підрядник повинен виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у прийнятні строки, які б відповідали суті зобов`язання, характеру та обсягам роботи й практиці ділових стосунків (ст. 846 ЦК України).

    2. Строк договору про надання послуг встановлюється за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом або іншими нормативно-правовими актами (ст. 904 ЦК України).

    В обох випадках договір набирає чинності з моменту його укладення (ст. 631 ЦК України).

    Договір підряду / про надання послуг не може бути укладений на невизначений строк (виконання конкретної роботи обумовлюється певним часом її виконання).

    Зміст договору підряду / про надання послуг відповідно до статті 628 ЦК України становлять умови, визначені згодою сторін, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

    Під час укладення договору замовник і підрядник повинні:

    - визначити конкретний вид роботи (характер послуги), яка підлягає виконанню;

    - передбачити точні ціни (розмір оплати наданої послуги) або обумовити порядок їх (його) визначення;

    - встановити строк виконання роботи або послуги.

    Кінцевий результат роботи або наданої послуги визначається в двосторонньому акті здавання-приймання роботи (послуги).

    Підрядник виконує за завданням замовника певну роботу на свій ризик.

    Він, згідно зі статтею 838 ЦК України, має право, якщо інше не встановлено договором, залучати до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником - як замовник. Підрядник зобов`язаний виконати роботу, визначену договором, зі свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором.

    За договором підряду робота може виконуватися частково або в повному обсязі з матеріалу замовника. У цьому разі мають бути в договорі встановлені норми витрат матеріалу, строки повернення його залишків та основних відходів, а також відповідальність підрядника за невиконання або неналежне виконання своїх обов`язків.

    За договором про надання послуг виконавець повинен надати послугу особисто.У випадках, установлених договором, виконавець має право покласти виконання договору на іншу особу, залишаючись відповідальним перед замовником у повному обсязі за порушення договору (ст. 902 ЦК України).

    Характерною ознакою трудового договору є підлягання працівника правилам внутрішнього трудового розпорядку (як нормативний акт обов`язковий для працівника і власника або уповноваженого ним органу).

    Правилами, з урахуванням вимог чинного законодавства, визначається: трудовий розпорядок на підприємстві, в установі, організації; час відпочинку; порядок надання відпусток; інші складові, що регулюють трудові відносини.

    Підрядник / виконавець не зобов`язаний виконувати вимоги правил внутрішнього трудового розпорядку замовника.

    Замовник має право у будь-який час перевіряти тільки хід і якість роботи, не втручаючись у діяльність підрядника. Крім того, замовник не вирішує питань побуту та відпочинку підрядника.

    У договорі підряду, відповідно до статей 843 та 844 ЦК України, визначається ціна роботи або способи її визначення.

    Якщо у договорі не встановлено ціну роботи або способи її визначення, ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що звичайно застосовуються за аналогічні роботи з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами.

    Ціна роботи у договорі включає відшкодування витрат підрядника, плату за виконану роботу і може бути визначена у кошторисі.

    Якщо робота виконується відповідно до складеного підрядником кошторису, він набирає чинності і стає частиною договору з моменту підтвердження його замовником.

    Якщо договором підряду не передбачено попередню оплату виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточного здавання роботи за умови, що її виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, достроково (ст. 854 ЦК України).

    За договором про надання послуг, якщо він передбачає надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, встановлені договором. У разі неможливості виконати договір, не з вини виконавця, замовник зобов`язаний виплатити виконавцеві прийнятну для обох плату. Якщо неможливість виконати договір виникла з вини замовника, він зобов`язаний виплатити виконавцеві плату в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 903 ЦК України).

    Підрядник / виконавець виконує роботу на свій ризик, а тому у зв`язку з цим ЦК України містить застереження щодо осіб, які мають право укладати договори підряду або договори про надання послуг.

    Відповідно до статті 1196 ЦК України підлягає відшкодуванню тільки шкода, завдана каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю підрядникові під час виконання договірних зобов`язань. Відшкодування здійснюється на підставах, установлених статтями 1166 та 1187 ЦК України.

    Договір підряду припиняється у зв`язку з виконанням обумовленої при його укладенні роботи, про що складається акт здавання-приймання, який підписується сторонами договору.

    . Договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах, встановлених ЦК України, іншим законом або за домовленістю сторін.

    Порядок і наслідки розірвання договору про надання послуг визначаються домовленістю сторін або законом (ст. 907 ЦК України).

    ОТЖЕ, Ви скоріш за все маєте повне право розірвати відповідний договір ЦПХ без будь-яких наслідків, але бажано таки ознайомитись із текстом договору, щоб однозначно про це вказати.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України