Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 18 січня 2024, питання №100411 240₴

Запис олівцем в військовому квитку офіцера запасу

Доброго дня! Я офіцер запасу (кафедра),маю довідку ВЛК про тимчасову непридатність до військової служби
на 6 місяців від ...11.2023 (ст 24).
В військовому квитку(старого радянського зразка) зроблено запис ОЛІВЦЕМ
"...........ВЛК при..... РТЦК та СП визнаний тимчасово непридатним до військової служби до ...05.2024 року
номер та дата як у довідкі влк,підпис.
Завірено гербовою печаткою з підписом начальника(ручкою)
Планую виїзд за кордон.Чи пропустять мене на кордоні з такими документами і з записом олівцем ?
Дякую!

Відповіді юристів (4)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Всі записи у військово-облікових документах повинні робитися ручкою. Проте, якщо там стоїть печатка - то проблем не повинно бути.

    На кордоні Вам потрібно надати закордонний паспорт, довідку ВЛК та військовий квиток.

    Перед поїздкою спробуйте звернутися до ТЦК з проханням зробити напис ручкою, але аргументуйте це тим, що на вулиці представники ТЦК не вірять, що цей запис зроблено в ТЦК (не говоріть, що збираєтесь за кордон).

    Проте, Вам повинні дозволити перетнути кордон із таким записом.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Вікторе!

    Доброго дня! Я офіцер запасу (кафедра),маю довідку ВЛК про тимчасову непридатність до військової службина 6 місяців від ...11.2023 (ст 24).В військовому квитку(старого радянського зразка) зроблено запис ОЛІВЦЕМ"...ВЛК при... РТЦК та СП визнаний тимчасово непридатним до військової служби до ...05.2024 рокуномер та дата як у довідкі влк,підпис.Завірено гербовою печаткою з підписом начальника(ручкою)Планую виїзд за кордон.Чи пропустять мене на кордоні з такими документами і з записом олівцем ?

    Загалом шанси на виїзд є, але потрібно розуміти, чи маєте Ви ще довілку військово-лікарської комісії, якою Вас визнано тимчасово непридатним? Зважайте, що дане рішення має бути затверджене штатною ВЛК. Можливо останнього у Вас ще немає і саме тому запис було внесено олівцем. Чинне законодавство не передбачає спосіб внесення інформації до ВК, але логічно, що це має бути матеріал, який не стирається.

    УказПрезидента України

    Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу

    4. Військовий квиток являє собою зшиту внакидку нитками книжечку розміром 88 х 125 мм, що має тверду обрізну з закругленими кутами обкладинку, обтягнуту бумвінілом темно-зеленого кольору, і 32 сторінки.

    У верхній частині лицьового боку обкладинки військового квитка зображено малий Державний Герб України, а під ним - напис «Військовий квиток».

    Усі сторінки військового квитка пронумеровані та мають захисну сітку кольору хакі.

    На кожній сторінці військового квитка вертикально нанесено орнамент.

    У центрі орнаменту на першій сторінці зображено малий Державний Герб України.

    Внизу на першій, третій, п'ятій, сьомій, дев'ятій, одинадцятій, тринадцятій, п'ятнадцятій, сімнадцятій, дев'ятнадцятій, двадцять першій, двадцять третій, двадцять п'ятій, двадцять сьомій, двадцять дев'ятій та тридцять першій сторінках військового квитка перфоровано серію та номер військового квитка.

    На внутрішньому лівому боці обкладинки військового квитка у верхній частині зображено малий Державний Герб України на фоні зображення Державного Прапора України. На цей бік обкладинки вносяться прізвище, ім'я та по батькові (за наявності) власника квитка, дані про дату видачі та територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, що видав військовий квиток. Нижче відводиться місце для підпису керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки, фотокартки розміром 35 х 45 мм та підпису власника військового квитка.

    До військового квитка особи рядового складу, сержантського і старшинського складу Служби безпеки України, звільненої з військової служби у запас або у відставку, замість даних про територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, що видав військовий квиток, підпису керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки вносяться дані про підрозділ Центрального управління або регіональний орган Служби безпеки України, що видав військовий квиток, та проставляється підпис керівника відповідного підрозділу Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України.

    До військового квитка особи сержантського і старшинського складу Служби зовнішньої розвідки України, звільненої з військової служби у запас або у відставку, замість даних про територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, що видав військовий квиток, підпису керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки вносяться дані про відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки України, що видав військовий квиток, та проставляється підпис керівника відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України.

    Записи та фотокартка у військовому квитку засвідчуються гербовою мастиковою печаткою.

    На першу сторінку військового квитка вносяться число, місяць, рік і місце народження, дані про освіту, основну цивільну спеціальність та сімейний стан власника військового квитка.

    Друга - дванадцята сторінки військового квитка призначені для внесення записів про належність власника військового квитка до військової служби, а тринадцята - п'ятнадцята сторінки - записів про облік у запасі.

    На шістнадцятій і сімнадцятій сторінках військового квитка вносяться записи про дозвіл на носіння зброї, вісімнадцятій сторінці - відомості про щеплення, дев'ятнадцятій - двадцять першій сторінках - записи про видачу та вилучення мобілізаційних розпоряджень, а на двадцять другій - двадцять п'ятій сторінках - відмітки про військовий облік.

    Двадцять шоста - двадцять восьма сторінки військового квитка призначені для службових відміток.

    На двадцять дев'ятій - тридцять другій сторінках військового квитка розміщується інформація щодо правил військового обліку громадян України, а також порядку видачі, обміну військового квитка і користування ним.

    На внутрішньому правому боці обкладинки військового квитка біля згину наклеєно смужку паперу чи тканини завширшки 10 мм для вміщення мобілізаційних розпоряджень.

    Всього доброго! З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Вікторе!

    З таким записом олівцем у військовому квитку Вас можуть не випустити прикордонники. Без огляду на те, що запис підтверджений гербовою печаткою ТЦК. Тому радив би Вам звернутись до ТЦК і зробити відмітку ручкою.

    Виїзд за кордон за умови тимчасової непридатності передбачений у роз'ясненнях ДПСУ від 02.02.2023 року:

    Виїзд чоловіка, який тимчасово непридатний до військової служби.

    "Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)".

    Ви також повинні мати на увазі, що одного військово-облікового документу з відміткою про тимчасову непридатність недостатньо для виїзду за кордон. Для того Вам ще знадобиться довідка ВЛК з висновком про тимчасову непридатність, затверджена штатною ВЛК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    50%

    ВІТАЮ ВАС, пане ВІКТОР! Запис зроблено олівцем для того, щоб потім не оформлювати Вам кожного разу (кожні 6 місяців) новий військово-обліковий документ. Тому все нормально в цьому плані. Тим більше якщо у Вас на руках є довідка ВЛК, що підтверджує запис у військовому квитку.

    Звісно про перетин кордону зараз розказують різне, тож у крайному випадку (якщо не плануєте повернення) - завжди можете навести запис ручкою. Хоча слід відзначити, що в жодному нормативно-правовому акті не вказано яким чином має заповнюватися військовий квиток. Ручкою (чорною, синьою, фіолетовою, зеленою, кульковою чи чорнилами) / олівцем / на принтері... Цих вимог немає. Тому у всі часи змінні данні у військовий квиток вносились олівцем.. про освіту, про сім"ю і дітей дані до одруження та народження дітей. В іншому випадку весь квиток був би покреслений або його довелося б міняти дуже часто. А це не завжди нормально, особливо враховуючи можливі записи і відомості про службу в армії.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург. Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України