Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 19 січня 2024, питання №100477

зміна прізвища після розлучення

Вітаю!
Виникло таке питання, розлучилася з чоловіком через суд, але при розлученні НЕ вказано про зміну прізвища на дівоче.
Не вказано тому що спочатку не хотіла змінювати прізвище, зараз хочу повернути дошлюбне прізвище.
Знаю що потрібно через РАЦС подавати заяву, але кажуть що можна чекати відповідь до 3 місяців.

А в міграційній службі сказали що можна звернутися до суду про додаткове рішення про зміну прізвища. Чи дійсно це так?Якщо так, то скільки це займе по часу? Та чи можете допомогти зі складанням позову?

Відповіді юристів (2)

    Богун Сергій Павлович

    Якщо при розгляді справи Ви заявляли про зміну свого прізвища на дошлюбне, і у рішенні суду воно не було зазначено - додаткове рішення виноситься. Тобто з певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення.

    Якщо не заявляли - треба аналізувати судову практику.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Статтею 113 СКУ передбачено, що особа, яка змінила своє прізвище у зв’язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

    Отже, вирішення судом питання про прізвище, яке бажає мати той з подружжя, який змінював його під час державної реєстрації шлюбу, залежить від зазначених відповідних вимог у поданій позовній заяві до суду, а саме, потрібно чітко зазначити, що при розірванні шлюбу необхідно відновити дошлюбне прізвище.

    У разі якщо питання про вибір прізвища не буде зазначене як позовна вимога у даній позовній заяві, це призведе до необхідності повторного звернення особи та ухвалення судом додаткового рішення.

    Тут зможете знайти зразок заяви https://decentralization.gov.ua/uploads/attachment...

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України