Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Громадянство, 22 січня 2024, питання №100621

Подвійне громадянство та відмова від українського

Я маю громадянство Фінляндії та мені потрібно позбутися українського громадянства через отримання освіти у сфері прикордонної діяльності, де потребують ЛИШЕ громадянство Республіки Фінляндія. Як наразі можна вирішити цю проблему, не приЇджаючи до України?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Єгоре!

    Вихід з громадянства України – це процедура добровільного волевиявлення громадянина, спрямована на втрату політико-юридичної зв’язки з країною.

    Вихід з громадянства України допускається за таких обставин:

    Особа набула громадянства іншої держави або отримала документ, виданий уповноваженими органами іншої держави, про те , що громадянин України набуде її громадянства, якщо вийде з громадянства України. Громадянин України, який постійно проживає на території України або за кордоном, може вийти з громадянства України за його клопотанням. Крім того, за клопотанням одного з батьків разом із батьками з громадянства може вийти і дитина. Якщо дитина усиновлена, то за клопотанням одного з усиновителів дитини може вийти з громадянства України.

    Загальний строк розгляду клопотання про вихід з громадянства України не повинен перевищувати 1 рік. Зазначені строки не враховують термін, необхідний для надсилання матеріалів дипломатичною або командирською поштою.Датою припинення громадянства України є дата видання відповідного Указу Президента України (стаття 18 Закону України "Про громадянство України").Після отримання повідомлення про припинення громадянства України закордонна дипломатична установа у тижневий строк повідомляє заявника про прийняте рішення Президента України, вилучає проїзні документи громадянина України та видає довідку про припинення громадянства України.

    Строк виконання рішень Президента України з питань громадянства не повинен перевищувати 1 місяць. У разі неотримання особою, громадянство якої було припинено, відповідної довідки та неповернення до установи проїзних документів громадянина України протягом визначеного терміну, закордонна дипломатична установа вживає заходів щодо визнання паспортного документа недійсним.

    Пункт 78 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень,затвердженого указом Президента України від 01 квітня 2016 року №215, визначає, які документи потрібно для відмови від громадянства України. Відповідно до нього громадянин України, який проживає в іноземній державі, подає в українське дипломатичне представництво такі документи:

    1. заяву про вихід з громадянства України (у двох примірниках);
    2. дві фотокартки (розміром 35 x 45 мм);
    3. копію паспорта громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про виїзд на постійне проживання за кордон або копію паспорта громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року з відміткою про виписку з території України. У разі якщо у заявника відсутній один із документів, що зазначені у цьому підпункті, або інший з документів, перелічених у статті 5 Закону, на підтвердження факту перебування у громадянстві України та факту постійного проживання за кордоном подаються відповідні довідки, що видані територіальним органом Державної міграційної служби України або дипломатичним представництвом чи консульською установою України;
    4. один із наступних документів:
    • документ, який свідчить, що заявник набув громадянство іншої держави (держав);
    • документ, виданий уповноваженим органом іншої держави про те, що громадянин України набуде громадянство іншої держави, якщо вийде з громадянства України.

    Датою припинення громадянства України у випадках, передбачених статтею 18 Закону України "Про громадянство України" ,є дата видання відповідного указу Президента України.

    Документи подаються в кількості, що відповідає кількості екземплярів клопотань.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Припинення_громадянства_України

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Зверніться із даним питанням до консульства, але такі справи не вирішуються так просто. На це потрібні роки, тим паче зараз у під час дії воєнного стану.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України