Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 23 січня 2024, питання №100653

Після смерті батька залишився пай та авто як правильно вступити в спадок

Після смерті батька залишився пай який на нього, ще авто на нього було оформлене, будинок він там тільки був прописаний.Сам будинок у власності мами, по документах він їй подарований.
Підкажіть як правильно матері вступати в спадок?
Різні нотаріуси кажуть різне, нібито як вона його дружина то все й так автоматично їй дістається і діти поки вона жива на це все не мають претендувати.
Деякі кажуть що діти повинні написати відмову, але ж батько при житті заповіт не писав.

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Матері треба звернутись до нотаріуса. Рухоме та інше майно, яке було у власності у батька, матір має успадкувати по закону, як спадкоємець першої черги. Право на спадщину також мають його діти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    В першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ст. 1261 ЦК).

    Якщо заповіту не було - то діти та дружина спадкодавця мають право на однакові частки спадщини.

    Якщо протягом 6 місяців з дня відкриття спадщини діти не подадуть заяву про прийняття спадщини або напишуть відмову від неї - все спадкове майно буде належати дружині.

    щоб надати більш предметну консультацію потрібно знати більше деталей.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Правильно успадкувати - звернутися до нотаріуса, іншого варіанту тут немає.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    • Андрій Клієнт 3 місяці тому

      так в тому то й питання що різні нотаріуси по різному хочуть заробити один каже треба 2 бумажки оформлювати а інший 6 а за кожну 2-3 тис.От і кому вірить?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Андрію!

        Зверніться можливо до державного нотаріуса, але по часу буде довго!

    Богун Сергій Павлович

    Правильним буде оформити спадщину шляхом отримання свідоцтва про право на спадщину за законом та свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України