Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Договірне право, 24 січня 2024, питання №100728 250₴

чи можливо повернути сплачені кошти по договору комерційної концесії ?

Вітаю!
Коротко ситуація: є договір комерційної концесії по якому я планував працювати (сфера фаст-фуд)
У умови оплати типові - перерахування коштів на розрахунковий рахунок.
Та вийшло так, що кошти були передані правоволодільцю готівкою ще і в валюті.
Це зафіксували в договорі просто дописавши ручкою та скріпивши підписами (фото прикріплюю)

По решті умов договору дій жодних не вчиняли. Як з боку правоволодільця, так і з боку замовника.
Далі ситуація склалася так, що я вирішив відмовитися від співпраці із цим брендом та звернувся із проханням повернути сплачені кошти. Та люди, які ті кошти отримали, повертати їх відмовляються.

Питання: чи можливо повернути кошти законним шляхом та як це зробити?)

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    66.8%

    Доброго дня, Андрію!

    Бажано було б бачити Ваш договір концесії у повному варінаті. Проте абсолютно очевидно, що Ви маєте право розірвати договір концесії будь коли, якщо знайдете це необхідним. Проте є певні умови.

    Відповідно до положень статті 366 ГК України правоволоділець передає належні йому права користувачу на строк або без визначення строку.

    Кожна із сторін у договорі комерційної концесії, строк якого не встановлений, має право у будь-який час відмовитися від договору, повідомивши про це другу сторону не менш як за шість місяців, якщо більш тривалий строк не встановлений договором.

    Законом також передбачено, що користувач, якщо він хоче мати можливість припинення дії договору в односторонньому порядку іншою стороною без наслідків або врегулювати порядок дострокового припинення дії договору комерційної концесії іншим чином, ніж визначив законодавець, повинен чітко прописувати це в договорі.

    Договір комерційної концесії припиняється у разі:

    • припинення права правоволодільця на торговельну марку чи інше позначення, визначене в договорі, без його заміни аналогічним правом;
    • оголошення правоволодільця або користувача неплатоспроможним (банкрутом) (ст. 1126 Цивільного кодексу України).

    Спеціальні підстави дострокового припинення договору:

    • припинення права правоволодільця на торговельну марку чи інше позначення, передбачене в договорі, без його заміни аналогічним правом;
    • оголошення правоволодільця або користувача неплатоспроможним (банкрутом).

    Отже, якщо розірвання договору концесії не передбачено договором, як також, якщо правоволоділець перед тим виконав всі умови, передбачені договором, а Ви вже сплатили початковий внесок, то повернути його буде доволі складно, оскільки договір припиняється з Вашої ініціативи та достроково. Хоча внесених в договор змін з підписами обох сторін цілком достатньо для того, якщо Ви маєте розписку про їх отримання.

    Для більш повної та детальної відповіді треба бачити Ваш договір концесії, або принаймні умови його розірвання.

    До цього додам, що в договорі комерційної концесії, наприклад, можуть бути передбачені штрафні санкції/неустойки для користувача за дострокове одностороннє припинення дії договору без погодження з правоволодільцем. Це також треба бачити.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клієнт 3 місяці тому

      Прогляньте договір, якщо Ваша ласка, щоб більш вичерпно відповісти на це запитання. Дякую!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Почекайте, я вивчаю договір...

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Договір проаналізував, поки що є питання. Висновок надам в залежності від відповідей.

        ПЕРШЕ

        4.10.Сторони встановили, що всі розрахунки за цим Договором будуть здійснюватися у національній грошовій одиниці України – гривні.

        4.11.Усі платіжні документи за цим Договором оформлюються з дотриманням усіх вимог чинного законодавства України, що зазвичай ставляться до змісту і форми таких документів.

        4.12.Сторони погоджуються і підтверджують, що Початковий платіж, сплачений згідно з п. 4.2 цього Договору, є обґрунтованим і справедливим і не підлягає поверненню незалежно від підстав, в том числі у разі дострокового розірвання Договору.

        Отже, з огляду на згадані пункти:

        Коли саме був підписаний договір концесії?

        Чи правильно я розумію, що Ви сплатили правоволодільцеві початковий платіж в доларах? Чи це не так?

        Якщо так, то чи отримував останній платіж при свідках?

        Чи були свідки з Вашої сторони?

        Який документ був складений для Вас і чи був складений після отримання правоволодільцем початкового платежу на доказ отримання грошей?

        Яка саме грошова одиниця зазначена в тому документі?

        Чи Ви розуміли та усвідомлювали при виплаті початкового платежу значення підпункту договору 4.12.?

        ДРУГЕ

        8.1.Протягом ___ (___) календарних днів після отримання Початкового платежу згідно пп. 4.2, 4.3 цього Договору Правоволоділець зобов’язаний надати Користувачеві Стандарти на термін дії цього Договору шляхом надання доступу до хмарного сховища даних та підписати з Користувачем Акт приймання-передачі Стандартів, наведений у Додатку №3 до цього Договору.

        8.2.Протягом 10 (десяти) календарних днів з дати отримання інформації, зазначеної у п.3.2.3 цього Договору Правоволоділець повинен направити Користувачеві узгоджений Додаток №1 до цього Договору, або відмову від схвалення передбачуваної адреси Закладу, або запит про надання додаткової інформації. Крім того, неподання Правоволодільцем Додатку №1 до цього Договору протягом зазначеного терміну слід вважати відмовою від схвалення пропонованої адреси Закладу.

        У відповідності з наведеними пунктами:

        Який все ж таки термін був зазначений в договорі стосовно доступу до хмарного сховища і чи не був він порушений?

        Чи був у визначений термін підписани й Акт приймання-передачі Стандартів, наведений у Додатку №3?

        Чи були протягом 10 днів виконані вимоги, передбачені п.п. 3.2.3. Договору?

        ТРЕТЄ

        13.4.Користувач має право достроково в односторонньому позасудовому порядку припинити дію цього Договору, повідомивши Правоволодільця не пізніше, ніж за 3 (три) місяці до дати припинення дії цього Договору. Розірвання цього Договору в односторонньому порядку з боку Користувача проводиться в наступному порядку: Користувач направляє Правоволодільцеві Повідомлення про розірвання цього Договору із визначенням бажаної дати розірвання цього Договору, виконавши всі зобов'язання згідно п.13.6 цього Договору.

        13.5.У випадку дострокового розірвання цього Договору з боку Користувача без повідомлення Правоволодільця у строк, визначений в п.13.4 цього Договору, Правоволоділець має право вимагати від Користувача, а Користувач зобов’язаний сплатити Правоволодільцеві грошову суму в розмірі ___ (___) грн. та відшкодувати Правоволодільцеві збитки, завдані достроковим розірванням Договору, включаючи упущену вигоду.

        13.6.У випадку припинення дії або розірвання цього Договору незалежно від підстав, Користувач зобов'язаний:

        13.6.1. Здійснити повний розрахунок із Правоволодільцем за весь період використання його прав до моменту припинення або розірвання цього Договору протягом 3 (трьох) банківських днів з дати розірвання Договору.

        13.6.2. Негайно припинити використання Об'єктів інтелектуальної власності, Рекламних матеріалів та Реклами.

        13.6.3.Протягом 5 (п’яти) календарних днів з дати розірвання цього Договору повернути знищити всі копії Стандартів, демонтувати із Закладу вивіску та всі елементи Комерційного найменування, фірмового стилю та дизайну (про що має бути надане фото/відео підтвердження), повернути вивіску Правоволодільцеві згідно умов договору оренди (у разі його укладення) або надати Правоволодільцеві можливість демонтувати із Закладу Користувача вивіску та всі елементи Комерційного найменування, фірмового стилю та дизайну за кошти Користувача.

        У зв’язку зі згаданими нижче пунктами Договору:

        Чи Ви вже повідомляли правоволодільця про небажання продовжувати ділові стосунки і розірвати Договір – усно чи письмово?

        Якщо так, то коли саме це сталося?

        Чи Ви отримували до цього дня які небудь послуги від правоволодільця?

        Яка саме сума відшкодування правоволодільцеві зазначена у п.п. 13.5.?

        Чи Ви отримували від правоволодільця якісь матеріали, які підпадають під поняття інтелектуальної власності?

        Чи надавались Вам якісь послуги правоволодільцем з моменту підписання Договору до сьогоднішнього дня?

    Турчин Ярослав Александрович
    33.2%

    ВІТАЮ ВАС, пане АНДРІЙ!

    З цього аркуша нажаль неможливо визначити усі умови і особливості договірних відносин.

    Пунктом 4.12. договору визначено, що початковий платіж не підлягає поверненню незалежно від припинення / розірвання договору чи інших підстав. Тож добровільно Вам точно ніхто нічого не поверне. А в суді шанси незначні. Треба буде або доводити несправедливість умов (одразу 99 % що суд сховається за формулюванням - свобода договору і треба було думати, що підписували)... або визнавати договір неукладеним, тобто нікчемним.

    Питання договору комерційної концесії регулюється главою 76 Цивільного кодексу України.

    Крім того передачу коштів готівкою Вам буде досить складно довести в судовому порядку. Адже Ви кому її передали? Фірмі? Представнику? А чим повноваження на прийняття готівки були підтверджені? Кому? - Невідомо кому по факту. У готівковому режимі зараз офіційно ніхто не працює, окрім чиновників при отриманні хабарів.

    Можливо Вам треба іншу сторону договору "розкрутити" на офіційне підтвердження отримання грошей. Зверніться до них з листом з питань уточнення якогось моменту і вкажіть в листі, згідно з договором сплачено було готівкою у валюті за курсом стільки то грошей.

    В іншому випадку щиро кажучи Ваші шанси на повернення грошей - мінімальні. Якщо це взагалі не шахрайство, бо ні одна пристойна міжнародна фірма, яка надає франшизу фаст-фуду чи інших товарів - так не працює. Хіба що, якщо це "бізнес-професура вітчизняного посолу", яка звикла працювати саме так ще з 90х років.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    • Андрій Клієнт 3 місяці тому

      Добрий день, Ярославе!Прикріпив договір

    Андрій Клієнт 3 місяці тому

    "Можливо Вам треба іншу сторону договору "розкрутити" на офіційне підтвердження отримання грошей. Зверніться до них з листом з питань уточнення якогось моменту і вкажіть в листі, згідно з договором сплачено було готівкою у валюті за курсом стільки то грошей."могли б ви щось щепорадити корисного в цьому напрямку ?)

    • Турчин Ярослав Александрович

      Як варіант Пункт 4.2 Договору передбачає виключно безготівковий платіж. Тож Ви можете ініціювати лист про внесення змін до договору у зв"язку з отриманням грошей в порушення вимог договору.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України