Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 29 січня 2024, питання №100997

Яка сума аліментів для ФОПа на спрощеній системі оподаткування

Доброго дня. Потрібна консультація. Я ФОП на 3 групі на спрощеній системі оподаткування. Проживаю в Чернігівській області, а працюю в Києві. Яку суму аліментів я маю платити на 1 дитину?
На сайті мінфіну середня зарплата по Чернігівській області 11853 грн

11853/4=2 963,25 грн

Це буде така сума аліментів на даний момент і якщо дружина хотітиме більше, то ні суд ні виконавча служба більше не призначить?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юрію!

    За рішенням суду аліменти присуджуються:

    1. у частці від доходу батька дитини;
    2. у твердій грошовій сумі.

    Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі:

    • на одну дитину - однієї чверті,
    • на двох дітей - однієї третини,
    • на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

    При визначені розміру аліментів ураховуються такі доходи платника аліментів як: основна заробітна плата, усі види доплат і надбавок до заробітної плати, премії та винагороди, пенсії, стипендії, допомоги по безробіттю, дивіденди та інші доходи, визначені в Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 146 (далі - Перелік).

    Все залежить від того у який спосіб дружина подасть на аліменти. Якщо це буде 1/4 від Вашого доходу, то тоді Ви повинні будете сплачувати цю суму з доходу ФОП.

    Якщо ж дружина подасть на аліменти у твердій грошовій сумі, то тоді це може бути не частка від доходу, а конкретна сума.

    Виконавча служба взагалі не призначає суму аліментів, вона тільки виконує рішення суду щодо стягнення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Юрій Клієнт 3 місяці тому

      Дружина в моєму випадку подала на 1/4 від доходу

      Є Ст. 195 СКУ в якій вказано в 2 пункті:

      2. Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

      Чому ця стаття ігнорується?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Якщо необхідно стягнути аліменти з ФОП на єдиному податку, то тут законодавство не зовсім чітко регулює дані відносини.

        Згідно норм Податкового кодексу України фізична особа-підприємець, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, веде спрощений облік доходів і витрат. Для таких осіб не передбачено визначення чистого доходу (лист ДФС від 11.11.2015 № 10480 / П / 99-99-17-02-02-14), що в свою чергу ставить в скрутне становище не тільки платника, а й одержувача аліментів.

        В даному випадку державні виконавці, відповідно до Інструкції про порядок вчинення виконавчих дій, повинні розраховувати аліменти відповідно до середнього доходу по регіону.

        Дана норма також закріплена в ст.195 Сімейного кодексу України: заборгованість по аліментах платника аліментів, який є фізичною особою – підприємцем та знаходиться на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який отримує заробіток (дохід) в державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи з середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

        На практиці складається так, що виконавці розраховують суму аліментів виходячи з валового доходу (обороту) відповідно до податкової звітності, не враховуючи при цьому витрати і податки підприємця. В результаті, виникає заборгованість, заарештовуються рахунки та призупиняється робота ФОП. Тому так важливо стежити за нарахуваннями органів виконавчої служби та в разі виявлення подібної ситуації вживати заходів.

        Щодо вище викладеного, у постанові Об'єднаної палати КЦС ВС від 5 вересня 2019 р. у справі № 760/4569/18 зроблено висновок, що норми СК України вказують на необхідність визначення розміру аліментів від частки доходу платника, а не його заробітку. Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів, до поняття «заробіток» включає також і виплати, які заробітною платою не є, зокрема доходи від підприємницької діяльності, кооперативів тощо, що свідчить про більш широке тлумачення змісту поняття «заробіток», ніж виплати, які виплачуються в межах трудових правовідносин. Водночас у цій справі суд дійшов висновку, що кошти, отримані від продажу особистого нерухомого майна, не можуть вважатися доходом, з якого сплачуються аліменти.

        Розраховуючи розмір аліментів з повної середньої зарплати для регіону, чи треба від такої суми віднімати суму податкових зобов'язань? Відповідь на це питання містить постанова КЦС ВС від 14 квітня 2021 року у справі № 759/1727/16. Суд вказав, що поняття «середня заробітна плата для даної місцевості» є макроекономічним показником, вона не належить до доходу (прибутку) або його частини, як макроекономічний показник не є реальною і не може бути об'єктом оподаткування.

        Частина 2 ст. 195 СК України не допускає двозначного тлумачення. Якщо боржник ФОП на єдиному податку, то розмір аліментів розраховується за середнім заробітком у регіоні. Це умовна величина, і з неї не можна обчислювати податки та збори.

        Крім того, Верховний Суд дійшов висновку про те, що можуть розглядатися як дохід, з якого слід сплачувати аліменти, кошти, зараховані на платіжну картку.

        Однак кожна справа потребує індивідуального підходу та оцінки, чи є подібні кошти доходом, чи ні (постанова КЦС ВС від 22 березня 2023 року у справі № 212/7585/20-ц).

        https://www.hsa.org.ua/blog/stiagnennia-alimentiv-...


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України