Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Фінансове право, 07 лютого 2024, питання №101690 240₴

Суд с мфо, мфо выиграли

Здравствуйте. В 2020 году мфо подало на меня в суд и выиграли дело. Но исполнительный лист мне не приходил, с зп ничего не снимали, счета не блокировали. В этом мфо на меня кредит оформили мошенники, вопрос, что с этим делом, мне стоит оплачивать или уже нет никаких рисков?

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Якщо з 2020 року проти Вас навіть не відкрито виконавче провадження, то на даний час раджу поки не оплачувати. Треба розібратися, що зі справою та чому не звертаються про примусове стягнення боргу. Сплатити Ви завжди встигнете, але не бачу великої потреби робити це зараз.

    Все ж перевірте інформацію про себе за даним посиланням: https://erb.minjust.gov.ua/

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анастасія!

    Наразі не бачу жодної підстави для Ваших активних дій по вирішенню цієї ситуації. Тим більше, не рекомендую сплачувати борги МФО. З 2020 року пройшло достатньо часу, аби ця проблема мала би бодай якусь розв'язку. Те, що до сьогодняшнього дня нічого не відбулося, говорить на користь того, що можливо нічого і не відбудеться - принаймні поганого в цьому контексті. Проте, якщо у Вас є якісь матеріали цієї справи або Ви знаєте деталі, які не вказуєте у питанні, то для більш делальної та виваженої відповіді бажано було б ті матеріали бачити, а ті деталі почути.

    Можу погодитись з колегою в тому, що інформацію про себе Ви можете побачити в реєстрі боржників за посиланням, яке Ви бачите в його відповіді.

    Втім, є різні способи з'ясувати Ваше теперішній правовий статус станом на зараз, але не хотілось би "нарубити дрова" без знання конкретної ситуації. Тому білье нічого і не пропоную.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Примусове виконання рішень судів в Україні покладається на органи державної виконавчої служби та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів" на підставі виконавчих документів, які видані органом, що прийняв рішення.

    Перелік виконавчих документів, які підлягають виконанню виконавчою службою, перелічено в статті 3 ЗУ "Про виконавче провадження"

    Виконавчий документ є документом строковим, тобто має виконавчу силу тільки протягом строку, встановленого законом. Строк пред'явлення виконавчого документа до виконання (виконавча давність) — це встановлений законом строк, протягом якого виконавчий документ може бути пред'явлений до виконання і стати підставою для відкриття виконавчого провадження та проведення виконавчих дій, спрямованих на реалізацію припису юрисдикційного акта.

    Згідно статті 12 ЗУ "Про виконавче провадження" виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

    Стягувач, який пропустив строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

    Раджу спочатку перевірити чи є інформація щодо Вас в Єдиному державному реєстрі виконавчих проваджень

    Якщо по відношенню до Вас не було відкрито виконавчого провадження - поки що можете не сплачувати борг, адже строки пред'явлення виконавчого листа вже пройшли. Тому МФО потрібно звертатись до суду із заявою про поновлення даних строків. Без відповідного судового рішення МФО не може звернутись до виконавчої служби для відкриття виконавчого провадження про примусове виконання рішення суду.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня строк подачі виконавчого листа 3 роки. Вам нічого вже хвилюватися, скоріш за все так все і залишиться, як є.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    Зайдіть в ДІЮ, якщо не в телефоні, то через електронний ключ на комп'ютері та перевірте інформацію по собі - виконавчі провадження, судові справи. Ще можна кредитну історію перевірити, що там на вас рахується в боргах. Щодо строку давності в три роки, то банкам нічого, на жаль, не заважає навіть через 5 років якимось чудом виконавчий лист направити в виконавчу і провадження порушується (що звісно можна оскаржити, але ж не всі про це знають) і тоді рахунки блокуються і клієнти дуже здивовані. Тому розберіться і ходіть спокійні.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Пред'явлення виконавчого документа на виконання - це невід'ємне право кожного стягувача. Документ пред'являється на виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання, роботи боржника або місцезнаходженням його майна. Якщо боржник є юридичною особою, то виконання провадиться за місцезнаходженням його постійно діючого органу або майна. Право вибору місця виконання між кількома органами державної виконавчої служби, які можуть вчиняти виконавчі дії по виконанню рішення на території, на яку поширюються їх функції, належить стягувачу.

    Строки пред'явлення виконавчого документа до виконання можуть перериватися і спливати заново. Це відбувається у випадках: пред'явлення виконавчого документа до виконання, часткового виконання рішення боржником, надання судом, який видав виконавчий документ, відстрочки виконання рішення. Після переривання строку пред'явлення виконавчого документа до виконання перебіг строку поновлюється. Час, що минув до переривання строку, до нового строку не зараховується . Отже, якщо не закінчився строк пред'явлення виконавчого документа до виконання і цей документ відповідає вимогам, передбаченим Законом, та пред'явлений до виконання до органу державної виконавчої служби за належним місцем виконання рішення державний виконавець зобов'язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України