Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 22 лютого 2024, питання №102605

Переоформлення акту встановлення факту догляду

Добрий день, брат оформив акт встановлення факту догляду за батьком інвалідом 1 групи. На данний момент брат за кордоном і повертатися не планує. Чи можу я переоформити догляд за батьком на себе? (я зареєстрований за однією адресою з батьком) Як це краще зробити треба щоб батько написав заяву до соц. служби щоб я за ним доглядав а може все робити через суд? (батько напише заяву про зміну доглядальника, які довідки суду надавати?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Акт встановлення факту здійснення догляду у судовому порядку не видають. Для того Ви або батько повинні звернутись до виконкому міської ради із відповідною заявою.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    У судовому порядку можливо втановити факт, що має юридичне значення.

    Встановлення факту здійснення постійного догляду за особою, яка потребує здійснення такого догляду, належить до категорій справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Для встановлення цього факту у судовому порядку необхідно подати заяву про встановлення факту, що має юридичне значення до суду за місцем проживання фізичної особи. Заінтересованою стороною у справі є структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій/виконавчі органи сільських, селищних, міських рад та/або інші особи, якщо встановлення такого факту тягне виникнення юридичних наслідків для цих осіб тощо.

    Відповідно до статті 318 Цивільного процесуального кодексу України у заяві повинно бути зазначено:

    1) який факт заявник просить встановити та з якою метою;

    2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

    3) докази, що підтверджують факт.

    До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини.

    Доказами, підтверджують факт здійснення догляду за особою, яка його потребує, можуть бути:

    • висновок лікарсько-консультативної комісії;
    • виписка з протоколу засідання лікарсько-консультативної комісії;
    • довідка до акта огляду МСЕК;
    • виписка з амбулаторної картки стаціонарного хворого;
    • висновку про стан здоров`я заявника;
    • акт обстеження проживання;
    • довідка про склад сім`ї;
    • витяг про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб тощо.

    За подання до суду заяви про встановлення факту, що має юридичне значення фізичним особам необхідно сплатити судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб . (пп.4 п.1 ч.2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»).

    Докладніше за посиланням https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Встановлення_факту_здійснення_догляду_за_особою,_яка_потребує_постійного_догляду

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    У разі виникнення такої обставини, внаслідок яких припиняється надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі, фізична особа, яка надає соціальні послуги, особа/законний представник особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, зобов’язані в десятиденний строк письмово повідомити про припинення надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі уповноваженому органу, що здійснює виплату компенсації. Її виплата припиняється з місяця, наступного за місяцем, у якому сталися зміни.

    Після цього Ви зможете оформити це на себе.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Спочатку треба офіційно припинити ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД У ПЕРШІЙ ОСОБИ, А ВЖЕ ПОТІМ ОФОРМЛЮВАТИ СОЦІАЛЬНУ ПОСЛУГУ (ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД) НА ІНШУ ОСОБУ.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України